Türkiye, 3. Bm Konut Ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı’na Hazırlanıyor

Türkiye, 3. Bm Konut Ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı’na Hazırlanıyor
3. Birleşmiş Milletler (BM) Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı (Habitat III), 2016 yılında Ekvator’da gerçekleştirilecek.

– 3. Birleşmiş Milletler (BM) Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı (Habitat III), 2016 yılında Ekvator’da gerçekleştirilecek.

1996 yılında İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen Habitat II Konferansı’nda yayınlanan “İstanbul Deklarasyonu” ile devlet ve hükümet başkanları, “herkes için yeterli barınma” ve “kentleşen dünyada sürdürülebilir insan yerleşimleri”nin oluşturulmasına yönelik bir eylem planının uygulanmasını taahhüt etmişti. Geçmişten geleceğe yerleşim sorunlarının konuşulduğu, çevre sorunlarının tüm yönleriyle ele alındığı konferans sonrasında Türkiye yapılan çalışmalardan büyük ölçüde yararlandı. 2016 yılında yapılacak olan konferansta ise Habitat II’den günümüze kadar geçen 20 yıllık süreçte kentlerde herkese yeterli konut, altyapı olanakları ve sağlıklı yaşam koşulları sağlanması adına yapılanlar değerlendirilecek. Bunun yanı sıra önümüzdeki 20 yılda kentlerdeki yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla sorun ve çözüm önerilerinin tartışılması ve yeni yol haritasının belirlenmesi için yapılması gerekenler tartışılacak.

Türkiye’de Habitat II’den bu yana Habitat gündeminin uygulanmasına katkıda bulunacak pek çok çalışma yapıldı. Bu çalışmalar arasında çevresel kirliliğin önlenmesi için kentsel altyapı yatırımları, farklı gelir grupları için toplu konut üretimi, Kentleşme Şurası ve sonuç dokümanı olan Kentsel Gelişme Strateji Belgesi’nin (KENTGES) yayınlanması, afet riski altındaki alanlarda kentsel dönüşüm hamlesi gibi öne çıkan pek çok konu bulunuyor. TÜİK verilerine göre 2013 yılı itibariyle Türkiye’de gecekonduda yaşayanların oranı yüzde 0,94 olarak biliniyor. Benzer şekilde kentte yaşamakta olup güvenli içme suyuna erişebilen nüfus toplam nüfusun yüzde 99,8’i, kanalizasyon hizmetine erişebilen nüfus ise yüzde 92’si. Kentlerde çöp toplama hizmetine erişebilen nüfus yüzde 99.

Habitat III’e hazırlık kapsamında ülkeler tarafından BM’nin hazırlayacağı “Küresel ve Bölgesel Raporlara” temel teşkil edecek ulusal raporlar ülkelerce hazırlanıyor. Bu amaçla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda “Türkiye Habitat III Ulusal Raporu” hazırlandı. Rapor, kentsel demografi, arazi ve kent planlaması, çevre ve kentleşme, kentsel yönetişim ve mevzuat, kent ekonomisi ile konut ve temel hizmetler başlıklarından oluşuyor. Ülkemiz kentleşme gündeminde yıllar içinde ortaya çıkan sorunları gidermek için yapılan çalışmaları, edinilen tecrübeleri ve geleceğe dair kentleşme ve çevreye ilişkin öngörüleri içeriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, raporun hazırlık sürecinde sürdürülebilir kentsel gelişme konularında çalışan kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimler, sivil toplum, özel sektör ve meslek odaları temsilcileri ile akademisyenlerin katılımıyla 1996 yılı Habitat II’den günümüze gerçekleştirilen çalışmalar, çıkarılan dersler ve geleceğe yönelik yeni yaklaşımlar konusunda “Habitat III Ulusal Raporu’nun” hazırlık aşamasında bir çalıştay düzenledi. Çalıştay sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca nihai hale getirilen “Habitat III Ulusal Raporu”, Dışişleri Bakanlığı’nın da uygunluk görüşü alınarak BM Habitat Sekretaryası’na iletildi. Söz konusu rapora http://www.csb.gov.tr/gm/mpgm/index.php?Sayfa=sayfa&Tur=webmenu&Id=13937 linkinden ulaşılabiliyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.