TÜRKİYE DÜNYA DEVİNE CEZA KESTİ! TAM 300 MİLYON TL

TÜRKİYE DÜNYA DEVİNE CEZA KESTİ! TAM 300 MİLYON TL
Maliye Bakanlığı, Google’a Türkiye’deki reklam satış faturalarını İrlanda’dan kestiği ve vergi kaybına neden olduğu için 300 milyon TL ceza kesti.

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ekipleri, dünyanın en büyük arama motoru Google'a yönelik rutin denetimlerde şok bir sonuca ulaştı.

Vergi müfettişleri yaptıkları incelemede, Google'ın, İstanbul Levent'teki Tekfen Plaza'da yer alan Türkiye ofisinden internet reklamcılığı faaliyetinde bulunmasına rağmen, Türkiye'deki müşterilere reklam satış faturalarını İrlanda'dan kestiği ve Türkiye'yi çok yüksek oranlarda vergi kaybına neden olduğunu tespit etti.

Apple, Microsoft, Google, Twitter gibi ABD merkezli çok uluslu işletmelerin vergiden kaçınmak maksadıyla ABD dışındaki ticari faaliyetlerini İrlanda'da kurdukları şirketler üzerinden yürüttükleri iddia edildi. Bu durumun özellikle vergi savaşlarının kızıştığı Avrupa Birliği ile ABD arasında ciddi çekişmelere neden olduğu zaman zaman uluslararası basının gündemine de geliyor. Türkiye'de de faaliyette bulunan söz konusu şirketlerin burada satış ofisleri ve ciddi ticari organizasyonları bulunmasına rağmen, Türkiye'den elde ettikleri ticari gelirleri İrlanda'ya aktardıkları biliniyor.

Google'ın da reklam satış faturalarını İrlanda'dan kestiğinin saptanmasının ardından vergi müfettişleri, Google'ın İrlanda ile Türkiye arasında 2011'de imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın 5'inci maddesi kapsamında işyeri bulundurduğunu raporladı. 2006'dan beri Türkiye'de faaliyette bulunan ve ana faaliyet kolu internet reklamcılığı olan Google, 2014'ten itibaren YouTube üzerinden de reklam geliri elde ediyor.

BORCUNU ÖDEDİ

Müfettişler, 2015'teki incelemelerinde, Google adına 2010, 2011, 2012, 2013 dönemleri için yaklaşık 300 milyon TL kurumlar vergisi ve KDV alacağı önerdi. Google'ın kesilen cezalar için Vergi Mahkemesi'ne itirazda bulunmayıp, vergi affından yararlandığı öğrenildi. Google, söz konusu vergi cezalarını ilgili kanun çerçevesinde ödedi.

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.