“Türkiye, NATO ile yeterince bilgi paylaştı”

“Türkiye, NATO ile yeterince bilgi paylaştı”
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı basın toplantısında, Türkiye'nin hava sahasını koruma hakkının olduğunu...

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı basın toplantısında, Türkiye'nin hava sahasını koruma hakkının olduğunu dile getirerek, "Türkiye, NATO ile yeterince bilgi paylaştı" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. Stoltenberg, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi konusuna değinerek, "Yaşanan olay uluslararası mekanizmaların arttırılması önemini göstermektedir. Rusya ile ilişkilerde şeffaflık, tahmin edilebilirlik çok önemlidir. Böyle kazaların, olayların bir daha olması için, olursa da tansiyonun düşürülmesi ve kontrolden çıkmasını engelleyici çabaların sarf edilmesi gerekmektedir. Yarın, NATO'da Dışişleri Bakanları toplanacak, bu konuyu da ele alacağız. Başbakan Ahmet Davutoğlu'na bir kez daha hoş geldiniz demek istiyorum" dedi.

"TÜRKİYE'NİN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VARDIR"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Stoltenberg, Türkiye'nin bütün detayları paylaşmadığına ve diğer müttefiklerin de Türkiye'yi destekleyip desteklemediği sorusuna, "Türkiye, NATO ile yeterince bilgi paylaştı. Türk Büyükelçi bütün bilgileri NATO toplantısında bizimle paylaştı. Diğer kaynaklardan edindiğimiz bilgileri de Türkiye'nin bize sunduğu bilgilerle uyuşmaktadır. Burada gördüğümüz şey aslında şunun altını çiziyor: Rusya'nın NATO sınırı yakınında, Suriye'de askeri faaliyetlerini görüyoruz. Türkiye'nin kendini savunma hakkı vardır. Türkiye hava sahasını savunma hakkı vardır. Benim mesajım şu, Moskova ve Ankara arasındaki teması memnuniyetle karşılıyorum. Burada önemli olan gerginliğin azaltılmasıdır. Geçen haftaki olay, gelecekte bu tür olaylardan kaçınmak için bir takım mekanizmalara odaklanmamız gerektiğini gösteriyor. Eğer bu böyle olaylar bir kez daha yaşanırsa tansiyonu düşürmeli ve bunların kontrolden çıkmasını önlemeliyiz" yanıtını verdi.

"GEÇEN HAFTAKİ TÜRK HAVASININ İLK İHLALİ DEĞİLDİ"

Stoltenberg açıklamalarını şu şekilde tamamladı: "Pek çok NATO müttefiki ve NATO tansiyonun yükselmesine ilişkin kaygılarını iletti. Rusya, Suriye'ye dahil olduktan sonra. Geçen hafta yaşadığımız şey Türk havasının ilk ihlali değildi Rus uçakları tarafından. Daha önce de ifade ettiğim gibi Türkiye'den aldığımız bilgi ile ittifakın diğer üyelerinden aldığımız bilgilerle uyumludur. Şimdi burada önemli olan şey tansiyonun, gerilimin düşürülmesidir. Bu bağlamda Ankara ile Moskova arasındaki teması memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye'nin hava sahasını, egemenliğini, toprak bütünlüğünü koruma hakkı vardır. biz yarın Dışişleri Bakanları toplantısında da bu konuyu ela alacağız. Nasıl farklı mekanizmalar geliştirebiliriz, tansiyonu nasıl düşürebiliriz, riskleri nasıl azaltabiliriz, benzer olayların yaşanmasını nasıl engelleyebiliriz, tüm bunları yarın ele alacağız. Eğer böyle olaylar tekrarlanırsa kontrolden çıkmasını da engellemeye çalışacağız.. Dolayısıyla odak noktamızda tansiyonun düşürülmesi var".

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.