’Türkiye olmadan Kıbrıs etrafında kimse hak iddia edemez’

’Türkiye olmadan Kıbrıs etrafında kimse hak iddia edemez’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Ada'sı çevresindeki doğalgaz ile ilgili olarak, "Türkiye olmadan Kıbrıs etrafında kimse hak iddia edemez....

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Ada'sı çevresindeki doğalgaz ile ilgili olarak, "Türkiye olmadan Kıbrıs etrafında kimse hak iddia edemez. Biz bu Kıbrıs'ta tek taraflı sondaj çalışmaları başladıktan sonra bunu yaptık, KKTC'nin haklarını savunmak için yaptık" dedi.

Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakerelerinin devam ettiğini belirterek, "Liderler ve müzakereciler daha sık bir araya geliyorlar. Epeyce konuda mesafe katettiler. Ama zor konularda var. Bunlar toprak ve mülkiyet. Esasen mülkiyet ve toprak birbirine girmiş durumda. Mülkiyet konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarından sonra Taşınmaz Mal Komisyonu kurdurmuştuk. Epeyce mülkiyet sorununu çözmüştük" diye konuştu.

Kıbrıs'a su gönderilmesi konusu da Çavuşoğlu, "Kapasitesini arttırıp Güneye de vermek isteriz. Hatta diğer bölge ülkelerine de vermek isteriz. Şu anda su yönetimiyle ilgili Nasıl yönetileceği konusunda görüşmeler devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs çevresindeki doğalgaz konusunda Çavuşoğlu, "Türkiye'nin haklarını Birleşmiş Milletlerde kaydettirdik. İlave bir tedbir alınması gerekiyorsa, bunu da alırız. Türkiye olmadan Kıbrıs etrafında kimse hak iddia edemez. Biz bu Kıbrıs'ta tek taraflı sondaj çalışmaları başladıktan sonra bunu yaptık, KKTC'nin haklarını savunmak için yaptık. Rum tarafı sondaj çalışmalarını durdurdu, biz Barbaros Hayrettin Paşa'yı çektik, müzakereler başladı. Kıbrıs tamamında çıkacak gazın rant olarak Türkiye dışında bir başka alternatifi yok" dedi.

Ekvator'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik protestoda ortaya çıkan olay ile ilgili olarak Çavuşoğlu, "Ekvator dışındaki ülkeler bize zırhlı araç verme konusunda cevap vermediler. Cumhurbaşkanı'mızın güvenliğini sağlamak bir devletin görevidir, bu sebeple araçları oraya gönderdik. O gün milletvekili oluş olmadığı belli değil, Ekvator güvenlik güçleri görevini yapmadığı için, o insanlar Cumhurbaşkanı'na belli bir mesafeye kadar geldi. Bizim güvenlik görevlilerimiz tedbirlerini aldı. Cumhurbaşkanı ile, Başbakan ile, Dışişleri Bakanı ile herhangi bir arkadaşımız ile yurtdışına görevli olarak giden güvenlik güçleri her türlü hakkını kullanır" şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.