“Türkiye-Rusya İlişkileri”

“Türkiye-Rusya İlişkileri”
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Öğrenci Topluluğu tarafından “Türkiye-Rusya İlişkileri” konulu konferans düzenlendi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Öğrenci Topluluğu tarafından “Türkiye-Rusya İlişkileri” konulu konferans düzenlendi.

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toğrul İsmayıl katıldı.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen konferansta Doç. Dr. İsmayıl, Türkiye-Rusya ilişkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına Rusya Federasyonu’nun hiçbir şekilde Sovyetler Birliği’nin mirasçısı olmadığını belirterek başlayan İsmayıl, Kafkas ülkelerinin de Rusya’nın arka bahçesi olmadığını vurguladı.

“Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla süper güç olan Rusya, bölgesel güce dönüşmüştür. Bu durum, Rus siyasilerin dış politika açısından kafasını karıştırmıştır.” diyen İsmayıl, “Putin’in iktidara gelmesiyle yeni bir Rus dış politikası ortaya konmuştur. Yeni dönemle birlikte Batı müttefik olarak adlandırılmamış, Çin yeni müttefik olarak görülmüştür.” şeklinde konuştu.

1-20160506091106.jpg

Rusya’nın Türkiye’yi dış politika açısından Ortadoğu ülkesi ve ABD’nin piyonu yarı sömürge bir devlet olarak gördüğünü ifade eden İsmayıl, “Yakın Doğu’dan yani Türkiye’den gelebilecek tehditler, Rusya için en önemli problemlerden biridir.” dedi. Rusya’nın son dönemdeki silahlanmasının hedefinde Türkiye ve Nato’nun olduğunu belirten İsmayıl, Suriye meselesinin Rusya-Türkiye krizini kaçınılmaz kıldığının altını çizdi.

“Rusya’nın bizi vurabileceği en büyük nokta enerji alanıdır. Onu da yapamazlar çünkü ikinci büyük doğalgaz müşterisiyiz.” diyen İsmayıl, “Rusya’nın aldığı ekonomik kararlar çok düşünülerek alınmış kararlar değildir. Acziyet içinde alınmış kararlardır. Çünkü Rusya, uçak krizinde Türkiye’den hiç beklemediği bir hamle ile karşılaşmıştır.” diye konuştu. Kriz sonrası ilişkilerin eski haline dönmeyeceğini fakat bu krizin, iki ülke ilişkilerini daha sağlam bir zemine oturtacağını ifade eden İsmayıl, “Türkiye-Rusya arasında bir savaş çok düşük bir olasılıktır. Çünkü olası bir savaş, Rusya ile bütün dünyanın savaşı olacaktır.” şeklinde konuştu.

İsmayıl, öğrencilerin konuya ilişkin sorularını cevaplandırırken, konferans sunumunun ardından Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci tarafından Doç. Dr. Toğrul İsmayıl’e plaket takdim edildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.