Türkiye Tarihinde Bir ilk

Türkiye Tarihinde Bir ilk
Yeni Bakanlar Kurulu, genel başkanlık tecrübesine sahip 4 ismi bünyesinde barındırıyor; Ahmet Davutoğlu, Numan Kurtulmuş, Yalçın Topçu ve Tuğrul Türkeş

Türkiye tarihinde bir ilk olan seçim hükümeti aynı zamanda bütün Türkiye'yi kucaklaması açısından da en renkli hükümet olma özelliğini taşıyor. Başbakan Davutoğlu'nun isimleri belirlerken titiz bir çalışma yaptığını kanıtlayan liste birçok ilke imza atıyor.

TÜRKİYE MOZAİĞİ

63. Hükümette; Türk, Kürt, Alevi, Zaza, Ülkücü, MHP'li, BBP'li, HDP'li, kısaca toplumun her kesiminden isimler var. Geçici Bakanlar Kurulu'nda; AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra, daha önce HAS Parti Genel Başkanlığını yapan Numan Kurtulmuş, Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatının ardından BBP'ye lider seçilen Yalçın Topçu ile 1997'de MHP'den ayrılarak Aydınlık Türkiye Partisi'ni kuran, sonra 2007'de MHP'ye dönen Tuğrul Türkeş de var.

AB'YE MESAJ

En çok merak edilen, HDP'li isimlerin hangi bakanlıklarda görevlendirileceğiydi. Davutoğlu, bu konuda stratejik bir adım attı. AB Bakanlığı'na Ali Haydar Konca'yı atadı. Yıllardır Türkiye'yi terörle mücadele konusunda eleştiren, HDP'lilerin her söylediğini doğru kabul ederek politika belirleyen AB yetkilileri, seçim döneminde HDP'li bakanla muhatap olacak.

SAMİMİYET TESTİ

Davutoğlu, HDP'li Müslüm Doğan'ı da Kalkınma Bakanı yaparak sürekli kalkınma projelerini hedef alan HDP'liler ile PKK'ya da mesaj vermiş oldu. Hayati projeleri koordine eden Kalkınma Bakanlığı, 25 dönüşüm programının da mimarıydı. Doğan'ın bakanlığı döneminde, bu kesimlerin bir samimiyet testine gireceği vurgulanıyor.

'PARALEL'LE MÜCADELE

Kabinede en sürpriz isim İçişleri Bakanı Selami Altınok. Eski İstanbul Emniyet Müdürü Altınok'un ismi paralel yapıyla mücadele konusunda öne çıkıyor. 17-25 Aralık sürecinde Aksaray Valiliği'nden İstanbul'a atanan Altınok, paralel yapıya karşı dik durdu.

DIŞİŞLERİ'NİN KARA KUTUSU

Dışişleri Bakanlığı'nda en uzun süre müsteşarlık yapan isimlerden biri olan Feridun Sinirlioğlu, yeni kabinede Dışişleri Bakanı oldu. Türkiye'nin son dönemlerde yürüttüğü gizli diplomaside önemli roller üstlenen Sinirlioğlu, bakanlığın kara kutusu olarak biliniyor.

TARIM DİYARBAKIR'DAN ÇIKMADI

Yeni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, Mehdi Eker gibi Diyarbakırlı. Davutoğlu bu görevlendirmeyle Diyarbakır'a verdiği önemi gösterdi.

EĞİTİM UZMANI 3 ÇOCUK ANNESİ

Cumhuriyet tarihinin ilk başörtülü kabine üyesi Ayşen Gürcan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevini Ayşenur İslam'dan devraldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Gürcan, haberi Kudüs'teyken kesilen telefon yüzünden 8 taksitte alabildi. Nimet Çubukçu'nun Devlet Bakanı olduğu dönemde Aile ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü Genel Müdürlüğü yaptı. Eğitim bilimleri alanında uzman. Bir dönem Avrupa'daki ailelerin sorunlarını dinleyen uzman ekibin başında yer aldı. Aile ve nüfus politikaları konusunda çeşitli araştırmaları bulunan Gürcan, üç çocuk annesi. Başbakan Davutoğlu, Ayşen Gürcan ismiyle, başörtüsü probleminin çözülmesi konusunda önemli adımlar atan AK Parti'nin kararlılığının devam edeceği sinyalini verdi.

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.