Türkiye Ve Azerbaycan İlişkileri Konuşuldu

Türkiye Ve Azerbaycan İlişkileri Konuşuldu
İndex Malatya Temsilciliği ‘Hazar Bölgesi’nde Türkiye ve Azerbaycan İlişkilerinin Bölgesel Açıdan Önemi’ konulu panel gerçekleştirildi.Panel başlamadan önce kısa bir konuşma yapan İndex Malatya Temsil...

İndex Malatya Temsilciliği ‘Hazar Bölgesi’nde Türkiye ve Azerbaycan İlişkilerinin Bölgesel Açıdan Önemi’ konulu panel gerçekleştirildi.

Panel başlamadan önce kısa bir konuşma yapan İndex Malatya Temsilcisi ve aynı zamanda Azerbaycan Malatya Öğrenci Temsilcisi Ramal Şemşedli, bu tür etkinlikler yaparak Malatya’yı ve İnönü Üniversitesi’ni Azerbaycan kamuoyuna tanıttıklarını belirtti. Şemşedli, Malatya’da okuyan Azerbaycanlı öğrenci sayısının 152’yi geçtiğini ifade etti. Bu sayının ileriki yıllarda daha fazla olacağını tahmin ettiklerini belirten Şemşedli, panel hakkında da bilgiler verdi. Ramal Şemşedli, “Panelimizin konusu ekonomi. Azerbaycan ve Türkiye ilişkileri için önemi adlı panel. Bu paneli düzenlemekteki amacımız bazı dedikoduların asılsız olduğunu anlatmak. ‘Azerbaycan’ın ekonomisi, enerjisi olmasa Türkiye Azerbaycan’a ağabeylik, kardeşlik yapmaz’ gibi sözler var. Biz bugün bu panelle, ekonomi ve enerji bağımlılığından ziyade asıl olan köprünün gönül köprüsü olduğunu ispat ediyoruz. Öğrenci değişimindeki amacımız da 2 devlet bir millet olarak birbirimizin kültürünü tanıtmak. Ulu önderimiz Haydar Aliyev’in de dediği gibi ‘Biz 2 Devlet Tek Milletiz’, Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Azerbaycan’ın acısı acımız; sevinci sevincimizdir” diye konuştu.

Daha sonra panelistler yerini aldılar. Panelde önemli açıklamalar yapan Ada Üniversitesi Değişim ve Yönetim Danışmanı Şems Mustafayeva, öğrenci değişiminin Azerbaycan ve Türkiye açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Mustafayeva, “Ben önceleri İstanbul’a gidip geldim. Benim için Türkiye önceleri İstanbul’du. Konya’ya, Kapadokya’ya gittikten ve Malatya’ ya geldikten sonra Türkiye’nin İstanbul olmadığını anladım. Biz aynı olduğumuzu düşündüğümüz için birbirimizi anlıyoruz. Birbirimize Almanlar, Fransızlar gibi bakmıyoruz. Tek düşüncemiz var ve birbirimizi biliyoruz. Biz bugün öğrenci değişimi için buradayız. Biz, halklar yaklaştıkça devletler de yaklaşır düşüncesindeyiz. Azerbaycan ile Türkiye arasında halk diplomasisi yoktur deniyor, var. Bu da öğrencilerin eğitimiyle alakalıdır. Bu Azerbaycanlı öğrencilerin Türkiye’de Türk öğrencilerinin de Azerbaycan’da tahsil almasıdır” dedi.

Şems Mustafayeva, şunları kaydetti:

“Türkiye’de tahsil alan Azerbaycanlı öğrencilerin sayısı 8 ila 10 bin arasındadır. Biz bu rakamın gelecek yıllarda 15 bine kadar ulaşacağını düşünüyoruz. Bu rakamı bize Türkiye Konsolosluğunun Azerbaycan’da bulunan Eğitim Müşavirliği dile getiriyor. Azerbaycanlı öğrencilerin Türkiye’de eğitim alması çok güzel. Azerbaycan’da eğitim gören Türk öğrencilerinin sayısı da 3 bin, 3 bin 500 arasında değişiyor. Bir zamanlar Türk öğrenciler Azerbaycan’da çok fazla eğitim alırlardı, şimdi ise Türkiye’de eğitim alan Azerbaycanlı öğrencilerin sayısı artıyor. Bizim öğrencilerimizin burada tahsil almasından dolayı çok mutluyum.”

Malatya DoubleTree by Hilton’un Toplantı Salonunda gerçekleştirilen panele, Panel Başkanı Dr. Mustafa Yücel, GAP Gazeteciler Birliliği Genel Başkan Vekili Hamit Özpolat, Ada Üniversitesi Değişim ve Yönetim Danışmanı Şems Mustafayeva, TBB Yürütme Kurulu üyesi Av. Saide Ekmen, İnönü Üniversitesi’nde öğrenim gören Azerbaycanlı ve Türk öğrenciler katıldı.

HAZAR BÖLGESİ'NDE TÜRKİYE VE AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNİN BÖLGESEL AÇIDAN ÖNEMİ KONULU PANEL YAPILDI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.