"Türkiye’nin 5 Kriteri Tamamlamasını Bekliyoruz”

"Türkiye’nin 5 Kriteri Tamamlamasını Bekliyoruz”
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, "Türkiye özellikle son haftalarda vize serbestisine yönelik koşulları yerine getirme konusunda etkileyici...

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, "Türkiye özellikle son haftalarda vize serbestisine yönelik koşulları yerine getirme konusunda etkileyici bir ilerleme kaydetti. Türkiye'nin 5 kriteri tamamlamasını bekliyoruz" dedi.

Brüksel'deki AB Genel Merkezi'nde aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelere uygulanan vizelerin kaldırılmasını içeren raporların görüşüldüğü toplantı sona erdi. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker başkanlığındaki toplantıda Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine yapacağı seyahatlerde vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı alındı. Yayınlanan raporda, Türkiye'nin vize serbestisine yönelik koşulları yerine getirme konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiği ifade edilerek, tamamlanmayan 5 kriterin kaldığı ve bu kriterlerin de Haziran ayının sonuna kadar tamamlanması gerektiği ifade edildi. Tüm koşulların yerine getirilmesinin ardından Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılacağı belirtilen raporda, vatandaşların yüz ve parmak izi tanıma biyometrik verilerin yer aldığı pasaportlarla Schengen bölgesine vizesiz girebileceği bildirildi.

"DAHA ATILMASI GEREKEN BAZI ADIMLAR VAR"

Kararın açıklanmasının ardından AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ve AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos düzenledikleri ortak basın toplantısında alınan karar ile ilgili açıklama yaptı. Timmermans, "Türkiye özellikle son haftalarda vize serbestisine yönelik koşulları yerine getirme konusunda "etkileyici" bir ilerleme kaydetti. Daha atılması gereken bazı adımlar var. Türkiye'nin 5 kriteri tamamlamasını bekliyoruz. Türkiye'nin ilerlememesini sürdürmesi durumunda henüz tamamlanmamış kriterleri de tamamlayabilir. Bu nedenle, koşullar karşılandığında Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin önüne vize serbestisinin sağlanması önerisini koyuyoruz" dedi.

Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos ise, Türk yetkililerin 18 Mart'ta gerçekleştirilen AB-Türkiye Zirvesi'nden bu yana dikkate değer bir çaba gösterdiklerini söyledi. Avramopoulos, "Türkiye'nin tüm alanlarda olduğunca kısa sürede taahhütlerini yerine getireceğine inanıyoruz. Komisyon, Türkiye'nin vize istenmeyen ülkeler listesine eklenmesini önerdi. Komisyon elbette, kriterlerin yerine getirilmesi sürecini gözlemlemeye devam edecektir" dedi.

KARARIN KABUL SÜRECİ NASIL OLACAK?

Tavsiye kararı, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi'nde onaylamasının ardından yürürlüğe girecek. Önce AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi'nde ele alınacak karar, AP Genel Kurulu'nun onayına sunulacak. Kararın kabul edilmesi için salt çoğunluk gerekecek. Karar, kabul edilmesinin ardından AB Konseyi'ne gönderilerek AB Adalet ve İçişleri Konseyi'nde oylanacak. Kararın, burada da onaylanmasının ardından AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanarak yürürlüğe girmiş olacak. Ancak, kararın Avrupa Parlamentosunda kabul edilmemesi durumunda, Avrupa Birliği Komisyonu'na geri gönderilecek.

Türk vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırılması halinde, biyometrik pasaport sahibi tüm vatandaşlar Schengen Bölgesi'ne 180 günde 3 aylık vizesiz giriş hakkı elde edecek. Vize serbestisi sadece, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayns, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'ın yer aldığı Schengen Bölgesi'ni kapsayacak.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.