“Türkiye’nin Başarısı İslam Coğrafyasının Başarısıdır”

“Türkiye’nin Başarısı İslam Coğrafyasının Başarısıdır”
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Türkiye’nin son yıllarda kazanmış olduğu büyük ekonomik ve siyasi başarılar, aynı zamanda bütün İslam coğrafyasının, başarı hikayesi olarak görülmesi gerekir” ded...

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Türkiye’nin son yıllarda kazanmış olduğu büyük ekonomik ve siyasi başarılar, aynı zamanda bütün İslam coğrafyasının, başarı hikayesi olarak görülmesi gerekir” dedi.

Resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Fas’ın başkenti Rabat’a gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, temaslarına devam etti. Temasları kapsamında 5. Muhammed Üniversitesi Oditoryumunun açılış törenine katılan Numan Kurtulmuş’un da katıldığı törende, TİKA Başkanı Serdar Çam, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, Yüksek Öğrenim Bakanı Lahsen Daoudi, Yüksek Öğrenim Bakanlığı Delegesi Sümeyye Bin Haldun, 5. Muhammed Üniversitesi Rektörü Sait Emzazi katıldı. Kurtulmuş törende yaptığı konuşmasında, “Burası belki küçük bir salon ama taşıdığı değer bizim için son derece büyüktür. Türkiye ve Fas halklarının birbirine yakınlığını göstermesi bakımından sembolik değeri vardır. Türkiye ve Fas, birisi İslam coğrafyasının kadim İslam kültürünün doğudan batıya açılan kapısı, bir diğeri de kadim İslam ve Arap kültürünün, Afrika kültürünün batıdan Avrupa’ya açılan iki kapısını, iki köklü medeniyeti, iki kadim uygarlığı temsil ediyorlar. Bu iki kadim kültürün de yeniden karşılaşması bir araya gelmesi, el ele, kol kola vermesinin de çok güzel bir sembolünü teşkil ediyor” dedi.

Türkiye’nin son yıllarda kazanmış olduğu büyük ekonomik ve siyasi başarıları sadece Türkiye’nin bir başarı öyküsü olarak değil aynı zamanda bütün İslam coğrafyasının, başarı hikayesi olarak görülmesi gerektiğine vurgu yapan Kurtulmuş, “Bu başarıya gelmesindeki en önemli katkının Türkiye’deki devlet yönetimindeki zihniyet değişikliği olduğuna inanıyoruz. Siyasi anlamda da Türkiye ekonomik alanda olduğu gibi reformlarını gerçekleştirdi, vesayetlerden kurtuldu, askeri rejimlerin askeri vesayetlerin gölgesinden kurtuldu. Siyasi, ekonomik alanda fevkalade önemli reformları 12-13 yıl gibi bir süre içinde çok daha güçlü bir şekilde gerçekleştirmeyi başardı. Türkiye’nin yurt dışında, dünya ölçeğinde elde etmiş olduğu önemli kazanımlardan birisi Türkiye’nin dünyayı algılamasındaki değişimdir, bu alandaki reformdur. Sadece bir örnek olsun diye söyleyeyim, Cezayir bağımsızlık mücadelesi verirken ne yazık ki o zamanki Türkiye yönetimi Cezayir halkı yanında değil, Fransız sömürgecilerinin aynında yer aldı. İşte son 12-13 yılda olan değişim burasıdır. Burada bir zihniyet değişimine gittik. Bütün tarihi kadim ilişkilerimiz olan milletlerle, dostlarımızla, kardeşlerimizle, yeniden buluştuk. Sadece onlarla değil, dünyanın dört bir yanındaki mazlum milletlere karşı, onların dertlerine, onların sıkıntılarına karşı ilgili duyan onlara yardım eli uzatmaya çalışan bir Türkiye olmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

FAS BAŞBAKAN YARDIMCISI BAHA’NIN KABRİNİ ZİYARET ETTİ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, geçtiğimiz yıl meydana gelen tren kazasında hayatını kaybeden Fas Başbakan Yardımcısı Abdullah Baha’nın kabrini de ziyaret etti. Ziyarete Kurtulmuş’a eşi Sevgi Hanım, Tevhid ve Islah Hareketi Başkanı Abdudahim Cheikhi ve yardımcısı Moulay Ömer Bin Hammad da eşlik etti. Tevhid ve Islah Hareketi Başkanı Cheikhi’ye taziyelerini ileten Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, hayatını kaybeden Bakan’ın mezarı başında Fatiha okuyarak dua etti.

Fas’ta iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi mensubu olan Merhum Başbakan Yardımcısı Abdullah Baha, Aralık 2014 tarihinde meydana gelen kaza soncunda hayatını kaybetmişti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.