Türkoğlu: “Avrupa’da Kosova Merkezli Büyümek İstiyoruz”

Türkoğlu: “Avrupa’da Kosova Merkezli Büyümek İstiyoruz”
Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ) Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, Avrupa'da Kosova merkezli büyümek istediklerini söyledi.

- Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ) Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, Avrupa'da Kosova merkezli büyümek istediklerini söyledi.

Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi (KEDS) tarafından kurulan KEDS Akademi’nin ilk mezunları YEDAŞ’ı ziyaret etti. Kosova’da elektrik dağıtım faaliyetlerini yürüten Limak ve Çalık ortaklığındaki KEDS tarafından, Kosova’daki işsizlik sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla kurulan KEDS Akademi’nin ilk mezunları, Samsun’a gelerek Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ) ziyaret ettikten sonra Amisos Restaurant’ta öğle yemeği yediler.

Yemek öncesi konuşan YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, “Biz Çalık ve Limak iki Türk ortakları olarak Kosova elektrik dağıtım işini de yapıyoruz. Bende orada İcra Kurulu Başkanıyım. Kosova’da sosyal sorumluluk projesi geliştirdik. Oradan hem liseden hem de üniversiteden öğrenciler seçerek bunları Boğaziçi Üniversitesinde bir eğitim sürecinden geçirip, Kosova’da KEDS Akademisi kurduk. Bu arkadaşlarımızda oralardan mezun oldular. Elektrik dağıtımı hizmeti sektöründe edinmiş olduğumuz bilgi ve birikim, Kosova’ya model olacak” dedi

“BİRİLERİ BİZİ TAKLİT ETTİ Mİ SEVİNİYORUZ”

Avrupa’da YEDAŞ modeli uygulamak istediklerini belirten Türkoğlu, “Önümüzdeki yıllarda Balkanlarda Kosova merkez olmak üzere Avrupa’da bir YEDAŞ modeli uygulayıp, orada çok başarılı bir dağıtım şirketini kurduktan sonra Avrupa’da büyümek istiyoruz. Avrupa’da büyürken Kosova merkezli büyümek istiyoruz. KEDS için önceliğimiz, kaliteli, kesintisiz ve ucuz elektrik enerjisi hizmeti sunmak. YEDAŞ, Kosova’ya rol model olacak. KEDS Akademi’ye bir kimlik kazandırarak uluslararası boyuttan bir anlam yüklemeye çalışıyoruz. Amacımız bu akademiyi daha da genişletmek, sayıları arttırmak ve nitelikli elemanları arttırmaktır. YEDAŞ’ın üretim modeli rol modele yani liderliğe dayanıyor. Yani birileri bizi taklit etti mi çok seviniyoruz” diye konuştu.

“KOSOVA’DA 15 YILDA 300 MİLYON EURO YATIRIM YAPACAĞIZ”

Kosova’nın çok stratejik bir ülke olduğunu belirten Türkoğlu, “Kosova Avrupa’nın tam ortasındadır. Genç bir nüfusa sahipler. Nüfusunun yüzde 98’i Müslüman olan bir ülkedir. Şuanda Türkiye Avrupa Birliği’ne bağlı durumdadır. Avrupa sistemine Türkiye 3 bin megawatt bağlanabiliyor ve transfer yapabiliyor. 2 bini Bulgaristan ve bini Yunanistan’dan bağlanabiliyor. Yani elektriği burada üretip Almanya’da satılabilir. Teknik kayıplar Avrupa ortalamaları yüzde 7 - 8’dir. Elektrikte Kosova’nın yüzde 40’ı kayıp kaçaktır. Ama bunun da yüzde 18’i teknik kayıplardır. Kaçağı sıfırlarız ama teknik kayıplar yatırımla oluyor ve biz orada her yıl 20 milyon euro yatırım yapıyoruz. Dolayısıyla teknik kayıplar orada yüzde 7 - 8’lere 3 - 4 yılda inebilir. Bizim taahhüdümüz Kosova’da 15 yılda 300 milyon euro yatırım yapmaktır” şeklinde konuştu.

“KOSOVA’DA 60 YILLIK ŞEBEKELERİMİZ VAR”

Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi (KEDS) Sistem Operasyon Direktörü Avni Alidemaj şöyle konuştu: “Çalık ve Limak Türk şirketlerinin yatırımı KEDS olarak bizde. Elektrik anlamında hemen iyileştirmeler oldu. YEDAŞ, tecrübelerini Kosova’da en kısa sürede bize aktarırlar. Bu gençlerimiz Kosova’da 6 aylık bir kurs gerçekleştirdiler. Gençlerimiz buraya gelerek YEDAŞ’ın ne durumda olduğunu ve ne kadar ileride olduğunu göndüler. KEDS Akademi’den toplamda 50 öğrenci mezun ettik. Buraya da en iyilerinden 10 kişilik bir öğrenci ile geldik. Çok yakın zamanda diğer grupları da eğitime sokacağız. Gelecek gençlerin kendi ellerindedir. KEDS Akademi’nin kapıları bu gençlerimize her zaman açıktır. Kosova’daki kayıp kaçak oranlarında şuanda durumumuz iyi değil. YEDAŞ’la kıyaslarsak çok gerideyiz. Sadece 1 yıl içerisinde ve 5 puan iyileşti. Teknik kayıplarımız çok büyük. Çünkü şebekelerimiz çok eski yani 40 - 60 yıllık şebekelerimiz mevcut. Bu yatırımlara baktığımızda 3 - 4 yıl içerisinde çok iyi olacağız”

Yemeğe ayrıca, Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi (KEDS) İnsan Kaynakları Koordinatörü Lulzim Krasniqi, Prizren Bölge Koordinatörü Artan Kazazi ve Saha Operasyonları Koordinatörü Fadil Osmankaq ve 10 öğrenci yer aldı.

TÜRKOĞLU: “AVRUPA’DA KOSOVA MERKEZLİ BÜYÜMEK İSTİYORUZ”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.