Ucuz Ve Doğal Ete Ulaşmanın Yolu Keçiden Geçiyor

Ucuz Ve Doğal Ete Ulaşmanın Yolu Keçiden Geçiyor
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı ile Damızlık Koyun keçi Yetiştiricileri Birliği’nin birlikte düzenlediği Batı Akdeniz Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı’nın sonuç raporu açıklandı. Raporda, küçü...

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı ile Damızlık Koyun keçi Yetiştiricileri Birliği’nin birlikte düzenlediği Batı Akdeniz Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı’nın sonuç raporu açıklandı. Raporda, küçükbaş hayvan varlığının desteklenmesiyle et fiyatının azalacağı, et tüketiminin artacağı belirtilirken, yurt dışından gelen kaçak çalışan çobanlara dikkat çekildi.

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı ve Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya geldi. BAGEV’in Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile Ocak ayında yaptığı Batı Akdeniz Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı Sonuç Raporu’nu paylaşan Ali Çandır, Çalıştay’da 9 masada küçükbaş hayvancılığın sorunlarına ilişkin 200 soruya yanıt arandığını kaydetti. Çandır, Çalıştay’ın Burdur, Isparta Antalya illerinden gelen üretici, et ticareti yapanlar, STK temsilcileri ve bilim adamlarının katılımıyla yapıldığını belirtti.

Çalıştayda, sürü yönetiminden kayıt sistemine, çobanlık mesleğinin sorunlarından beslemeye, mera otlak orman ilişkisinden, hayvan hastalıklarına, üretim planlamasından et tüketimine kadar çok sayıda sorunun gündeme geldiğini belirten Çandır, raporu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunacaklarını, hayvancılıkla ilgili tüm kuruluşlara göndereceklerini bildirdi. Çandır, ’www.bagev.com’ internet adresinden de yayınlanan raporla ilgili, "Küçükbaş hayvancılığın Batı Akdeniz’de gelişmesi için yapılması gerekenler yeni kurulacak hükümete de ileteceğiz. Konunun taraflarıyla küçükbaş hayvancılığın gelişmesi için bir çalışma grubu oluşturacağız" dedi.

YURT DIŞINDAN KAÇAK ÇALIŞAN ÇOBANLAR VAR

Rapora göre, Antalya 1 milyonun üstündeki koyun ve keçi varlığıyla Mersin’in ardından ülkede ikinci sırada yer alıyor. Ancak, "Keçi ormana giremez" gibi yanlış uygulamalar nedeniyle bölgedeki küçükbaş hayvan varlığı yüzde 40 oranında azaldı. Son dönemde yanlışlığın farkına varılarak politika değişikliğine gidildi ancak küçükbaş hayvancılığın bölgede gelişmesi için daha fazla önlem alınması ve desteklemede bulunulması gerekiyor. Rapora göre, küçükbaş hayvancılıkta en büyük sıkıntılardan biri çoban. Halkın çobana kötü gözle bakıldığına dikkat çekilen raporda, çobana kız bile verilmediği vurgulandı. Çobanların sağlık güvencesi olmaması, elektrik su gibi temel gereksinimlerini karşılayamama gibi karşılaştıkları zorluklar nedeniyle 2 bin TL maaşla hayvan otlatmak yerine, 800 TL maaşla kentte yaşamayı tercih ettiğine dikkat çekilen raporda, yurt dışından gelerek kaçak çalışan çoban varlığına vurgu yapıldı.

BAGEV Başkanı Ali Çandır, "Çoban sıkıntısı nedeniyle Bulgaristan, Rusya, Suriye gibi ülkelerden gelen çobanlar var" dedi.

MADEN OCAKLARI KEÇİLERİ DE TEHDİT EDİYOR

Rapora göre mermer ocakları küçükbaş hayvan varlığını da tehdit ediyor. Toroslar’da yer alan çok sayıda mermer ocağının meraları tahrip ettiği belirten raporda, "Ayrıca bu madenler meradaki kısıtlı su kaynaklarına ortak olarak ve bu kaynakları tahrip ederek su sıkıntısı oluşturmaktadır. Madencilik sebebiyle bozulan alanların rehabilitasyonu garanti altına alınmalıdır. Madencilik kanunu değiştirilmelidir. Merayı tahrip etmeye cezalar caydırıcı olmalı. Mera ıslahı için daha çok kaynak ayrılmalıdır. Tarım arazilerinin uygun dönemde otlatılmaya açılması için düzenleme yapılmalı. Otlatılmayan fakat otlatılmaya ihtiyacı olan alanların otlatılması için teşvik ödemesi yapılmalıdır. Böylece orman yangınları gibi riskler de azalacaktır" önerisi yer aldı.

KEÇİ AZALINCA ET FİYATI ARTTI

Çalıştay raporunda, köylere mahalle statüsü kazandıran Büyükşehir Yasası’nın bölgedeki hayvancılığı tehdit ettiği de belirtildi. Küçükbaş hayvan varlığının azalmasıyla et fiyatlarında yükseliş yaşanması da Çalıştay Raporu’na girdi. Rapora göre kıl keçisi özellikle de bölgenin öz evladı Honamlı gibi keçi ırkları desteklenmeli, etçil hayvanlar kadar hızlı bübüyen, sütçül hayvanlar kadar döl verimi olan bu ırka sahip çıkılmalı. BAGEV Başkanı Çandır, geçtiğimiz yıllarda keçilerin ormana girmesinin yasaklanmasıyla bile bölgedeki küçükbaş hayvan varlığının yüzde 40 azıldığına işaret etti. Çandır, "Et fiyatlarındaki artışlar da hep bu dönemlere geliyor. Bizim Toroslar’ın avantajını değerlendirerek doğal beslenme koşullarında keçi üretimini artırmamız gerekiyor ki insanımız ete daha kolay ulaşsın” diye konuştu.

EN DÜŞÜK ET TÜKETİMİ TÜRKİYE’DE

Raporda yer olan bilgiye göre Türkiye’de kişi başına yıllık 13 kilogram kırmızı et tüketiliyor. Bu rakam ABD’de 31, AB ülkelerinde 20 kilograma kadar çıkıyor. Türkiye’de kişi başına yıllık toplam et tüketimi ise 25,3 kilogram. Türkiye yakın çevresindeki en düşük et tüketimine sahip ülke. Kişi başına yıllık et tüketimi komşularımız Rusya’da 62,9 kg, İran’da 36,3 kg, Yunanistan’da 74,8 kg, Bulgaristan’da 53 kg, Azerbaycan’da 32 kg, Ermenistan’da ise 32 kg, Suriye’de ise 22, kilogram. Ukrayna, İsrail, Lübnan, Mısır, Libya, Tunus’ta bile kişi başına et tüketimi Türkiye’nin çok üstünde.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.