Valilikten Manifesto

Valilikten Manifesto
Vali Mustafa Hakan Güvençer “çalışma esasları ile ilgili” manifesto niteliğinde bir genelge yayımlayarak, genelgeye sıkı sıkıya uyulması talimatı verdi.

Vali Mustafa Hakan Güvençer “çalışma esasları ile ilgili” manifesto niteliğinde bir genelge yayımlayarak, genelgeye sıkı sıkıya uyulması talimatı verdi.

Bir süre önce Kahramanmaraş valiliğine atanan Mustafa Hakan Güvençer çalışma esasları ile ilgili bir genelge yayımlayarak kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdi. Vali Mustafa Hakan Güvençer imzasıyla yayımlanan genelgede önemli uyarılar yer almaktadır. Bu genelgede önemli detaylar şu şekilde sıralandı.

“Kahramanmaraş’ta göreve başladığım 29/09/2014 tarihinden bugüne kadar geçen süre içinde tüm kamu birimlerinin ve kamu personelinin gayretli çalışmalarını memnuniyetle müşahade ettim. Öncelikle tüm birimlerimiz ve kamu görevlilerini kutluyor, önümüzdeki süreçte de bu başarının artarak devamını diliyorum.

Kamu birimlerinin hizmetlerinin ifasında izleyecekleri esas ve usullere ilişkin genel çerçeve başta Anayasa olmak üzere sorumlu olunan görev alanı ve konusu ile ilgili mevzuatta, müstakar yargı kararlarında ve yerleşik uygulama teamüllerinde çizilmiş olmakla birlikte İdarenin hiyerarşik yapısı içinde sıralı amirlerin birbirleriyle uyumlu çalışmaları önem taşımaktadır.

Uygulama aşamasında değişen şartlar ve ihtiyaçlara paralel olarak geliştirilebilecek esas ve usullere ilişkin kurallar aşağıya çıkarılmıştır.

 

 GENEL ESASLAR

1. “İdare”, Devletin “Yürütme” erkinin vatandaşla birinci derecede muhatap icra organıdır. İcra faaliyetinin “kapsam”, “maksat”, “yöntem” ve “şekli”ni yasalar ve tamamlayıcı mevzuat (Tüzük, Yönetmelik, Genelge ve Yönergeler) belirler. İdari eylem ve işlemler yukarıda sayılı unsurları ile Yasaya (mevzuata) uygun olmak zorundadırlar. “Hukukun üstünlüğü” prensibinin realitede anlam kazanmasının temel şartı budur.

Türkiye Cumhuriyeti, T.C. Anayasa’sının 2. maddesinde; “toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti” olarak tanımlanmıştır. Kamu görevlileri kişisel yorum ve inisiyatifleri ile bu çerçeve dışına çıkamazlar.

“Hukuk Devleti” hukuku olan ve vatandaşlarının hukuka uymasını takip ve temin eden devletin değil, hukuka uyan devletin vasfıdır.

Bu sebeple; tüm idari eylem ve işlemlerde öncelikle hukuka uygunluk gözetilecektir.

 

2. Mevzuata uygun olmayan emir yazılı olarak verilmedikçe yerine getirilmez. Konusu “suç” teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilmez, yerine getiren kişi emri verenle birlikte sorumludur.

3.“İdare” bizatihi “Devlet” değil, yalnızca Devletin Yürütme erkinin icra organıdır.

İdare vatandaşın üzerinde bir üst makam, kamu görevliliği de bir imtiyaz değildir. İdare, mevzuatla kendisine verilmiş görevlerin ifası ve vatandaşa hizmet için görev, sorumluluk ve yetkilerle teşekkül ettirilmiş kurumsal bir yapıdır.

Tüm idari işlem ve eylemlerin genel “maksat”ı “kamu yararı”dır. Bu maksat gözetilmeden yürütülen her işlem ve eylem “maksat unsuru” açısından sakattır. İdarenin “birel işlem ve eylemleri” de olmakla birlikte yürütülecek işlem ve eylemlerde (genel-birel) öncelikle “kamu yararı” değerlendirilecektir. Kamu yararı ile çelişen özel durum ve talepler dikkate alınmayacak, ancak “kamu yararı” kavramının hukuka aykırı olarak çok geniş yorumlanması yoluyla insan ve vatandaşlık haklarının, adalet, tarafsızlık, kanun önünde eşitlik ilkelerinin ihlaline de meydan verilmeyecektir. Kamu yararı kamu idaresinin yararı veya kamu iradesine uygun olan durumun adı değildir.

Tüm vatandaşlar kanun önünde eşittir. Bütün kamu birimleri tüm genel, birel, müsbet, menfi işlem ve eylemlerinde “kanun önünde eşitlik” ilkesine riayette azami hassasiyet göstereceklerdir.

 

4. Hizmetlerin ifası, işlem ve eylemlerin icrasında:

-Hukuka uygunluk,

-Tarafsızlık,

-Kanun önünde eşitlik,

-Çözüm odaklılık, kolaylaştırıcılık,

-Şeffaflık,

-Plan ve programlara uygunluk,

-Kararlılık,

-Süratlilik, verimlilik ve etkililik,

-İşbirliği, eşgüdüm, katılımcılık ve paylaşımcılık,

-Takip ve denetim,

-Tasarruf ilkelerine uyulacaktır.

5. İdari faaliyetlerin yukarıda sayılı ilkelere uygunluklarının sağlanması; mevzuatla belirlenmiş esas ve usullere istisnai uygulamalara meydan vermeden riayeti, hiyerarşik kademelendirmenin gereklerine uygun davranmayı ve mutlak disiplini zorunlu kılmaktadır.

Görev yürütümü için zaruri olan emirler genellikle üstler tarafından birimler ve astlarla müşavere ve genel durum değerlendirmesi sonrası oluşturulur. Bununla birlikte verilen emir hususunda ayrık görüşü olanlar bunu duruma göre sözlü veya yazılı olarak üstlerine bildirebilirler. Ancak konusu suç teşkil etmemek koşuluyla emir tekrarlanırsa derhal ve yorumlanmadan yerine getirilecektir.

Hiyerarşinin muhafazası, üste itaat ve emirlere riayet esastır. Aksi disiplinsizliği ve hizmetin aksaması sonucunu doğurur.

Disiplin kural ve gereklerine uymayanlar cezalandırılacaktır.

6. İcra organı olarak “idare”,  hizmetlerini yürütürken; hizmet gereklerini değerlendirmek, mevzuatı yorumlamak ve takdir yetkisini kullanarak karar almak durumundadır. “İdare” gerektiğinde takdir yetkisini ve inisiyatifini kullanmaktan kaçınmayacaktır.

İl’de nihai karar mercii veya kanunlar çerçevesinde yetkili kurullarca alınan kararların nihai onay merci Vali’dir.

Kararı, karar onayını ve bu karar onaylarının uygulanmasını gerektiren olaylarda mutlaka Vali kararı veya onayı alınacaktır.

Birim amirleri karar ve inisiyatif kullanmayı gerektiren hususlarda konuyu mutlaka ilgili mevzuat dayanakları, alternatifli çözüm önerileri ile birlikte aşağıdaki bölümlerde yeniden ayrıntılandırılacak usulle hazırlı olarak tarafıma arz edeceklerdir.

7. Özellikle çalışma saatleri içinde, idarenin hiyerarşik yapısının, Devlet geleneğimizin ve toplumsal örfümüzün gerektirdiği saygı kurallarına uyulacak, ast ve üstler arasında olması gereken mesafe mutlaka muhafaza edilecektir.

8. Tüm kamu personeli, ama özellikle birim amirleri mesai saatleri içinde ve dışında vatandaşla münasebetlerinde idarenin tarafsızlık, saygınlık ve ciddiyetini zedeleyecek davranışlardan kaçınacak, münasebetlerinde ölçülü ve mesafeli olacaklardır.

9. Esas olan, vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerine cevap verecek hizmetin doğru ve zamanında yapılması, vatandaşların müracaatlarına idareden olumlu ya da olumsuz ama mutlaka gerekçeli ve tatminkar bir cevap almasıdır.

Bu çerçevede; müracaatlar bekletilmeyecek, vatandaşlara nezaket kuralları çerçevesinde davranılacak, sorunun çözümü için izlenmesi gereken yol izah edilecek, yardımcı olunacak, gereksiz teferruat ve yazışmayla iş geciktirilmeyecek, yazılı müracaatlara mutlaka yazılı cevap verilecektir.

10.Devlet memurluğu bir imtiyaz değil ancak bir “kimlik” ve “statüdür.” Hakları, görev ve yetkileri Kanunla belirlenmiştir. Devlet memuruna görevi başında müdahale, mukavemet, hakaret, yanıltıcı bilgi verme v.b. gibi fiiller Türk Ceza Kanunu’nda müeyyidelendirilmiştir.

Vatandaşın tutumu ne olursa olsun asla vatandaşla münakaşa edilmeyecek, kesinlikle kişisel tepki gösterilmeyecektir.

Vatandaşın kötü muameleye ilişkin şikayetlerinde iddianın doğruluğunun tespiti halinde bu kötü tutumunun sebebi ne olursa olsun kamu görevlilerinin disiplin hukuku hükümleri çerçevesinde sorumlu tutulacakları ve tecziye edilecekleri bilinmelidir.

 

 11.Süratle değişen ve gelişen buna bağlı olarak da hizmet ihtiyaçları farklılaşan ülkemizde ve İl’imizde bu değişime paralel olarak kamu hizmet birimlerinin de aynı hızla kendilerini yenilemeleri kaçınılmaz bir zorunluluktur.

Bu zorunluluğa mukabil birimlerin tertip, düzen işleyiş ve hizmet yürütümlerine ilişkin mevcut durumdan mutlak tatmin, atalet ve hedefsizlik sonucunu, sağlıklı bir veri tabanına, kaynak analizine, stratejik planlamaya ve uygulama programlarına dayanmayan, somut hedeflere yönelmeyen çalışmalar da gereksiz bir yoğunluk görüntüsü ve sonuçsuz bir yorgunluğu doğuracaktır.

Bu sebeple, tüm birim amirleri mevcut teşkilatlanma ve işleyişlerini özenle yeniden gözden geçirerek iyileştirme tedbirlerini alacaklar, iş yürütümlerini önceden hazırlayacakları hedef planları ve çalışma programları çerçevesinde gerçekleştirmek üzere gereken tüm tedbirleri geliştireceklerdir.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.