Van Valiliğinden Başkan Kaya’ya Cevap

Van Valiliğinden Başkan Kaya’ya Cevap
Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın bazı yazılı basın organlarında yer alan ifadeleri üzerine yazılı bir açıklama yayınladı.

- Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın bazı yazılı basın organlarında yer alan ifadeleri üzerine yazılı bir açıklama yayınladı.

Van Valiliği’nden yapılan açıklamada, Başkan Kaya’nın il gündemine ilişkin açıklamalarında valiliği haksız, gerçekle ilişkisi olmayan, kamuoyunu yanıltmayı amaçlayan ve başkanının kişiliğini yansıtmayan ibarelere rastlanıldığı belirtildi. Açıklamada, Van’da, valiliğin içinde bulunduğu ve kentte yapısal değişiklikler içeren çalışmaların tam anlamıyla katılımcı, paydaşlara açık biçimde organize edildiği belirtilerek şöyle denildi: "Örnekler çok olmakla birlikte birkaç özel örnekle durum aşağıda izah edilecektir. Van 2023 Vizyonu hazırlıkları için tüm paydaşlar katılıma davet edilmiştir. Yazılan yazılara ya da toplantı davetlerine; 80 merkezi idare kuruluşu, aralarında büyükşehir belediyesinin de bulunduğu 7 belediye, 32 muhtarlık, 70 STK, 19 bilgi üreten kuruluş, 180’e yakın özel sektör kuruluşu cevap vermiştir."

Açıklamada, her ilçede ayrı ayrı olmak üzere onlarca toplantı düzenlendiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Ancak, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı tanıtım toplantısına davetli olduğu halde katılmamıştır. Organize Hayvancılık Bölgesi oluşturma amaçlı toplantıya taraf bütün kuruluşlar '11 kuruluş' davet edilmiş, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı düzeyinde temsil edilmiş, yine davetli olduğu halde Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı katılmamıştır. İlimizde yeni bir ekonomi bölgesi oluşturmak ve tren yolu iltisak hattının OSB’ye kadar uzatmak amaçlı yapılan toplantıya Vali’nin ısrarlı telefonlarına rağmen Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı katılmamış, bir belediye meclis üyesi Sayın Hatice Çoban kısa süreli katılım sağlamıştır. Valiliğimiz Van lehine olacak bir siyasi amaçlı organizasyon olmadığı takdirde her toplantıya uygun katılımlarla Van’ın geleceğine dair sorumluluk almaya devam edecektir."

Açıklamada, Van’da, ortaklık kültürünü geliştirmeye samimi olarak niyetli olanların, hazırlıklı olarak toplantılara katılması gerektiğinin kamuoyunca da açıkça konuşulduğu belirtilerek şöyle denildi: "Anlaşılan bu konuşmalar hedefine ulaşmaktadır. İl Özel İdaresi’nin mal varlığının dağıtım işi daha önce kamuoyunda tartışılmış, bu konuda valiliğimiz de görüşlerini paylaşmıştı. Ancak Büyükşehir Belediyemizin gerçekler bütün çıplaklığı ile ortada olduğu halde hâla geçmişe dair gerçek dışı bilgileri kamuoyuyla paylaşarak neyi amaçladığı meçhuldür. Şu ana kadar Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı 28 davada talep ettiği bütün yürütmenin durdurulması istemleri yargı yerince reddedilmiştir. Elbette idari yargılama süreci devam etmektedir ve bu süreci şu ya da bu şekilde etkileyecek yorumlara girmemek adına yalnızca bu seviyede bilgi paylaşmak yeterli görülmektedir." Valiliğin, Büyükşehir Belediyesi’ne geçici kullanım amacıyla Mülga İl Özel İdaresi B Kampusü’nü tahsis ettiği belirtilerek şöyle denildi: "Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'yle yapılan görüşmede, valiliğimiz verdiği sözün tamamının arkasında durmayı bilmiştir. Büyükşehir Belediyesi verdiği sözler konusunda kendisini sorgulamalıdır. Ancak, gelinen noktada ortada bir İdare Mahkemesi kararı olduğu unutulmamalıdır. Tekstilkent yatırımı, ilimiz açısından bir prestij ve dönüşüm projesidir. Bu projede gerek doğalgaz temini ve gerek atık suların yönetimi konusunda oluşan sıkıntılar, Kalkınma Bakanlığı’ndan temin edilen ödeneklerle yönetilecektir. Ancak, kamuoyunun Büyükşehir Belediyesi’nden ‘parsel bacalarının yerini göstermek’ dışında da beklentisi olduğu izahtan varestedir. Kamuoyunun beklentisi Büyükşehir Belediyesi’nin bu iki temel ihtiyaç konusunda nasıl bir vaziyet aldığını Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı bürokrasisi ile görüşerek daha yakın ölçekte takip etmesi yönündedir. Valiliğin belediye başvurularını sümenaltı ettiği iddiası tamamen gerçek dışıdır. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bir kez olsun valilikle sözünü ettiği konularda bir gecikme yaşandığına dair teması olmamıştır. Bu temas ne yüz yüze ve ne de telefonla kurulmamıştır. Bir temas yoksa suçlamak kabul edilebilir değildir. Şayet bunun aksine bir durum varsa ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’na samimiyetle bu konularda ilerleme sağlanması istiyorsa, valilik makamı daima kendisine açıktır; ziyaret ederek ya da telefonla konuyu vali ile bizzat paylaşmak suretiyle çözüm konusunda destek isteyebilir. Valiliğimizin ilimizin bütün ekonomik nitelikteki sorunlarına ve diğer ortak konularına duyarlılık gösterdiği konusu Vanlı hemşehrilerimiz tarafından bilinmektedir.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.