Van’ın 50 Yıllık Rüyası Gerçekleşiyor

Van’ın 50 Yıllık Rüyası Gerçekleşiyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Van’ın 50 yıllık rüyasını gerçekleştiriyor. Van’ın sulama ve içme suyu maksatlı en büyük barajı olma niteliğini taşıyan Morgedik Barajı’nda su tutulacak.

- Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Van’ın 50 yıllık rüyasını gerçekleştiriyor. Van’ın sulama ve içme suyu maksatlı en büyük barajı olma niteliğini taşıyan Morgedik Barajı’nda su tutulacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde ve baraj gövdesinin hacmi 790 bin metreküp olan baraj temelden 60 metre yüksekliğinde inşa edildiği belirtildi. Ayrıca barajın 100 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olduğu ifade edilen açıklamada, “Morgedik Barajı ile Van’ın 50 yıldır özlemle beklediği rüya gerçekleşecek. Baraj, şehrin sulamaya hizmet eden en büyük barajı olmakla beraber aynı zamanda Van’ın en yüksek 2. barajı olma özelliğini de taşıyor. Damlama ve yağmurlama sisteminin kullanılacağı barajın sulama işi, proje safhasında olup en kısa zamanda tamamlanacak. Sulama projesinin tamamlanmasıyla yöre halkının yüzünü güldürecek olan barajın tarımsal sektöre de büyük katkısı olacak. 79 milyon TL’ye mal edilen ve su tutulmaya başlanacak olan Morgedik Barajı’nın tamamlanmasıyla Erciş ilçesine ait 187 bin 340 dekar zirai arazi modern sulama sistemleriyle suya kavuşacak. Morgedik Barajı, sulamanın yanında yerleşim yerlerinin içme suyu ihtiyacını da karşılayacak. Baraj; Erciş ilçe merkezi, Çelebibağ ve civar yerleşim yerlerinin ihtiyacı olan yıllık 18 milyon 920 bin metreküp içme suyunu karşılayacak. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun cumartesi günü Van’a gerçekleştireceği program kapsamında su tutulacak Morgedik Barajı’ndan aynı zamanda yılda 11 milyon kilovat saat hidroelektrik enerji üretilmesi hedefleniyor. Morgedik Barajı’nın bütün üniteleri tamamlanmasıyla yöre halkına yılda yaklaşık 60 milyon TL katkı sağlanacak. Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Van programı çerçevesinde ayrıca Vanlılara 440 milyon lira tutarında 40 müjde verecek. Müjdeler arasında baraj, gölet, sulama tesisleri, gelir getirici tür ağaçlandırma faaliyetleri, fidan dikimi ve 9 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurulması yer alıyor” denildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.