Vatandaş Erken Seçim İstiyor

Vatandaş Erken Seçim İstiyor
Marpoll kamuoyu araştırma şirketinin Kahramanmaraş’ta yaptığı araştırmalarda vatandaşların erken seçim istediği ortaya çıktı

Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Marpoll kamuoyu araştırma şirketinin 767 kişi ile yüz yüze yaptığı ankette vatandaşların öncelikle erken seçim yoksa da MHP ile koalisyon istediği ortaya çıktı. Marpoll tarafından basına gönderilen bilgi notunda şunlar öne çıktı.

Bu araştırma raporu 23–26 Haziran 2015 tarihlerinde yapılmış Marpoll kamuoyu araştırmasının bulgularına dayanmaktadır. Araştırma Kahramanmaraş’ın merkez ilçelerinde yapılmıştır. 6 anketörümüz tarafından 767 kişi ile yapılan anket yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma kümemizdeki elemanların seçmen vasfı taşımasına özen gösterilmiştir. Anket sorularımızın üçü hariç tamamının sonuçları bu raporda yer almaktadır.

SİZE GÖRE KOALİSYON HÜKÜMETİ KURULMALI MI YOKSA ERKEN SEÇİME Mİ GİDİLMELİ?

Bu soruda Kahramanmaraş halkının 7 Haziran seçimleri sonrasında Meclis’te oluşan aritmetik doğrultusunda bir koalisyona yaklaşımları tespit edilmeye çalışılmıştır. Yeni hükümet bir koalisyon hükümeti mi olmalı yoksa erken genel seçime mi gidilmeli sorusunun cevabı bu grafiğimizde cevabını buluyor.

Kahramanmaraş halkının % 33’lük kısmı Meclis’teki tablonun bir koalisyon hükümeti fırsatı verdiğini ve partilerin bu koalisyonu kurmaları gerektiğini ifade ettiler. Fakat Kahramanmaraş halkının yaklaşık % 67’lik kısmı ise erken genel seçim istediklerini ifade ettiler. Bu bulgulara göre Kahramanmaraş halkının büyük kısmı çözümün erken genel seçimde olduğunu ifade ediyor.

SİZCE BİR KOALİSYON HÜKÜMETİ KURULACAK OLSA HANGİ PARTİLER KOALİSYON YAPMALIDIR?

Bu soruda Kahramanmaraş halkının kurulabilecek koalisyona karşı tutumu tespit edilmeye çalışılmak istenmiştir. Kurulabilecek koalisyon hangi siyasal partiler arasında olmalıdır? Şunu hemen hatırlatalım ki bu soru bir önceki soruya “koalisyon hükümeti kurulmalı” cevabı verenlere yöneltilmiştir.

Kurulabilecek bir koalisyon AK Parti – MHP arasında kurulmalı diyenlerin oranı yaklaşık % 66 olarak karşımıza çıkmıştır. AK Parti – CHP koalisyonu kurulmalı diyenlerin oranı %16, MHP–CHP–HDP koalisyonu kurulmalı diyenlerin oranı ise % 9 olarak tespit edilmiştir. Bu bulgulara göre Kahramanmaraş halkının büyük kısmı bir koalisyon hükümeti olacaksa AK Parti – MHP arasında olması gerektiğini ifade ediyorlar.

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.