Vatandaşlardan Ankara Köprüsü'nün İnşaatı Protesto Edildi

Vatandaşlardan Ankara Köprüsünün İnşaatı Protesto Edildi
Zonguldak Kent Konseyi kentte yer alan tarihi Ankara Köprüsü’nün yapım çalışmaları yavaş ilerlediği için durumu protesto etti.

- Zonguldak Kent Konseyi kentte yer alan tarihi Ankara Köprüsü’nün yapım çalışmaları yavaş ilerlediği için durumu protesto etti.

Kent Konseyi ve dolmuş şoförleri Köprü önünde bir basın açıklaması düzenledi. Ankara Köprüsü'nün şehir trafiğinin işleyişi açısından önemli bir işlev gördüğünü ifade eden Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin: “Hepimizin bildiği gibi Zonguldak gerek sanayi tesisleri gerekse erken Cumhuriyet dönemi yapıları açısından endüstri mirası bir kent özelliği taşımaktadır. 1 Nisan 1924 tarihinde cumhuriyetimizin ilk il olma özelliği de kazanan bu aziz şehrimiz de o dönemlerde inşa edilen yapılar. Dönemin mimari tarzını yansıtmaktadır. Hemen önünde bulunduğumuz özel bir mimarisi olan Ankara Köprüsü cumhuriyetin ilk vilayeti olan Zonguldak’ın o dönemden kalan birkaç ederinden bir tanesidir. Ankara köprüsü olarak adlandırılmasının nedeni kentin Ankara ile bağlantısının bu köprü üzerinden yapılmasıdır. O tarihlerde sadece Ankara bağlantısı değil hatta Ereğli, İstanbul bağlantısında Reşadiye (Yeniçağa) üzerinden yine bu köprü vasıtasıyla yapılmıştır. Tüm Zonguldaklıların hafızasında ve kent belleğimizde önemli bir yer tutmaktadır. Erken cumhuriyet döneminin mimarisini yansıtan Ankara Köprüsü bugüne kadar harap bir haldeydi ve restore edilmesi zorunlu görünüyordu. Kültür envanterlerinde 1937 yılı görünen ancak 1932 yılı fotoğraflarında da gördüğümüz köprünün en az 80 yıllık bir tarihi olduğu söyleyebiliriz. Böyle kent belleğinde yeri olan bir yapının muhakkak restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyordu. Şu anda da yapılan budur. Ancak 29.05.2013 tarihinde yapılan proje için 400 gün gibi uzun bir süre verilmiştir. İlgili firmaya yer tespiti yapıldıktan sonra zaman zaman çalışma yapıldığı yada yapılan çalışmanın yeterince hızlı olmadığı çevredeki esnafımız ve köprüyü kullanan vatandaşlarımız tarafından dile getirilmiştir. Dere ile bölünen şehirlerde köprüler ve köprülerin kullanılması önemlidir. Ankara Köprüsünü şehrin trafiği açısından önemli bir işlev görmektedir. Yaklaşık bir yıldır tekel binasının yanında istasyon tarafına geçmek isteyen araçlar ortalama 2-3 km fazla yol kullanmakta olup buda ekonomik açıdan önemli gider oluşturmaktadır. Bu sebeple köprülerde yapılan çalışmalarda özellikle trafiğe kapatılması gerekiyorsa çalışmanın hızlı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Hem işin sahibi kurum hem de yüklenici firma buna dikkat etmeli özen göstermektedir. İşin sahibi olan Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden beklentimiz işin bir an önce bitirilmesi sağlamasıdır. İlin süresi olan 400 gün eylül ayında sona ermektedir. Beklentimiz talebimiz eylül ay sonunda işin bitirilerek köprünün kentin kullanıma açılmasıdır. Kent konseyi olarak bayram sonrası Kastamonu Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne yapacağımız ziyaretle kentin hassasiyeti kendilerine anlatılacaktır. Yüklenici firmaya da işi hızlandırıp eylül ayı içerisinde teslim etmesi çağrısında bulunuyoruz. Bugünden itibaren Zonguldak Kent Konseyi olarak bu işin takipçisiyiz. Eylül ayı sonuna kadar köprü kullanıma açılmalıdır. Bu konuda umursamaz davranmaya kimsenin hakkı yoktur” dedi.

(HD

VATANDAŞLARDAN ANKARA KÖPRÜSÜ'NÜN İNŞAATI PROTESTO EDİLDİ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.