Vergi Dairesi Başkanlığı, Torba Yasayı Anlattı

Vergi Dairesi Başkanlığı, Torba Yasayı Anlattı
Elbistan’da Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Temsilciliği ile Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa organizesi ile Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 6552 Torba Yasa hakkında detaylı bilgilerin sunulduğu bir toplantı düz

Elbistan’da Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Temsilciliği ile Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa organizesi ile Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 6552 Torba Yasa hakkında detaylı bilgilerin sunulduğu bir toplantı düzenlendi. 

Elbistan Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen organizeye Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanı Abdullah Coşkuner, Grup Müdürü Sinan Küçükgöz, Tahsilat Müdürü Necdet İnce, İnsan Kaynakları Müdürü Zeliha Kılıç, Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Arif Şen, II. Başkan Abdullah Kalın, Elbistan Vergi Dairesi Müdürü Aysel Işık, Elbistan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Paksoy, SMMMO Elbistan Temsilcisi Bedri Cengizler, ilçede faaliyet gösteren serbest muhasebeciler, esnaflar ve vergi dairesi personeli katıldı.

Kamu alacaklarının ve para cezalarının yeniden yapılandırılmasını öngören 6552 sayılı kanunun getirdiği avantajların anlatıldığı toplantının açılış konuşmasını Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Arif Şen yaptı. Şen, 148 maddeden oluşan ve yürürlüğe giren Torba Yasa’nın, esnaf ve sanatkârları yakından ilgilendirdiğini ve önemli avantajlar getirdiğini söyledi. Başkan Şen, “Biz serbest muhasebeciler olarak arada köprü görevi görüyoruz. Bu yasanın amacına ulaşması konusunda bize de çok büyük gayret ve çaba düşüyor. Bu konuda bizler gerekli çalışmaları yapmaktayız. Biz bu Torba Yasa’nın bu kadar aceleye getirilmemesini isterdik. Bizim önerilerimiz göz ardı edildi. Biz bu yasa hakkında önerilerimizin yer aldığı bir rapor hazırlamıştık. Ancak bu rapor dikkate alınmadı” dedi.

Daha sonra mikrofona davet edilen Elbistan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Paksoy ise, borcunu zamanında ödeyen mükelleflerin Torba Yasa ile mağdur edildiğini belirterek, bu tür yasalara karşı olduklarını söyledi. Başkan Paksoy, “İlk defa başkanlık düzeyinde böyle bir toplantı yapılıyor. Bu toplantıya emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. 11 Eylül tarihinde Torba Yasası, Türkiye’de vergisini doğru ve dürüst şekilde ödeyen kişiler açısından mağduriyet yaşanmasına neden olmuştur. Biz Torba Yasa’ya karşıyız. Çünkü vergisini, sigorta primini gününde ödeyen mükellefe ya da esnafa hiçbir şey katmıyor. Fakat senelerce vergisini ve sigorta primini ödemeyenler faydalanıyor; ödeyen kişiler mağdur oluyor. Ödeme yapan mükelleflerimizin de ödüllendirilmesinde fayda görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Paksoy, konuşmasını borçlu durumdaki esnaflara bu yasanın tanıdığı imkanlardan yararlanma çağrısında bulunarak tamamladı.

Daha sonra mikrofona davet edilen Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanı Abdullah Coşkuner de, Kahramanmaraş’ta Torba Yasa kapsamına giren borçlu mükellef sayısının 219 bin 612, toplam borç miktarının ise 695 milyon 669 bin lira olduğunu açıkladı.

Torba Yasa’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yüzde 7’lik bir kısmın başvuru yaptığını hatırlatan Coşkuner, “Bilindiği üzere Kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan 6552 sayılı yasa 11 Eylül 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığımızın Kuruluşundan beri mükellef haklarını gözeterek vergide gönüllü uyumu arttırmak ve kaliteli hizmet sunarak vergi ve diğer gelirleri toplamak misyonumuz olmuştur. Bu nedenle yasanın yürürlük tarihi itibariyle süresinde tüm borçlu mükelleflerimizi bu fırsattan faydalanmaları konusunda bilgilendirmek için azami çaba içerisinde olacağız. Bu çalışmalarımız esnasında en büyük katkıyı Ticaret, Sanayi, Esnaf ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odalarımız gibi sivil mesleki kuruluşlarımızdan ve yerel basınımızdan bekliyoruz. Bu yasa kapsamına giren vergi dairesi başkanlığımız mükellef gurubunda borçlu mükellef dosya sayısı 219 bin 612, alacak tutarı ise toplam 695 milyon 699 liradır. Bu güne kadar yüzde 7’lik bir başvuru söz konusudur” şeklinde konuştu.

Mükelleflere ve vatandaşlara 1 Arlık 2014 tarihinden önce başvuru yapmaları çağrısında bulunan Coşkuner, “Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşuna borcu olan mükelleflerimizin, vatandaşlarımızın hak kaybına uğramamaları açısından başvurunun son günü olan 1 Aralık 2014 tarihine kadar borçlarının bu yasa kapsamında yapılandırılabileceği konusunda araştırma yapmaları gerekir. Vergi borcu konusunda mükelleflerimiz Vergi Dairelerinden bizzat, www.gib.gov.tr Gelir İdaresi Başkanlığımızın web sayfasından 1189 SMS atmak suretiyle bilgi alabilirler. Yine mükelleflerimiz her vergi konulu soru ve sorunları ile bilgiyi ücretsiz telefon hattımız olan 444 0 189 Vergi İletişim Merkezinden alabilirler.

Bu nedenle yasa kapsamına giren mükelleflerimizin; 1.Aralık 2014 tarihine kadar borçlu oldukları vergi dairelerine elektronik ortamda da başvuruda bulunarak yasadan faydalanma hakkını kazanmaları gerekmektedir. Birden fazla vergi dairesine borçlu olunması halinde her bir vergi dairesine ayrı ayrı müracaat yapılması gerekiyor. Yasanın araç muayenelerini bu güne kadar yaptırmamış olan kişi ve kuruluşlar için de bu yasanın çok güzel fırsat sunduğu, Yine KDV ve ÖTV borcu olan mükelleflerimiz bu vergilerde idaremizin 6183 sayılı yasa ya göre tecil ve taksitlendirme yetkisi bulunmadığı hatırlanarak mutlaka bu yasadan faydalanmak suretiyle indirimli farkla ve taksitler halinde ödeme imkânına kavuşmaları gerektiği, bu yasa kapsamındaki taksit ödemelerinin kredi kartı ile yapılabileceği hususlarını hatırlatmakta fayda görüyorum” cümleleri ile konuşmasını tamamladı.

Başkan Coşkuner’den sonra yasanın kapsamı hakkında geniş bilgiler aktaran Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürü Sinan Küçükgöz ise, kanun kapsamına giren amme alacakları ile idari para cezalarını açıkladı. Küçükgöz, esnafı ilgilendiren asıl kısmın 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun öngördüğü vergiler, vergi cezaları ve bunlara uygulanan gecikme faizleri olduğunu belirtti. Vergi Kanunu gereği Torba Yasa kapsamına giren alacaklara değinen Küçükgöz, 30 Nisan 2014 tarihine kadar verilmiş beyannamelerden doğan vergi borçları, vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları, emlak vergileri, çevre temizlik vergileri, belediyelerce takip edilen su ve atık su bedelleri ve motorlu taşıtlar vergilerinin bu kapsama alındığını bildirdi.

Küçükgöz’ün slayt eşliğindeki sunumunun ardından toplantı programa katılan serbest muhasebeci ve mükelleflerin Torba Yasa hakkındaki sorularının cevaplanması ile sona erdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum