NEWTON’UN BEŞİĞİ

Bu gördüğünüz düzeneğin adına “Newton’un beşiği” deniyor. Aynı hizada dizilmiş 5 toptan oluşan bir düzenek. Nedense daha çok iş yerlerinde masaların üzerinde gördüğümüz bir şey. Sanırım bunu masasının üzerine koyanlar, çevresine bu 5 topu idare edebiliyor

Bu gördüğünüz düzeneğin adına “Newton'un Beşiği” deniyor. Aynı hizada dizilmiş 5 toptan oluşan bir düzenek. Nedense daha çok iş yerlerinde masaların üzerinde gördüğümüz bir şey. Sanırım bunu masasının üzerine koyanlar, çevresine bu 5 topu idare edebiliyorsam herkesi idare edebilirim gibi bir mesaj veriyor. Peki bunun ötesinde başka anlamları olabilir mi? Bu minik küreler acaba bize nasıl bir hikaye anlatıyor?

Fizikten öğrendiklerimizi hayatımıza uygulayalım. Hayatımızda giderek hızlanan bir değişim gözlemlemek için irade gücümüzü, kuvvetimizi bir hedefe yönlendirip o doğrultuda sürekli olarak uygulamamız gerekir. Sadece bir şeyler yapmak, eylemsizlikten kurtulmak yetmiyor. Tek başına hızlı olmak bizi bir noktadan ötekine götürürmek için gerekli ama yeterli değil. İvmelenmek için bir yöne, bir doğrultuya ihtiyacımız var. Dolayısıyla odaklanmış bir güce.

Tüm gücümüzü, irade kuvvetimizi belli bir hedefe, doğrultuya yönlendirince de maalesef iş bitmiyor. Önümüze engeller çıkıyor. Oluşturmaya başladığımız etkiye karşı tepkiler ortaya çıkmaya başlıyor.

İçimizdeki irade kuvvetini kullanarak bir şey yapmaya başlayınca emin olun en başta kendi kendinize engeller üreteceksiniz. İçinizdeki “bahane motoru” çalışmaya başlayacak ve size diyecek ki “hiç zamanın yok”, “yine başarısız olacaksın”, “zaten yetenekli de değilsin!” Hadi bunları susturdunuz diyelim. Bu sefer de çevrenin tepkileri başlayacak. Size biçilmiş bir rol var sonuçta. O rolde sabit bir hızla ilerlemek varken ivmelenmeye çalışmak da neden? Sen misin irade gücünle bir etki meydana getirmeye çalışan? O zaman al sana tepki gücü.

Biz zaten biliyoruz ki yerdeki taşa bile vursan sana aynı güçte ve ters yönlü bir kuvvet uygulayacak. O zaman içte ve dışta bu tür tepkilerle karşılaşmak son derece normal. Hatta tersi işin tabiatına aykırı. Eğer bunu böyle kabul edersek kuvvetimizi arttırma irademiz güçlenmiş olmaz mı?

Bir cisim olarak biliyoruz ki harekete geçmek için önce kendimizi yükseltmemiz gerek. Yerçekimine rağmen. Havanın direncine rağmen. İçimizdeki iradenin kuvvetini arttırırsak bunu başarabiliriz. Yine bir cisim olarak biliyoruz ki içimizdeki potansiyel enerji ancak bu şekilde ortaya çıkar. Elbette tepkiler de oluşacaktır.  Bir kişi, iki kişi ya da üç kişi bize direnebilir. Yerinden kıpırdamak istemeyebilir. Ama emin olun dördüncü kişi sizin etkinizle harekete geçecektir. Ve bir kere harekete geçince artık kimse sizi durduramaz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.