Yargının yükü alternatif çözüm yöntemleriyle azaltılacak

Yargının yükü alternatif çözüm yöntemleriyle azaltılacak
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulunda görüşülen tasarıyla yargının yükünün alternatif çözüm yöntemleri ile azaltılması...

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulunda görüşülen tasarıyla yargının yükünün alternatif çözüm yöntemleri ile azaltılması amaçlanıyor. Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yer alan ön ödemenin kapsamı genişletilirken, Uzlaşma'nın adı "Uzlaştırma" olarak değiştirilerek kapsamı genişletiliyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Bakanlar Kurulu toplantısında sunum yaptığı tasarı ile TCK'nın 75. maddesinde bulunan ön ödemenin kapsamı genişletilirken, uygulanabilen suçların sınırı "3 ay'dan, "6 ay'a çıkarılıyor. Düzenleme ile yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, çevrenin taksirle kirletilmesi, özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanma suçları da ön ödeme kapsamına alınıyor. Ön ödemeyle sonuçlanan dosyaların özel bir sicile kaydedilmesi ve 5 yıl içinde tekrarı halinde ödenecek miktarın yarı oranında artırılması düzenleniyor.

Tasarıda yer alan başka bir düzenleme ile kamu davasının açılmasının ertelenmesinin kapsamı genişletilmekte ve "1 yıl'lık sınır, "2 yıl'a çıkarılıyor.Cezasızlık algısının önlenmesi adına mükerrirler, itiyadî suçlular ve suçu meslek edinenler ile örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar ve kamu görevlisince görev sebebiyle işlenen suçlar bakımından bu kurumun uygulanmayacağı hüküm altına alınıyor.

'UZLAŞTIRMA" GELİYOR

Öte yandan Ceza Muhakemesi Kanununda (CMK) yer alan "uzlaşma'nın adı "uzlaştırma" olarak değiştiriliyor ve kapsamı genişletiliyor. Etkin pişmanlık hükümlerinin uygulandığı suçlar da uzlaştırma kapsamına alınıyor. Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı suçların yanı sıra şikâyete bağlı olup olmadığına bakılmaksızın uzlaştırma yoluna gidilebilecek suçların sayısının arttırılması ve etkin pişmanlık hükümlerine yer verilen suçlara ilişkin sınırlamanın kaldırılması suretiyle uzlaştırma kurumunun uygulanma alanı genişletiliyor. Taraflara uzlaşma teklifinin kolluk aşamasında çok erken yapılması ve olayın sıcaklığıyla teklifin çoğunlukla reddedilmesini önlemek için kamu davası açılması için yeterli şüphenin bulunması halinde Cumhuriyet savcısı tarafından dosya Cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde kurulan uzlaştırma bürosuna gönderilecek. Büro tarafından görevlendirilen uzlaştırmacılar taraflarla irtibata geçmek suretiyle uzlaştırma işlemlerini gerçekleştirecek ve işlemlerin sonucunu büroya bildirecek. Uzlaştırma süreci sonunda soruşturma dosyaları uzlaştırma bürosunda görevli Cumhuriyet savcısı tarafından sonuçlandırılacak. Yeni düzenleme ile bütün Cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde uzlaştırma bürosu kurulacak ve yeteri kadar Cumhuriyet savcısı ile personel görevlendirilecek. Uzlaştırmacılar, avukatların veya hukuk öğrenimi görmüş kişilerin yer aldığı, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen uzlaştırmacı listelerinden görevlendirilecek.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.