"Yatırım toplam 140 milyar TL’ye ulaşacak"

"Yatırım toplam 140 milyar TL’ye ulaşacak"
Başbakan Binali Yıldırım, "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi" paketini açıkladığı Diyarbakır'da, 23 ile planlanan kamu yatırımının 62 milyar...

Başbakan Binali Yıldırım, "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi" paketini açıkladığı Diyarbakır'da, 23 ile planlanan kamu yatırımının 62 milyar TL olduğunu, bunun özel sektör yatırımları ile birlikte 140 milyar TL'ye ulaşacağını vurguladı.

Başbakan Yıldırım, Diyarbakır Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı"nda 23 ili kapsayan yatırım paketini açıkladı. Yıldırım, gençlere destek için 8 girişimci merkezi kurduklarını belirterek, bütün bu civarda üretilen malların tanıtımını bizzat kendilerinin yapacağını kaydetti. Bu amaçla, bu merkezlerin her birine birer adet büyük fuar merkezi inşa edeceklerini anlatan Yıldırım, "Bir başka müjdemiz, devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alımı da buradaki fabrikalardan yapacağız. Ürettiğiniz ürünleri nasıl satacaksınız diye derdiniz olmayacak. Türkiye dünyaya 4 milyar dolar yardım yapıyor. İşte bu yardımları buradaki fabrikamızda üretilen mallarla yapacağız. Üretimin pazarlaması diye bir dert olmayacak. Üretimini Doğu'da ve Güneydoğu'da yapan bütün yatırımcılarımıza kamunun alım garantisini vereceğiz. Polisimizin, askerimizin kıyafet ihtiyacı var. AFAD, Kızılay ve sosyal güvenlik kurumlarının ilaç, medikal ihtiyaçları var. Bu bölgede üretenlere diyoruz ki; "Sen bunları yap, alıcısı biziz kardeşim." Satma derdin olmayacak. Bütün bunların yıllık maliyeti 1 milyar 300 milyon. Toplam tutarı ise 16 milyar TL" dedi.

"TARIM VE HAYVANCILIĞA 3,7 MİLYAR TL YATIRIM"

Her türlü gelir getirici hayvancılık faaliyetlerine önem vereceklerine dikkat çeken Yıldırım, "Tarımsal desteklerimizi havza bazında gerçekleştireceğiz. Yem bitkileri ekimine yüzde 50 daha destek ilave edeceğiz. Sertifikalı tohum kullanımını ve üretimini destekliyoruz. Bu destekleri bu bölgelerde yüzde 50 artıracak vereceğiz. Bu sayede ürün verimliliğinde yüzde 25 bir artış hedefliyoruz. Sulamaya ve toplulaştırmaya hız vereceğiz. Miras yoluyla tarlalar bölünüyor. Dolayısıyla hiç kimse bu işten bir şey anlamıyor. Şimdi bu toplulaştırma ile daha büyük parseller elde edilecek ve tarım işletmeciliği ile elde edilen ürün daha fazla olacak. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da tarım ve hayvancılık işlerinin geliştirilmesi için tam 3,7 milyar liralık yatırım yapacağız. Ayrıca yıllık ek olarak 380 milyon TL tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz" diye konuştu.

"KARAYOLLARINA 8,5MİLYAR TL YATIRIM"

Pakette birçok desteğin olduğunu vurgulayan Başbakan Yıldırım, şu ifadelerde bulundu:

"6 bin 900 kilometrelik yeni elektrik iletim hattı döşeyeceğiz. Bu yatırımlar için harcayacağımız para 3 milyar 150 milyon TL. Bu yörelerdeki doğal enerji kaynaklarını vatandaşın hizmetine sunacağız. Petrol doğalgaz aramaları için 900 milyon TL bütçe ayırdık. Toplam 900 kilometre uzunluğuna sahip 27 adet güvenlik yolu yapıyoruz. Terörden hasar gören 322 kilometre yolu tamamen yeniliyoruz. 2 kilometrelik 2 köprü, 71 kilometre uzunluğunda 28 tünel yapacağız. Karayolları yatırımları için bölgede harcayacağımız para 8,5 milyar TL."

"BÖLGENİ KURTULUŞU TARIMDA"

Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki yörelerde bir milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 20'sinin sulamaya açıldığını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Geri kalan kısmın yüzde 80'inin sulamaya açılması için tam 5 katrilyon bütçe ayırdık. Önümüzdeki 4 yıl iki konu bölge için önemli. Sulanabilir tarım arazilerini arttıracağız. Bölgenin kurtuluşu tarımda. Arazilerin sulanmasında. Terör örgütü ne kadar uğraşırsa uğraşsın Silvan Barajı'nı yapacağız. Buradaki Güneydoğu Anadolu bölgemizdeki 1,1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 45'ini açtık. Geri kalanı için de 5,5 milyar TL yatırım yapacağız. Böylece önümüzdeki 4 yılda sulanmayan arazi kalmayacak. 10 milyar TL yatırımla toprakları suyla buluşturmuş olacağız. Böylece bolluk ve bereket buralardan fışkıracak. Sulu tarım bölgede çok daha gelişecek. Bu sulamayla 3,7 milyarlık tarım gelirinde artış olacak. Yılda 10 milyar yatırım yapıyoruz, bir yılda 4 milyarı geri geliyor. Böyle bir yatırım var mı? 2,5 yılda kendini amorti ediyor. İçme suyu yatırımlarımızı da tamamlanıyoruz. 260 milyon metreküplük su temini var. 781 kilometre su dağıtım hattı döşeyeceğiz. Toplamda günlük 45 bin metreküplük suyu arıtacak tesisler yapacağız. Bu içme suyu yatırımlarının toplam bedeli 700 milyon TL'dir. Ulaştırma, enerji ve sulama yatırımlarının maliyeti 27 milyar TL."

"100 AĞIR VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ YAPILACAK"

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Bayburt ve Gümüşhane toplam 100 adet ağız ve diş sağlığı merkezi projesinin hızla tamamlanacağını ifade eden Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Bunların bir kısmı yapılıyor. Bir kısmı da yeni başlayacak. 3 yıl içerisinde 100 tesisimiz tamamlanmış olacak. Toplam tutarı 3 milyar TL. Doğu ve Güneydoğu illerimizde 351 tane toplum sağlığı, 660 tane tane yeni merkez açacağız. Toplam 1011 tane merkez açacağız. Toplam tutarı 1 milyar 100 milyon TL olacak. Değerli doktor ve sağlık çalışanları sizlerin yaşayacağı konutları da unutmadık. 253 milyon TL ile toplam 34 bin 800 lojman ve hekimevi yapacağız. Sağlık yatırımlarını hızla tamamlanıyoruz. Devlet hastaneleri, ilçe hastaneleri, ağız diş sağlığı merkezleri, fizik tedavi merkezleri, madde bağımlılığı merkezleri, sağlık ocakları yatırımlarını süratle tamamlıyoruz. Bunların tamamının yatak kapasitesi 17 bin 770. Ve alan olarak da 4 milyon 250 bin metrekare. Bu sağlık merkezinde diyetisyen, psikolog ve fizyoterapist gibi çalışanlar olacak. İlk etapta hastanelerimize 35 milyon TL'lik tıbbi cihaz gönderiyoruz. Bölgedeki sağlık yatırımlarımız özetle tutarı 4,5 milyar TL'dir."

GENÇ VE ÇOCUKLARA SPOR TESİSİ MÜJDESİ

Gençler ve sporcular için yeni spor tesisleri yapacaklarını anlatan Yıldırım, "Çocuklarımızın ve gençlerimizin daha çok spor yapmaları için, terör belasından uzak bulunsun diye çok önemli yatırımlarımız var. Çocuklarımızı ve gençlerimizi spor alanlarıyla daha fazla buluşturacağız. Spor barıştır, kardeşliktir, hoşgörüdür. Şırnak'ta 12, Mardin'de 13, Van'da 7, Muş'ta 4 tane büyük spor tesisi yapıyoruz. Mahalle tipi futbol sahaları, voleybol ve basketbol sahalarını önemsiyoruz. Terörden etkilenen illerimize 15 yeni gençlik merkezi açıyoruz. 40 tane de mobil gençlik merkezini faaliyete geçiriyoruz. 20 bin gencimize yönelik yurt içi kamp ve 10 bin gencimize yönelik yurt içi hareketlilik projemizi hayata geçiriyoruz. Gençlerimize yönelik bu saydığımız yatırımlarımızın toplam tutarı da 434 milyon TL'dir. Peki bunları niye yapıyoruz, çünkü bizim için İstanbul neyse Diyarbakır da o, İzmir neyse Mardin de o, Ankara neyse Van da o. Çünkü biz doğusu ile batısıyla, kuzeyi ile güneyiyle 79 milyon biriz, beraberiz ve birlikte Türkiye'yiz. Ne ekonomik ne sosyal ne de kültür bakımından doğu, batı, kuzey ve güney ayrımı asla yapmadık. Bunun ispatı bu saydığım 23 ile AK Parti iktidarından önceki 14 yılda 30 milyar TL, AK Parti iktidarındaki 14 yılda 80 milyar TL yatırım yapılmış. Neredeyse 3 katı. Terörle mücadeleye rağmen. Terörü bitirdiğimizi düşünün. Bizi kimse tutamaz, uçarız, uçarız. Hem uçarız hem de bölgeyi ayağı kaldırırız."

"TÜRKİYE ETRAFINDAKİ MAZLUMLARIN GARANTİSİ

Türkiye'nin sadece kendi milletinin değil, etrafındaki mazlum milletlerin de garantisi olduğunu anlatan Başbakan Yıldırım, "Onun için Türkiye'ye saldırıyorlar. Neden bütün mihraklar Türkiye'nin üzerine geliyor. Çünkü Türkiye çökerse buradaki hesapları tutacak. Türkiye ayakta olursa onlara burada ekmek olmayacak. Çünkü bayrağına ve geleceğine güvenen büyük bir millet var. Kim bu ülkede askeri, polisi, korucuyu şehit ediyorsa, kim masum insanları öldürüyorsa ister Kürt olsun, ister Türk olsun bunların hepsi bölücüdür, teröristtir. Onun için bizde etnik düşünce yok. Tek düşünce var. Tek bayrak, tek devlet, tek millet, tek vatan. Buna uyan herkesin başımız gözümüz üstünde yeri var. Buna uymayan herkes bizden, bu milletten korksun. Kim olduğu önemli değil. Bizden göreceği muamele aynıdır. Ülkemizin her bir metrekaresi bizim için aynı kutsallığa sahiptir" dedi.

"DESTEK VERMEK BİZİM GÖREVİMİZ"

Bu yatırım ve destek hamlesiyle çok önemli bir yere gelineceğine de dikkat çeken Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yatırımcılara buradan sesleniyorum, gelin yatırımı buralara yapın. "Yapacağız, istihdam oluşturacağız" deyin. Güvenliğinizi sağlamak bizim görevimiz. Destekleri vermek bizim görevimiz. Sizin göreviniz de ülkenize güvenmek ve burada yatırımları yapmak. Devlet millet el ele vererek, dayanışma içerisinde bu işleri başaracağız. Şimdi bizi dinleyen vatandaşlarımızı diyecek ki bunlar gömü mü buldu? Nereden bu paraları bulup, harcayacaklar? 14 yıla dönüp bakın. Türkiye'nin petrolü yoktu, petrol mü buldu. Türkiye hangi yeni imkanları, kaynakları buldu. Kaynak insan, kaynak Türkiye kardeşlerim. Böyle bir milletiniz, böyle bir gençliğiniz olursa hiçbir şeyden korkmayın. Bütün bu planlanan yatırımların tutarı 62 milyar TL. Devletin yaptığı yatırımların oranı yüzde 50'nin altında bunun üzerine özel sektörün yüzde 60 daha koyun. 140 milyarlık yatırım yapılacak bölgeye. Önümüzdeki 4 yıl içerisinde. Peki ne olacak? 4 yılda 140 milyar TL özel sektör, kamu sektörü yatırım yapacak. Yapacağınız iş var. Takip edeceksiniz. Geldi, "Memleket isterim" şiirini okudu, bir sürü vaatler verdi. Acaba bunlar yapılıyor mu yapılmıyor mu? Bunun takibi de sizin işiniz. Takip edin, ensemizde olun. AK Parti suyun üzerine yazı yazan bir parti değil. AK Parti'nin sözü senettir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bütün verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getireceğiz. Kaynak problemimiz yok. Böyle bir milletin olduktan sonra ne kaynağı düşünüyorsun. Bu millet 15 Temmuz'da FETÖ'cülere dersini verdi, dünyaya demokrasi dersi verdi. Darbeye nasıl darbe vurulurmuş, bütün dünyaya gösterdi. O halde bu millete hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur. Bölgede 23 ilimizde sağlayacağımız iş, istihdam 200 bin. 4 ile çarpınca 800 bin vatandaşa iş ve aş temin edeceğiz. Bu 23 ilimizin toplam nüfustaki payı yüzde 16. Yani 12 milyon nüfus yaşıyor. Her yıl 200 bin yeni iş. Zaten iş bulanlar var. Bunun üzerine 200 bin yeni istihdam alanı oluşturuyoruz. En büyük güvencemiz bu bölgelerde 30 yaşın altındaki nüfus toplam nüfusun neredeyse yarısı. En büyük kaynak insan ve genç nüfus. Onun için inşallah bu müjdeler projeler, terör örgütünün canını sıkmıştır. Ondan hiç endişeniz olmasın. Varsın canı sıkılsın. Bizim amacımız da onun canını sıkmak, gırtlağını sıkmak. Bunun için de kararlı adımlarla gidiyoruz. Hiç merak etmeyin. Bu yoldan dönüş yok. Bu milletin tepesinden o tehdidi yok edip atacağız. Öyle 7 Haziran öncesi çıkıp, "Biz Türkiye partisi olduk" diye milleti kandıracaksınız. Sonra da "Dağ, PKK, YPG benim arkamda" diyeceksiniz. Bu milleti bir kere kandırabilirsiniz. Millet size hak ettiği cezayı hem sahada hem de sandıkta verecek."

İLK ZİYARETİNİ DİYARBAKIR'A YAPMIŞTI

Başbakan Yıldırım, 19 Mayıs'ta AK Parti Genel Başkan adayı gösterildiğinde ilk ziyaretini Diyarbakır'a yapmıştı. Yıldırım, terör örgütü PKK'nın bomba yüklü kamyon patlatması sonucu 16 kişinin hayatını kaybettiği Tanışık köyünü ziyaret etmişti. Başbakan Yıldırım, ikinci ziyaretini ise, kısa bir süre sonra, 28 Mayıs'ta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte yapmış ve yine Tanışık köyünü ziyaret etmişti. Yıldırım, 3,5 ay içerisinde kente 3'üncü ziyaretini gerçekleştiriyor.

Yıldırım'ın, Diyarbakır Valiliği önünde yapacağı toplu açılış töreni ve konuşmanın ardından, "Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı" çerçevesinde yapılan çalışmaları incelemesi bekleniyor.

KABİNE DİYARBAKIR'DA

Başbakan Yıldırım'a, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile AK Parti Genel Başkan yardımcıları eşlik ediyor.

"Yatırım toplam 140 milyar TL’ye ulaşacak"

"Yatırım toplam 140 milyar TL’ye ulaşacak"

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.