Jülide DEMİRTAŞ

Jülide DEMİRTAŞ

Okur Eğrilir, Bükülür, Değişir

Yeterince okuyor muyuz?

Üstelik dinimizin  ilk emri oku iken.

Oku ki öğrenesin doğruyu yanlışı. Oku ki öğrenesin gelişesin ve geliştiresin kendini.

Suçlama amaçlı değil, inancımız gereği de okumak, bilgi için okumak, ilim için okumak, kendini geliştirmek için okumak, daha güzel konuşup daha güzel düşünerek konuşmak, bakış açısını değiştirmek için okumak…

Dünyayı gezersiniz okuyarak. Hayal gücünüz tavan yapar ki bu da insan için iyidir. Çünkü hayal ücretsizdir ve sınır yoktur. Kendinize aittir salt.

Okuyarak zenginleşirsiniz. Bu halinize, tavrınıza, davranışınıza, karekterinize, ahlakınıza, edebinize, ailenize, çevrenize ,çocuğunuza, eşinize yansır.

***

Okuduğunuz kitaplar bazen öyle olur ki ufkunuzu geliştirir ve işiniz konusunda ya da ilişkiniz konusunda yön bulursunuz, yol bulursunuz. Fikir fikirlerle gelişir. Bildiğiniz bilgilerinizin üzerine bilgi eklemek içinde okumak gerekir. Beyin o zaman kendini daha çok geliştirir, düşünce ve algı gücü  genişler. Aynı yerde kalmak can sıkıntısı verir.

Kitaplığı temizlerken geçen gün eski sayfaları sararmış, bir kitap gözüme ilişti. Üzerindeki kapakta minyatür sanatı ile bir medrese öğrenimi esnasında çizilmiş bir resim vardı.11.Yüzyılda yazılmış bir kitap. Ama sadeleştirilip günümüz Türkçesine Osman Koca tarafından hazırlanmış. Kitabı okumak için ayırdım bir kenara.

İşlerim bittikten sonra okumaya başladım. Kitap beyitler halinde yazılmış. Sultan, vezir, bilge kişi arasında işlenmiş beyitlerle bezeli çok güzel bir kitap. Hukuk, adalet, politika olarak işlenmiş, konular. Özünde binlerce beyit var ama bende ki kitap sadeleştirilmiş, özüne sadık kalarak.

Devlet işlerinden tutunda, aile, eş seçimi, evlat yetiştirme, kıymet bilme, kamil kişi, Devlet başkanının yapması gerekenler, vezirin yapması gerekenler ve bilge kişiye saygı ve ondan nasıl yararlanmak gerektiğinden bahsetmiş. Kitap iki günde bitti.

Tekrar iyidir. Bence kitabı okuyan büyüklerimiz, görevlilerimiz yeniden okumalı ki esas ülküye bağlı kalabilsin. Her annede okumalı, her babada okumalı. Adaletsiz devlet, hukuksuz devlet, politikacı olarak milleti nasıl düşünüleceğini hatırlatan tavsiye ettiğim Kutadgu Bilig=Mutluluk veren bilgi. Yazarı Yusuf Has Hacip.

***

Şimdi yeni bir kitap yolculuğuna başladım. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Mürebbiye” adlı romanı. Ve Kutadgu Bilig ve Mürebbiye arasında “Öğretmen” kitabını okudum. JackLynnın. Çevirmen: Zehra Ağralı’nın net, sade anlatımıyla çok akıcı ve sürükleyici eski bir kitap.

Okudukça bu kovit döneminde yeni keşifler, yeni bir içe yani öze dönüş ile genişleyen bir dimağ. Gezemediğimiz gidemediğimiz yerleri okuyarak tanıma fırsatı da sunuyor kitaplar.

Ve her zaman söylenen klişe bir deyimdir belki ”kitap en iyi arkadaştır.” Arkadaşın bu kadar yararlı ve dilsiz duyguları ile faide sağlayanı nadir görülür.

Okuyalım, okutalım, teşvik edelim.

İşe erken geldiğim birkaç gün kitap okumaya işte devam ettim mesai başlamadan önce. Bizim hizmetli iki bayanla sohbet ederken kitaplara geldi söz. Onlara Öğretmen kitabının özetini anlattım. Çok hoşlarına gitti. Şimdi Mürebbiye’yi anlatacağım. Belki okumaya başlarlar. Heveslenirler, kimbilir.

Sevgi ve saygılarımla

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Jülide DEMİRTAŞ Arşivi