YEDİ GÜZEL ADAM EDEBİYAT MÜZESİNDE İÇ DEKOR ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

YEDİ GÜZEL ADAM EDEBİYAT MÜZESİNDE İÇ DEKOR ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi için başlattığı restorasyon çalışmalarında kaba inşaat çalışmaları biterken, iç mekanlarda ince işçilikler devam ediyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi için başlattığı restorasyon çalışmalarında kaba inşaat çalışmaları biterken, iç mekanlarda ince işçilikler devam ediyor.

Cumhuriyetin ilanından sonra 1933 yılında, şehrimizdeki ilk eğitim kurumu olarak açılan eskiden Ticaret Lisesi olarak kullanılan binada yapılmakta olan restorasyonlarla Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi haline dönüştürülüyor. Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları hızla sürdürülüyor.

img_1919.jpg

YAPILAR BEŞİK ÇATILI

Her iki yapı iç dizayn açısından farklı plan şemaları uygulanmıştır. Genel olarak koridor etrafına yerleştirilmiş odalardan oluşmaktadır. Bu odalar tavanları olup hafif basık kemerli pencerelerle aydınlatılmıştır. Yapıların üzeri beşik çatılı olup saçla kaplıdır.

Yapı; Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 14.07.1992 tarihinde 1244 sayılı karar ile tescil edilmiştir. Yapının mülkiyeti Maliye Hazinesin ait olup Kahramanmaraş Valiliği Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü tarafından müze yapılmak üzere Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine geçici tahsisle devredilmiştir.

img_1933.jpg

ÖZEL TAŞLARLA YAPILMIŞ BİNA ZEMİN +3 KATLI

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi’ne ilişkin Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada: “Yapı; Kahramanmaraş ili Dulkadiroğlu ilçesi, Gazipaşa Mahallesi’nde yer almaktadır.1850’li yıllarda inşa edilen Eski Amerikan Koleji olarak bilinen yapı; eski fotoğraflarda üç ayrı yapı olarak görülmektedir. Ancak günümüzde sadece iki yapı ayaktadır. Yapılar yığma taş tekniğiyle yapılmıştır. Bu okullar Amerikalı misyonerler tarafından Anadolu’nun bazı şehirlerinde tip planlı olarak inşa edilmiştir.

img_1939.jpg

Açıklamada binanın zemin +3 katlı olduğuna dikkat çekilerek şu bilgilere yer verildi: “Bu iki yapıda zemin+3 katlı olmak üzere toplam 4’er katlı olarak inşa edilmiştir. Her iki yapının dış duvarları ince yonu taştan, pencere kenarları kesme taştan inşa edilmiş olup iç bölümler ise bağdadi olarak yapılmıştır. Yapıların zemin merdivenleri parmaklı korkulukları dâhil olmak üzere tümüyle ahşaptan malzemelerle yapılmıştır.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.