Yeni Metro Hatları Hakkında Bilgi Verdi

Yeni Metro Hatları Hakkında Bilgi Verdi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB Meclisi’ne Faaliyet Raporunu sundu. Topbaş konuşmasında önemli müjdeler verdi. 4 büyük metro hattının eş zamanlı olarak yapımına başlandığını duy...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB Meclisi’ne Faaliyet Raporunu sundu.

Topbaş konuşmasında önemli müjdeler verdi. 4 büyük metro hattının eş zamanlı olarak yapımına başlandığını duyuran Topbaş, Mecidiyeköy-Kabataş Metrosu’nun ihalesinin yapıldığını yapım çalışmalarına yakında başlanacağını açıkladı. Topbaş, 14 kilometrelik Dudullu-Bostancı Metrosu ile 12 kilometrelik Ataköy-İkitelli metro hatları içinde kısa süre içinde ihaleye çıkacaklarını belirtti. Ulaştırma Bakanlığı tarafından projelendirilen ve Bakırköy İDO iskelesinden başlayıp Bağcılar Kirazlı’ya ulaşacak olan 9 kilometrelik metro hattına ilişkin bilgi veren Topbaş, bu önemli hat için ihale süreçlerinin tamamlandığını, yer tesliminin yapıldığını ve inşaat çalışmalarına yakında başlanacağını söyledi.

ATAKÖY-İKİTELLİ METRO HATTI

İkitelli-Ataköy Metro Hattı; Ataköy’den başlayıp Marmaray ile birleşerek, Basın Ekspres Bağlantı Yoluna paralel bir koridor izleyecek. İkitelli’de bulunan Başakşehir-Kirazlı Metro Hattı’nın İkitelli Güney Sanayi İstasyonuna ulaşacak.

Diğer taraftan Yenibosna’da halen işletilmekte olan Aksaray-Havalimanı Hafif Metro Hattı, Metrobüs ve yapılması planlanan Yenikapı-Bakırköy-Beylikdüzü Metrosu ile entegre olacak. Ataköy -İkiteli Metrosu, hem geçmiş olduğu güzergâhta hizmet verecek hem de Kirazlı-Olimpiyatköy ve Kabataş Mahmutbey metrolarına yolcu taşıyacak şekilde planlandı.

İstasyon 12, Hat uzunluğu: 13 Km. Yolcu kapasitesi 45 bin /saat/yön Yolculuk süresi 19,5 dakika olacak.

İstasyonlar: Ataköy,(Marmaray) Yenibosna, Çobançeşme, Kuyumcukent, Doğu Sanayi, Mimarsinan, Evren Mahallesi, İkitelli Kavşağı, Mehmet Akif, Bahariye, Masko, İkitelli Sanayi.

BOSTANCI- DUDULLU METRO HATTI

Bostancı İDO istasyonundan başlayıp Kozyatağı, İçerenköy, Türkiş Blokları üzerinden Dudullu’ya ulaşacak. Marmaray ile entegre olacak hat, Kozyatağı’nda Kadıköy-Kartal Metrosuna, Kadıköy-Ataşehir-Ümraniye-Sancaktepe-Sultanbeyli Metrosu, Dudullu istasyonunda olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metrosuna bağlanacak.

İstasyon 13, Hat uzunluğu 14,27 km. Yolcu Kapasitesi 45 bin /saat/yön, Yolculuk Süresi 22 dakika olacak.

İstasyonlar: Bostancı, Suadiye, Üst Bostancı, Kozyatağı, Küçükbakkalköy, İçerenköy, Kayışdağı, Türkiş Blaklorı, İMES, MODOKO, Dudullu, Yukarı Dudullu, Depo.

KABATAŞ-MECİDİYEKÖY METRO HATTI

Yapımına devam edilen Mahmutbey-Mecidiyeköy hattına bağlanacak olan Kabataş -Mecidiyeköy metro inşaatı ve elektromekanik sistemler ihalesi yapıldı. Her iki etapta da İnşaat ve elektromekanik çalışmaları aynı anda yürütülecek ve daha kısa sürede metro hatları hizmete alınabilecek.

İstasyon 4, Hat uzunluğu 6.5 km. Yolcu Kapasitesi 70 bin /.saat/yön, Yolculuk Süresi 10 dakika olacak.

İstasyonlar: Kabataş, Beşiktaş, Darphane, Mecidiyeköy. Hat işletmeye alındığında, 4 noktada mevcut raylı sistemler ile entegrasyon sağlanacak.

•Kabataş-Taksim Funiküler hattı ve Eminönü-Kabataş tramvayı ile Kabataş’ta,

•Yenikapı-Hacıosman Metro hattı ile Mecidiyeköy’de,

•Topkapı- Sultançiftliği hattı ile Karadeniz Mahallesinde (Metris bölgesi)

•Otogar-Bağcılar-Başakşehir hattı ile Mahmutbey’de entegrasyon sağlanmış olacak.

BAKIRKÖY-KİRAZLI METRO HATTI

Kirazlı-Bakırköy İDO metro hattı Başakşehir-Kirazlı Metro Hattı’nın devamı olarak planlandı. Bakırköy Meydan da Marmaraya entegre olan hat İncirli de Yenikapı -Otogar-Havalanıp Hattı’na bağlanacak. İhale çalışmaları devam eden Yenikapı-incirli-Sefaköy metro Hattı’na da İncirlide entegre olacak.

İstasyon 9, Hat uzunluğu 9 km, Yolcu Kapasitesi 70 bin /saat/yön, Yolculuk Süresi 13.5 dakika olacak.

İstasyonlar: Bakırköy İDO, Özgürlük Meydanı, Zuhuratbaba, İncirli, Haznedar, İlkyuva, Yıldıztepe, Mollagürani, Kirazlı.

TAKSİM MEYDANI İÇİN GERİ SAYIM

Taksim Meydanı’ndaki çevre düzenleme çalışmalarının ne zaman başlayacağıyla ilgili konuşan Başkan Topbaş, olumsuz hava şartları nedeniyle çalışmaların geciktiğini, Mayıs ayı itibariyle havaların düzelmesinden faydalanarak düzenleme çalışmalarına başlayacaklarını duyurdu.

3. İSALE HATTI VE ATIKSU ARITMA TESİSLERİ

Barajlardaki doluluk oranının yüzde 97 seviyesine ulaştığını açıklayan Başkan Topbaş, Melen Barajı’nın 2016 yılında tamamlanacağını açıkladı. Topbaş, Melen’den İstanbul’a su getirmek için 105 kilometrelik 3. İsale hattının çalışmalarına da başladıklarını bu hat sayesinde İstanbul nüfusunun neredeyse yarısının su ihtiyacının karşılanacağını belirtti.

Çevre yatırımlarına büyük önem verdiklerini söyleyen Topbaş, “Büyükçekmece İleri Biyolojik Atık Su arıtma tesisimiz tamamlandı, son testleri yapıyoruz, bu tesisimiz 600 bin nüfusa hizmet verecek, yakında hizmete alacağız” dedi. Topbaş, Ataköy’deki İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin 2. Etabı için de çalışmalara hız verdiklerini belirtti.

DAR GELİRLİLERE 2 BİN 400 KONUT HANGİ İLÇELERDE?

Yerel seçimlerden önce dar gelirlilere ucuz konut imkanı sunacaklarının sözünü verdiklerini hatırlatan Başkan Topbaş, bu çerçevede ilk çalışmanın Çatalca ve Silivri’de başlatıldığını duyurdu. Topbaş, önümüzdeki haftalarda ilan edecekleri kampanya ile Çatalca’da 2 bin 100, Silivri’de de 300 konut olmak üzere toplam 2400 konutu dar gelirlilerin istifadesine sunacaklarını açıkladı.

400 YENİ OTOBÜS 2 YENİ GEMİ

Seçim kampanyasında Şehir Hatlarına 10 yeni gemi sözü verdiklerini belirten Başkan Topbaş, bu gemilerden 4 tanesini hazır hale getirdiklerini önümüzdeki haftalarda gemilerin hizmete alınacağını söyledi. Topbaş İETT filosunu yenilediklerini hatırlattı ve bu yıl içinde tek kalemde 400 yeni otobüs daha satın alarak İstanbulluların hizmetine sunacaklarını açıkladı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.