Yeni Türkiye Sivil Tavır Paneli Yankı Uyandırdı

Yeni Türkiye Sivil Tavır Paneli Yankı Uyandırdı
Habererk dergisi tarafından organize edilen Yeni Türkiye Sivil Tavır paneli Gaziantep Royal Otel toplantı salonunda yapıldı.

Habererk dergisi tarafından organize edilen Yeni Türkiye Sivil Tavır paneli Gaziantep Royal Otel toplantı salonunda yapıldı.

Panele konuşmacı olarak Hayri Kamalı(Saadet Partisi Gaziantep Eski İl Başkanı) Ramazan Akgün(Araştırmacı-Yazar) Z.Abidin Kıymaz(GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı) Av.Ali Elibol(Gaziantep Barosu Eski Başkanı) katıldı.

Panel açılışında konuşan Habererk dergisi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Türk ‘… Türkiye’nin değişik bölgelerinde değişik fikirden görüşten arkadaşları bilim adamları gazetecileri ve aydınları konuşturarak fikir düşünce dünyamıza hayatımıza katkıda bulunmak istiyoruz, bu amaçla bu paneller zincirine başladık ve Türkiye’nin Güneydoğunu incisi Gaziantep’i bunun için seçtik‘ dedi.

KIYMAZ: MAALESEF BÜLTEN GAZETECİLİĞİ YAYGINLAŞIYOR

Paneli yöneten Gap Gazeteciler Birliği Genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz her hangi bir siyası partiye üye olmadığını ve siyasi bir kaygı taşımadığına dikkat çekerek şunları söyledi ‘..demokrasi muhalefet varsa vardır. Muhalefet yoksa aksi görüşlere yer ve müsaade edilmiyorsa orada demokrasi yoktur. Ben partili değilim ama Türk milliyetçisi ülkücü görüşe mensup bir aydınım. Gazetecilik mesleğinin gereği ve temel felsefesi muhalefet olmaktır. Kimsenin görmediği fark etmediği meselelere parmak basmaktır. Gazetecilik mesleği maalesef son yıllarda bülten haberciliğine büründü. Bu durum mesleğin saygınlığını zedeleyen bir durumdur.  İsmail Bey farklı görüşlerin harmanlanacağı bir panelimiz var oturum başkanlığı yapar mısın dedi. Seve seve geldim. Türkiye’nin önündeki önünde ki önemli bir sorunda farklı fikirlere düşüncelere tahammülsüzlüktür’ dedi.

AKGUN: TURKIYE’Yİ YONETENLER UYANIK OLMAK ZORUNDADIR

Panelistlerden Araştırmacı-Yazar Ramazan Akgün’de Türkiye’nin dış politikada zikzaklı çizgiler çizerek orta doğuda önemli kazanımlarını kaybettiğini ve Türkiye’nin Kırmızı çizgilerinin fazlasıyla aşıldığına dikkat çekerek şunları söyledi’ Türkiye’de maalesef farklı bir şey söylemeye kalkanlar ötekileştiriliyor, hemen karşıya indiriliyor düşman muamelesi yapılmaya çalışılıyor. Anadolu farklı kültürlerin bir arada barış içinde yaşadığı bir coğrafyadır. Biri birimizi sevmek ve saygılı olmak zorundayız bunu da en çok iktidarın yapması gerekir. Açılım diye bir proje ortaya indirildi maalesef kimse bu projeyle ne amaçlandığı ve sonunun ne olduğunu bilmiyor, 2013-2014 yılında Hakkari adliyesinde suç duyurusu dışında bir dava bir vatandaş tarafından açılmamış. Diyarbakır’da dava sayılarında yüzde doksan azalma olmuş. Bu davalara ne oldu. Siz devlet olma vasfınızı yitirirseniz birileri bu boşluğu doldurur. Türkiye şu an 1905’lerin Osmanlısını yaşıyor. O dönemde meclisin ve ittihat terakki hükümetinin önünde en önemli proje Ermeni açılımı meselesiydi prens Sabahattin serbest bırakıldıktan sonra Anadolu’da Ermeni açılımı meselesi hükümetin en önemli konusu oldu o dönemde mecliste konuşulanlarla yapılmaya çalışılanlarda tıpkı bu günü andırıyor o dönem hükümet ne demişse muhalefet ne itiraz yapmışsa tıpkısının aynısı bir durum var. Türkiye’yi idare edenler uyanık olmak zorundadır’ dedi.

dsc_0902.jpg

KAMALI: İSLAM BIRLIĞI SAGLANMALIDIR

Panelistlerden Saadet Partisi Gaziantep bölge sorumlusu Hayri Kamalı Gaziantep’te böyle anlamlı bir panelin deneyimli ve başarılı gazeteci Zeynel Bey’in başkanlığında İsmail Türk Bey’in organizesinde yapılıyor olmasından büyük mutluluk duydum. Diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi ‘.. Maalesef Türkiye’de bu gün bilgi kirliliği yaşanmakta. Gerçek gündemle Türkiye’nin yaşadığı sıkıntılar biri birinden farklı. Türkiye’nin en önemli sorunu eğitim ve ekonomidir. Ekonomi maalesef reel temeller üzerine inşa edilmedi. Tüketen bir toplumuz ağır vergilerle bütçe şişiriliyor. Eski liderimiz Prf. Necmettin Erbakan G8 zirvesini oluşturdu İslam dünyasının en önemli 8 ülkesinin ortak Pazar için bir araya getirdi. Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun huzuru İslam aleminin bir birlik olmasıyla sağlanabilir. Bir buçuk milyar İslam dünyası parçalanmış biri biriyle ihtilaflı ve bölgede İsrail at oynatıyor. Carı açık her yıl 45 milyar dolar Türk ekonomisine yük getiriyor bu ekonomik politika uygulanabilir değil bizim kendi otomobilimizi kendi silah sanayimizi geliştirmemiz lazım’ dedi.

ELİBOL: YARGI BAĞIMSIZLIĞI ZEDELENDİ

Panelistlerden Gaziantep eski Baro Başkanı Av.Ali Elibol ise hukuk ihlalleri yargı bağımsızlığının son yıllarda zedelenmesine dikkat çekerek şunları söyledi ‘..“Yargının üç değişmez kuralının bağımsızlık, eşitlik ve demokratik işleyiştir. Bu üç öğenin günümüzde bir arada bulunmuyor ve bu durum yargı bağımsızlığına ciddi zarar verdi. Yargı bağımsızlığının Türkiye’de de ciddi olarak zedelendi. "Soruşturmayı sürdüren savcıyı içeri alınması yönünde emniyet müdürüne talimat verildi. Bu hukuk devletine sıkılan bir kurşundu. O savcının soruşturulması ayrı bir olaydır, elindeki soruşturmayı almak çok daha ayrı bir olaydır. Savcıların ellerinden dosyalar kaçırılarak, başka savcılara verilmesi ve sonucunda takipsizlik kararı verilmesi kamu vicdanını zedelemektedir. Çıkan ses kayıtlarının dünyada saygın kurumlardan alınacak raporlarla çok rahat ortaya çıkacakken bunlar yapılmadı. 37 yıllık meslek yaşamımda yargının önünden kaçırılan şeyin kendilerine dokunulmaz denen insanlara sonradan çok dokunulduğunu gördüm. Yargıyı kendi mecrasında bırakmak gerektiğini düşünüyorum.

'PARALEL DEVLET BAĞIMSIZ YARGI İLE ORTADAN KALDIRILABİLİR'

Türkiye'nin en büyük sorununun yargı bağımsızlığı olduğunu hatırlatan Elibol, "Bu iktidar tarafından belirli yerlere getirilmiş insanların paralel devlet ve çete diye adlandırılması çok önemli delillerin ortaya konulması ile mümkündür. Medyada, mitinglerde belirli hakim ve savcılar tehdit edilerek, korku imparatorluğu kurularak paralel devletin çökertilmesi mümkün değildir. Eğer paralel devlet ve çete varsa, bunu ancak tam bağımsız yargı ile ortadan kaldırabilirsiniz. Cumhuriyet tarihindeki en güçlü iktidarı, delilleri bağımsız yargının önüne getiremiyorsa ortada muktedirlik sorunu vardır. ‘ dedi.

Panelin sonunda bir konuşma yapan Habererk Yayın Yönetmeni İsmail Türk panele katılanlara teşekkür ederek Yeni Türkiye Sivil Tavır panellerinin her ay bir bölgede yapılacağına dikkat çekti. Oturum sonrası otel lobisinde izleyicilerle bir müddet sohbet edildi Panele çok sayıda yurt içinden gazetecilerin katılmasının yanı sıra Suriye ve Iraktan da gazeteciler katıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.