Yozgatlı Arıcılar Sahte Baldan Dertli

Yozgatlı Arıcılar Sahte Baldan Dertli
Yozgat Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Ali Karaca, piyasada ucuz balın çok fazla olmasının gerçek bal üreticilerinin pazar alanını daralttığını söyledi.

- Yozgat Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Ali Karaca, piyasada ucuz balın çok fazla olmasının gerçek bal üreticilerinin pazar alanını daralttığını söyledi.

Yozgat Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Karaca, kaliteli balın kilosu 18-20 liranın altında satılırsa arıcının zarar edeceğini ama şeker oranı yüksek balın kilosu 5-10 bin liraya satıldığını kaydetti. Yozgat'ın arıcılık açısında önemli bir bölge olmasına karşın, pazar sorunu nedeniyle ciddi sıkıntıların yaşandığını vurgulayan Karaca, “Bu yıl hava koşullarına bağlı olarak bal üretiminin az olmasına karşın, önceki yıllarda yıllık üretimin 400 ton civarında gerçekleşiyordu. Yozgat'ın bitki örtüsünün zengin olması arıların daha kaliteli ve bol bal yapmasını sağlıyor” dedi. Karaca, “Gerçekten kaliteli bal üreten çiftçimiz bunu satmakta zorlanıyor. Kaliteli balın kilosunu 18-20 liranın altında satarsanız zarar edersiniz ama şeker oranı yüksek balın kilosu 5-10 bin liradan satılabiliyor. Piyasada bu tür ucuz bal satanların fazla olması nedeniyle gerçek bal üreticilerinin pazar alanını daraltıyor” dedi.

Karaca, şehir merkezlerinde belediye zabıtası gözetiminde bulunan pazarlarda satışı yapılan ucuz balın sahte olup, olmadığının kontrol edilip, denetlenmesi gerektiğini, bunun yapılması halinde gerçek üreticilerin pazar sorunu yaşamasındaki engellerden birisinin kalkmış olacağını söyledi.

Yozgat Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Ali Karaca, bu yıl bal veriminin geçen yıllara göre düşük olduğunu belirterek, “Hava koşullarının istikrarsız olması, Mayıs ayına kadar görülmeyen yağışların daha sonra fazlalaşması bal üretimini de etkiledi. Arılar dengesiz oğul verdi, oğul veren arının da balı fazla olmaz, olmadı. Geçtiğimiz yıl da kuraklıktan dolayı arıların yüzde 60'ı kadarı ölmüştü. Bu yıl Haziran ayındaki yağışlarla birlikte arıların oğul vermek suretiyle geçen yılki arı kayıplarının telafi edildi” diye konuştu.

YOZGATLI ARICILAR SAHTE BALDAN DERTLİ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.