"Yüksek teknolojili sanayi sektörü inşa edeceğiz"

"Yüksek teknolojili sanayi sektörü inşa edeceğiz"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Yüksek teknolojili ürünleri tasarlayabilen ve üretebilen bir sanayi sektörü inşa edeceğiz" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Yüksek teknolojili ürünleri tasarlayabilen ve üretebilen bir sanayi sektörü inşa edeceğiz" dedi.

Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu Hazırlık Toplantısı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımı ile bakanlık binasında gerçekleştirildi. Programda konuşan Bakan Özlü, "Bakanlık olarak en fazla önem verdiğimiz konuların başında sanayimizin dijital dönüşümü geliyor. Sanayimizin dijital dönüşümü veya 4'üncü Sanayi Devrimi deyince, zihinler geleceğe kayabiliyor, yarına odaklanabiliyor" ifadelerine yer verdi. "Sanayide dijitalleşme öyle bir konu ki, "geç" ile "hiç" arasında neredeyse bir fark yok" diyen Bakan Özlü, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Sanayimizin dijital dönüşümü noktasında bir an önce harekete geçmemiz ve politikalarımızı belirlememiz gerekiyor. Bunu da ilgili tüm taraflar bir araya gelerek yapmamız gerekiyor. Bu gerçekten hareketle, Bakanlığımız öncülüğünde, iş dünyamızın ve sanayimizin önde gelen kurum ve kuruluşlarını bir araya getirerek bir Platform kurmuş bulunuyoruz. Sanayide Dijital Dönüşüm platformu dediğimiz bu platform çatısı altından TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, YASED ve TTGV gibi iş dünyamızın ve sanayimizin en üst kuruluşları yer alıyor."

"YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERİ TASARLAYABİLEN VE ÜRETEBİLEN BİR SANAYİ SEKTÖRÜ İNŞA EDECEĞİZ"

Sanayinin dijital dönüşümüyle ilgili atılması gereken adımların platform çatısı altında gerçekleştirileceğini kaydeden Bakan Özlü, "Yüksek teknolojili ürünleri tasarlayabilen ve üretebilen bir sanayi sektörü inşa edeceğiz. Ne üretirse üretsin, toplu iğne bile olsa, bunu ileri teknoloji ile donatılmış bir altyapı ile üreten bir sanayi sektörü oluşturacağız" dedi.

Bakan Özlü, teknolojinin temas halinde bulunduğu her alanda hızla değişim ve dönüşüm oluştuduğuna vurgu yaparak, "Sanayi, ulaşım, sağlık, eğitim ve insan, kısaca toplum bu dönüşümden etkileniyor. İnsanlık, elektrik gücü ve otomasyon ile birlikte bilgi toplumuna doğru bir geçiş yaşadı. Bugün ise bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan ilerlemeler, akıllı topluma geçiş sürecini başlatmıştır. Akıllı topluma geçişle birlikte, günlük yaşantımızdan iş yapış şekillerimize kadar her şey değişmektedir. Bu süreç, kullandığımız ürünleri, o ürünleri üreten yapıları ve nihai tüketim alışkanlıklarımızı da doğal olarak dönüştürmektedir. 4'üncü Sanayi Devrimi ile birlikte, ürün yaşam döngüsünün bütün aşamaları bilgi ve iletişim teknolojileri ile donatılacaktır. Makinelerin birbirleri ile ve insanlarla konuşmaları, öğrenmeleri ve karar vermeleri sayesinde, daha esnek ve daha verimli ve aynı zamanda daha çevreci üretim yöntemleri gelişecektir. Nesnelerin interneti ile birbirine bağlanan makine, robot ve insanlar üretim süreçlerine anlık müdahale edebileceklerdir. Müşteriler, ürünlerini henüz üretim aşamasındayken kişiselleştirebileceklerdir. Bu, hem daha esnek ve verimli bir üretimi mümkün kılacak hem de maliyetleri düşürecektir. Bu sürece uyum sağlayan firmalar ve ülkeler, ekonomik güçlerini koruyabilecek ve hatta geliştirebilecektir. Özellikle Almanya, ABD, Çin, Güney Kore ve Japonya gibi dünyanın önde gelen sanayi ve bilgi toplumları, 4'üncü Sanayi Devrine geçiş süreçlerini şimdiden başlatmış ve bu konudaki stratejilerini belirlemiş durumdalar" şeklinde konuştu.

Doğru politikalar belirlenerek, gerekli adımların atılması gerektiğine dikkat çeken Bakan Özlü, yeni sanayi devriminin Türkiye sanayisine büyük güç katacağını da sözlerine ekleyerek, "Dijital Dönüşüm Platformu'nun bu amaçla kurulduğunu kaydetti.

"YENİ SANAYİ DEVRİMİYLE İLGİLİ BİRÇOK ÖNEMLİ EYLEMİ HAYATA GEÇİRECEĞİMİZE İNANIYORUM"

Bakan Özlü, yakın bir zamanda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, söz konusu platformla ilgili protokolün imza törenini gerçekleştireceklerini bildirerek, "Ardından İcra Kurulumuzla birlikte, düzenli toplantılar yapacağız. Danışma Kurulumuzu oluşturduk. Çalışma Gruplarımızı bugün belirleyeceğiz. Bu gruplarımızla düzenli toplantılar yapacağız. Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu'nda da yeni sanayi devrimiyle ilgili birçok önemli eylemi hayata geçireceğimize inanıyorum. Bu platformun yapısı içinde, kamu kurumlarımızın, özel sektörümüzün, üniversitelerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın yer alacağı çeşitli çalışma grupları oluşturduk. Bu çalışma gruplarının her biri odaklandıkları alanlarda teknik ve saha çalışmalarını yaparak, uluslararası gelişmeleri izleyerek, ülkemizin dinamiklerini göz önünde bulundurarak çalışmalar yapacak. Bu çalışmalar, Sanayide Dijital Dönüşüm geçiş sürecinde ve sonrasında oluşturacağımız strateji ve politikalara dayanak teşkil edecek. Çalışma grupları katkı vereceğini düşünen herkese açıktır. Bu vesile ile ilgili herkesi bu çalışmalara katkı vermeye davet ediyorum" açıklamasında bulundu.

YENİ SANAYİ DEVRİMİ VE ROBOTLAR

Yeni sanayi devriminde, birçok işi robotların ve makinelerin yapacağı, dolayısıyla insanın öneminin azalacağı gibi yanlış bir algı olduğunun altını çizen Bakan Özlü, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Evet, düşük beceri gerektiren, sık tekrar eden işler robotlar ve makineler tarafından yapılacak. Ancak bu sistemlerin tasarlanması ve yönetilmesi, her zamankinden daha nitelikli bir insan gücünü gerektirecek. Yani insanın önemi azalmak bir yana dursun, daha da artacak. Yeni meslekler ortaya çıkacak. Yeni dünya düzeninde en önemli sermaye eğitimli ve nitelikli insan kaynağı olacak. Bu nedenle, çağın gerektirdiği yetkinliklere haiz, kendi sistemlerini tasarlayabilen ve yönetebilen, Türkiye'nin rekabet gücüne katkı sağlayacak nitelikli bir işgücü altyapısı oluşturmamız hayati bir önem taşıyor. Bunun için de eğitime ciddi yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Gençlerimize yeni dönemin talep ettiği bilgi, beceri ve nitelikleri kazandırmak için yoğun bir gayret göstereceğiz. Bu platformun en kritik fonksiyonlarından birisi, bilişim teknolojilerini, inovasyonu ve girişimciliği güçlendirmeye yönelik eğitim programları belirlemek olacaktır."

Bakan Özlü, birinci ve ikinci sanayi devrimlerinde 100 yıl, üçüncü sanayi devriminde 30 yıl gecikme yaşandığına değinerek, sanayiye ilişkin, "Bu sefer iyi bir durumdayız" ifadelerine yer verdi.

(Benan Özben / İHA)

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.