Yunanistan’daki Referandumda Oyların Yüzde 70’i Sayıldı

Yunanistan’daki Referandumda Oyların Yüzde 70’i Sayıldı
Kreditörlerin koşullarının oylandığı Yunanistan’daki referandumda oyların 70’i sayılırken sandıktan yüzde 61,5 oranında ‘Hayır’ oyu çıkarken yüzde 38,5 oranında ise ‘Evet’ oyu çıktı. Sandıktan Yunan B...

Kreditörlerin koşullarının oylandığı Yunanistan’daki referandumda oyların 70’i sayılırken sandıktan yüzde 61,5 oranında ‘Hayır’ oyu çıkarken yüzde 38,5 oranında ise ‘Evet’ oyu çıktı. Sandıktan Yunan Başbakan Çipras’a halkın büyük destek verdiği sonucu çıktı.

Yunanistan’a yeni nakit akışının sağlanması için uluslararası kreditörlerin şartlarının kabul edilip edilmeyeceğinin oylandığı kritik referandum için oy verme işlemi saat 19.00 itibariyle sona erdikten sonra oyların sayımına geçildi. Yüzde 70 oranında oyların sayıldığı sonuçlara göre sandıktan yüzde 61,5 oranında ‘Hayır’ oyu çıkarken yüzde 38,5 oranında ise ‘Evet’ oyu çıktı. Bu sonuçların ardından açıklamalarda bulunan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Yunan halkının daha fazla kesinti istemediği buna karşın ise gerçek reformları arzuladığı yönünde açık mesaj verdiğini söyledi. Yarından itibaren bu konuda ortak bir zemin bulunabilmesi için ortaklarına çağrıda bulunacaklarını ifade eden Varoufakis, “Bugünkü ‘Hayır’ oyu demokratik bir Avrupa için büyük bir ‘Evet’ anlamına geliyor” dedi.

ALMANYA’DAN ÇİPRAS’A VERYANSIN

Bu sonuçlara göre Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkarılması gündeme gelirken referandum sonuçları Avrupa Birliği’nin büyük ortaklarından Almanya’da da yakından takip ediliyor. İlk sonuçların açıklanmasının ardından konuşan Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, ‘Hayır’ oylarının Yunanistan’la yeni kurtarma programı görüşmelerini imkansız hale getirdiğini söyledi. Yunan Başbakan Çipras’a yüklenen Alman Bakan, “Çipras uzlaşma yolundaki son köprüleri de yıkmıştır. Çipras ve hükümeti Yunan halkını acı bir terk edilmişlik ve ümitsizlik yoluna sevk ediyor” dedi.

EURO, DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 1 DEĞER KAYBETTİ

Referandum sonuçlarına mali piyasalardan ilk tepki de Euro’dan geldi. Euro, ABD doları karşısında yüzde 1’lik bir değer kaybıyla 1,0987’ye geriledi. Öte yandan ‘Hayır’ oyu taraftarları ilk sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte sokaklara dökülerek kutlama yaptılar. Bazı göstericilerin AB bayraklarını yaktıkları görüldü.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.