Yuvasız Kuşların Nazım Babası

Yuvasız Kuşların Nazım Babası
Samsun’da 13 yıldır sokak kuşlarına bakan 62 yaşındaki Nazım Odabaş, “Ferdi Tayfur’un şarkısında olduğu gibi ’yuvasız kuşlar’ bunlar. Onlar benim yavrularım, torunlarım, her şeyim" dedi.Cumhuriyet Mey...

Samsun’da 13 yıldır sokak kuşlarına bakan 62 yaşındaki Nazım Odabaş, “Ferdi Tayfur’un şarkısında olduğu gibi ’yuvasız kuşlar’ bunlar. Onlar benim yavrularım, torunlarım, her şeyim" dedi.

Cumhuriyet Meydanı’na yaklaşık 13 yıldır kuşçuluk yapan Nazım Odabaş’a, çevresindeki insanlar artık “Kuşçu” diye hitap ediyor. Kuşları çok sevdiğini söyleyen Kuşçu Nazım, onları görmediği zaman aklının hep onlarda kaldığını söylüyor. Kuşları torunları kadar sevdiğini ifade eden Odabaş, hastalandıkları zaman onların yaralarına bakıyor. Yeni çatılı binaların yaygınlaşmasından dolayı kuşların yuva bulamadıklarını söyleyen Nazım Odabaş, kuşların hassas olduğunu ve vatandaşların kuşları ürkütmemeleri gerektiğini söyledi.

“BU KUŞLAR TORUNLARIM KADAR DEĞERLİ”

Kuşları çok sevdiğini ifade eden Nazım Odabaş, "Bu kuşlar torunlarım kadar değerli. Kuşları görmediğim gün üzülüyorum. Geçenlerde hasta olmuştum aklım hep kuşlardaydı. Kuşların yemini, suyunu kim verecek onun hesabını yaptım. Üç dört sefer de rüyama girdiler. Aç mı kaldılar susuz mu kaldılar diye. Kuşlar benim her şeyim. İşim olup buraya gelemediğimde başkasına para verip yem attırıyorum onlara. Saat 08.30 gibi gelirim sularını veririm, onlarla ilgilenirim. ‘Nasılsınız, yavrularım, torunlarım’ diye onları severim. Onlar da bana sanki cevap verir gibi gelir. Ben onlarla çok mutluyum. Kışın kar yağınca insanlar gelemiyor. Kuşlarda aç kalmasın diye paltomu giyip buraya geliyorum. Karı açıyorum, onlara yem atıyorum. O kadar seviyorum onları" diye konuştu.

"KUŞLAR YUVA BULMAKTA ZORLANIYORLAR"

Sürüde yaklaşık bin kuş olduğunu ifade eden kuşçu Nazım, şöyle devam etti: "Şu an bunların yavrulama dönemleri. Bulutlu havalarda yiyecek bulamayanlar da buraya geliyor. O zaman bu kuşlar yaklaşık bin 300’ü buluyorlar. Kuşlar yuva bulmakta zorlanıyorlar. Eskiden Tekel binası yıkılmadan önce binanın çatısında yuvalanıyorlardı. Şimdi alışveriş merkezi oldu. Çatısında yuva yapamıyorlar. Eski kiremitler aralıklı oldukları için yuva yapıyorlardı. Şimdiki çatılarda yassı kiremitler var. O yüzden yuva bulmakta zorlanıyorlar. Yuva bulamayanlar dışarıda sabahlıyor. Ferdi Tayfur’un şarkısında olduğu gibi ’yuvasız kuşlar’ bunlar. Bazen hasta olan kuşlar oluyor. Gözlerinde çapaklanmalar, iltihaplanmalar oluyor. Ben de ıslak bir bez parçasıyla gözlerini temizliyorum. Ayaklarına ip dolanıyor. İp dolanmasından dolayı topal kalanlar oluyor. Ayaklarına ur gibi şeyler oluyor onları temizleyip ayağına bant yapıştırıyorum. Ondan sonra yanımdan ayrılmıyor. Ayağı iyileşince de bandı ayağından alıyorum."

"KUŞLARI ÜRKÜTMEYİN!"

Kuşların ürkütülmesinden rahatsız olan kuşçu Nazım, "Güvercinlere biraz daha hassas davranılmasını istiyorum. Bazı insanlar geliyor, çocuklarına kuşları yakalaması için ’yakala çocuğum, tut çocuğum’ diyor. Kuşlar hassas hayvanlar. Bazen bunların kuyruğu kopuyor, sakatlanıyorlar. Ben de onları çok acıyorum. Sesten ürküyorlar bazen yarım saat, bir saat yere inmedikleri oluyor. Bu yüzden insanların kuşları ürkütmemeleri konusunda biraz daha hassas olmalarını istiyorum" şeklinde konuştu.

SAMSUN'DA 13 YILDIR KUŞÇULUK YAPAN 62 YAŞINDAKİ NAZIM ODABAŞ, KUŞLARI ÇOK SEVDİĞİNİ, ONLARA EN AZ TORUNLARI KADAR DEĞER VERDİĞİNİ SÖYLEDİ.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.