12 Şubat Ruhunu Ucuzlatanlara Necip Fazıl’dan Cevap

Üstad  Necip Fazıl Kısakürek 1946 yılında çıkarmış olduğu BÜYÜK DOĞU mecmuasında  70 yıl önce 22 Şubat 1946 tarihli 17. Sayısında; 12  Şubat kurtuluş destanımızı küçümseyenlere ve ucuzlaştırmak isteyenlere dair  çok önemli tarihi bir mesajı vardı.

Kendi ifadesi “ Su katılmamış Maraşlılık ruhu “ ile yazdığı yazısını derginin tam orta sayfasına koymuş. Üst kısmına Kahramanmaraş’a ait üç tane resim ve çete kıyafetli iki Maraşlı yiğitlerin fotoğrafını yerleştirerek “ Kızıma hitap ederek gelinlerime bir şey anlatmak istiyorum “ diye bütün ülkeye ve Kahramanmaraşlılara, 12 şubat la ilgili bir şeyler demek istemişti.

Tarihi mesaj şöyledir;

“MARAŞ !

İşte yukarıya umumi manzarana ve milli kıyafetlerine ait resimlerini koyarak sana hitap ediyorum! Bu hitabın içinde halis Türklükten başka, birde su katılmamış Maraşlılık sesi olduğunu biliyorsun!

Hitabım da sana olduğundan fazla bütün memlekete !... Kızıma hitap ederek gelinlerime bir şey anlatmak istiyorum !

Vazgeç artık, Allahın senesi, belli başlı bir günde, beylik ( tören ) şekilleri içinde “ Ben bu gün kurtuldum, bu gün kurtuldum !” diye hep aynı şeyleri tekrarlamaktan ve tekrarlayanlara uymaktan!.. İstbanbulu da, Edirne side,  İzmiri de, Adanası da, filanı da, falanı da senden ders alsın!.. Kurtuluşun nimetine layık ve sahip olmak böyle tecelli etmez.

Bu tarzda, ölü kalıp cephesinden edilen tekrarlar, aksine yüreklerimizde bir “ Kurtulamamış olmak ukdesi “ taşıdığımızı gösterir. Ve teşekkür, hamd, bahtiyarlık sınırlarını aşarak tersine döner. Her gün ayna karşısında erkekliğini kutlayan adam, olsa olsa harem ağasıdır; Ve liyakatini tabileştirememiş, bünyeleştirememiş demektir.

Dikkat et! Sana bunlardan vazgeç derken, işin( kutlama telgrafı ), ( reverans ), (Frak), (rozet), (söylev) ve ucuz ve orta malı unsurlarından vazgeç demek istiyorum. Yoksa bu mevzuda yeni bir idrakin, farikan, nimetin, sadetin varsa, bunları kitapla, sesle, hamleyle, davayla yoğur; fakat bu ucuzluklardan vaz geç ! “

Üstadın bu mesajı, bir nevi tarihi vasiyet hükmündedir. Satır satır okunarak “ Su katılmamış Maraşlılık sesi” dinlenmelidir.  

Bu vesile ile şehidlerimize rahmet ve tüm Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizin mübarek  kurtuluş bayramlarını kutlarım.

Selam ve sevgilerle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi