7 Haziran seçimlerine doğru

7 Haziran 2015 Genel seçimleri için seçime katılmaya hak kazanmış siyasi partiler güçleri nispetinde seçime hazırlanıyorlar.

TBMM’de grubu bulunan Ak Parti, CHP, MHP ve HDP seçim çalışmalarında diğer partilerden önde ve hızlı gidiyor. Bu arada CHP’den kopan ve Anadolu Partisi adında parti kuran Emine Ülker Tarhan’ın anketlerde % 8 çıkartan anketçiler nerede merak ediyorum? Kahramanmaraş’ta bu parti kuruldu mu? Başkanı kim? Neyse gelelim esas konuya;

Ak Parti 400 milletvekili çıkartmayı hedeflerken YENİ ANAYASA için halktan oy isteyecek.

Ana muhalefet CHP ise halktan hangi vaadleri söyleyerek oy isteyeceği belli olmadı. Olduysa da bu Anadolu’ya yayılmadı. Kahramanmaraş’a ulaşmadı.

Allah var, CHP’den Milletvekili adayı olmak için bir rağbet var. Yeni isimler, yeni yüzler çıkıyor. Kahramanmaraş’ta da 1. Sıra için parti içi üye bazında oylama yapılacakmış. Bu CHP Kahramanmaraş’ta eriyor bir vekil bile çıkaramaz diyenlere de iyi cevap olacak. Partilinin verdiği oy sonucu liste belirlenirse CHP seçmeni sandığa gider ve 1 vekilini havada karada kazanır. Ama bana kalırsa CHP Genel Merkezinin iktidar olmak gibi bir hırsı ve amacı yok. Oysaydı Anadolu hallaç pamuğu gibi attırılırdı.

Maziye bakacak olursak; 1991 Genel Seçimlerinde Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel Türkiye’yi karış karış gezmiş, herkese iki anahtar vaadi vererek de hükümeti kurmak için birinci parti olmuştu.

CHP ekonomik anlamda halkın taleplerine yönelik politika yapmıyor. Bunun için de kararsız denilen ve her seçimde başka partilere yüklenen seçmene bir anlam ifade etmiyor.

MHP Kahramanmaraş’ta yerel manada ana muhalefet konumundadır. 30 Mart yerel seçimlerinde de hatırı sayılır bir oy aldı. Bu oyu Genel seçime kendi hanesine yazdırabilir ise 3 milletvekilliğini kazanır.

Ne var ki pratikte böyle bir durum söz konusu olamayabiliyor. Zira aday gösterilmeyen insanlar partiye küsüyor, ben yoksam bana ne gereği var düşüncesi içinde davranıyor ve parti istenilen oyu alamıyor. Bunda Genel Merkezin gösterdiği adayda çok çok önem arz ediyor. Kentin havasını solumamış sadece nüfus cüzdanında doğum yeri Kahramanmaraş diye yazanlar aday yapılınca doğal olarak seçmende yönünü bir başka partiye çeviriyor.

MHP sokakta karşılığı olan isimleri ilk üç sıraya koyarsa vekil sayısı birden fazla olabilir.

İktidar Partisi Ak Partiye rotayı çevirip baktığımızda; 2011 seçimlerinde aday adayı sayısı 106 iken bu gün bu sayının ancak yarısına ulaşılacak.

Bunda ki en önemli sebep ise, nasıl olsa genel merkez gösteriyor. Biz burada ne yaparsak yapalım sesimizi Ankara duymuyor feryadı olabilir.

Bana göre Ak parti bu defa 2011 seçimlerinde yaptığı gibi bir liste yapmayacak. Milletvekili sayısını 6’dan 7’ye çıkartmak için yerel ölçekli isimleri listeye koyacak. Bu olmaz ise vekil sayısı artmaz bilakis azalır.

Bu kadar ufuk turu yeter dedikten sonra isimler üzerinde de ufuk turu yapmak istiyorum.

**

CHP’de Ali Ünlü, Emre Kazancı gibi genç ve yeni kuşak iki isim var. Genç kuşak siyasetçiye bu kentin de ihtiyacı var. Değişimi isterken bütün partiler için istemeliyiz.

MHP’de Prof. Dr. Taner Kale, Prof. Dr. Mehmet Akif Kahveci iki yeni isim, iki farklı insan. Biri merkezden biri de bir ilçeden. Bu arada Mustafa Bastırmacı’yı unutmak istemiyorum. Geziyor, ziyaretler yapıyor, bir mücadele içinde. Yıllarca İl Başkanlığı yaptı. Bir emeği var partiye.

Ak Parti’de Mahmut Arıkan, Serdar Erdoğanyılmaz iki farklı isim. Her ikisi de rüşdünü ispat etmiş, kente ve ülkeye değer katacak insanlar. Bu iki iş adamının listeye girmesi merkezin öksüzlüğünü de gidecektir. Bakalım. Mevlam ne eyler, ne eylerse de güzel eyler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Gölge adam Arşivi