Anadolu Fırtınası

Ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde, yükseköğrenimini ise, Fransa’daki Nancy Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nde tamamlayan ve “Anadolu Fırtınası” lakabıyla tanınan Osman Bölükbaşı, 1938 yılında, Kandilli Rasathanesi’nde, asistanlık ve 1940 yılında, Haydarpaşa Lisesi’nde, öğretmenlik yapmıştır.

1946 yılında, Demokrat Parti’ye girmiş ve parti genel müfettişliğine atanmıştır. Ama, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarına karşı sert bir politika izlenmesini isteyen bir grupla, 1947 yılında, Demokrat Parti’den ayrılmıştır.

Temmuz 1948 tarihinde, Millet Partisi kurucularından biri olmuştur.

1949 yılında, İsmet İnönü ve Celal Bayar’a komplo düzenlemek iddiasıyla tutuklanmıştır. Gerçi, kısa bir süre sonra serbest bırakılmıştır.

1950 Genel Seçimleri’nde, Millet Partisi’nin tek milletvekili olarak, Kırşehir’den TBMM’ye girmiştir. Ne var ki; partisi, laikliğe aykırı politika ürettiği gerekçesi ile 1953 yılında kapatılmıştır. Bunun üzerine, Şubat 1954 tarihinde, bir grup eski Millet Partisi üyesiyle birlikte, Cumhuriyetçi Millet Partisi’ni kurmuş ve genel başkanlığına seçilmiştir.

1954 Genel Seçimleri’nde, Kırşehir milletvekili seçilince, Demokrat Parti hükümeti Kırşehir’i ilçe yapmış ve Kırşehir, Nevşehir’e bağlanmıştır.

Anadolu Fırtınası, bu dönemde, hükümete eleştiriler yöneltmiştir ve Temmuz 1957 tarihinde, TBMM’ye hakaretten tutuklanmıştır.

1957 Genel Seçimleri’nde, Cumhuriyetçi Millet Partisi’nden seçilen dört milletvekili arasında yer almıştır. Fakat, seçim günü hapiste olduğundan milletvekili yeminini, Ankara Merkez Cezaevi 10. koğuşunda, mahkumların önünde yapmıştır. 

1958 yılında, DP’ye karşı güç birliği oluşturmak amacıyla, Cumhuriyetçi Millet Partisi ve Türkiye Köylü Partisi’nin birleşmesiyle kurulan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin genel başkanlığına seçilmiştir.

osman_bolukbasi.jpg

1959 yılında, on ay hapis cezasına çarptırılmıştır.

27 Mayıs Darbesi’nden sonra, 6 Ocak 1961 – 15 Ekim 1961 tarihleri arasında, Kurucu Meclis Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Temsilciliği görevini yürüten Anadolu Fırtınası, 1961 Genel Seçimleri’nden sonra, uzlaşmaz bir tutum takınarak, koalisyon hükümetine katılmayı reddetmiştir.

Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi, Haziran 1962 tarihinde, İsmet İnönü’nün kurduğu koalisyon hükümetine katılınca, 28 milletvekiliyle partiden ayrılıp yeniden Millet Partisi’ni kurmuş ve genel başkanlığına seçilmiştir.

Arkadaşlarıyla kurduğu Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi, 1969 yılında, Milliyetçi Hareket Partisi ismini almıştır.

Aktif Siyasetten Ayrılışı

1972 yılında, Millet Partisi genel başkanlığından ayrılmış ve 9 Eylül 1973 tarihinde, 1961 yılından beri seçildiği Ankara milletvekilliğinden istifa etmiştir.

Vefatı

6 Şubat 2002 tarihinde, Ankara’da vefat etmiştir.

Dipnot: Dedem Mehmet Nurhat’ı 48. ölüm yıldönümünde rahmetle anıyorum. Mekânı Cennet olsun. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat BEŞER Arşivi