Anma Etkinliği Ve Anlaşamadığımız Konular

 

1978 yılında bu güzel kentte yaşanan olaylar milletin yüreğine hançer gibi yapışmış, yüzlerce insan yüreğindeki bu yaranının artık kabuk bağlamasını istiyor.

Bu tasvip etmediğimiz elim olaylarda 110 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Bu vatandaşlarımız alevi ve Sünni idi.

Ne var ki, son birkaç yıldır Kahramanmaraş merkezli olmayan kimi dernek ve siyasi partiler bu elim olayların yaşandığı günlerde Kahramanmaraş’ta anma programı yapmak istemektedirler.

Kahramanmaraş’ta yaşayan alevi ve Sünni vatandaşlar bu yaraların kabuk bağlanmasını arzu ederlerken, birilerinin temcit pilavı gibi bunu tekrar tekrar gündeme getirmeleri katliam olarak nitelendirmeleri samimi bir davranış biçimi olarak kendini göstermemektedir.

Nitekim dün yapılmak istenen anma etkinliklerinde Kahramanmaraş ile ilgisi olmayan BDP milletvekillerinin en ön saflarda yer alması doğal olarak bu şehirde yaşayan insanlarda tedirginlik yarattı.

Şimdi bu anma programı için şehir dışından gelenleri bu milletin tasvip etmemesi doğru değil mi?

Kahramanmaraş’ta bir anma programı yapılacaksa bu programı bu şehirde yaşayan Kahramanmaraşlılar yapmalıdır.

Alevi’siyle- Sünni’si ile bu anma programı yerel ölçekte ve Kahramanmaraşlıların katılımı ile yapılmalıdır.

Dışarıdan gelerek, toplumu germek ve yeni huzursuzluklar çıkarmak isteyenlere karşı çıkılmasının altında yatan sebep, provokasyondur.

Ve bu filmi de birkaç yıldır seyrediyoruz.

**

5084 sayılı teşvik ve yeni ekonomik sorunlarımız

31 Aralık 2012 tarihinde 5084 sayılı teşvik yasası bitiyor. Yasanın çıktığı 2004 yılından bu yana ülkemizde ciddi istihdam oluşturdu. Şu anda bu teşvik kapsamında işini büyütmek isteyen, yatırımlarını devam ettiren müteşebbislerimiz vardır.

Buna benzer yeni bir teşvik yasası çıktı. Kahramanmaraş gibi iş gücü ağırlıklı yani emek yoğun sektörlerde yeni çıkan teşvik neleri kapsıyor bunu ben şahsen bilmiyorum.

Birkaç gün önce Şanlıurfa’da GAP gazeteciler Cemiyetinin öncülüğünde bölgede teşvikten yararlanan kentlerin STK’ları bir araya gelerek, 5084 sayılı teşvikte yer alan sigorta ile ilgili mevzuatın iki yıl daha devam etmesi yönündeki taleplerini kamuoyu ile paylaştılar.

Kahramanmaraş’a komşu bu iller ve yakınındaki illerde bu kapsamda 950 bin işçinin bulunduğunu ifade ettiler.

Bu 950 bin işçinin 2013 yılında en az yarısının işini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu da söylediler.

Kahramanmaraş’ta şu an için işletmeler işçi arıyor, ancak 5084 sayılı yasa sonrasında Kahramanmaraş’ta kapanan işletme olacak mı? Ne kadar işçinin işine son verilecek bunu şimdilik bilmiyoruz. Ancak mutlaka yansıması olacaktır.

Türkiye’de en huzurlu kentlerden biri olan Kahramanmaraş’ta sosyal refah anlamında Türkiye’nin en yoksul 27 kenti arasında yer aldığını düşünecek olursak, işten çıkarılacak bir işçinin toplum için büyük önemi olduğunu hatırlatmak istiyorum.

İnşallah bu güzel kentimizde işletmeler kapanmaz, işçilerimiz işinden olmaz..

Bölgede ki iş adamlarının açıklamalarına baktığımda tablo hiç de iyi gözükmüyor.

Bir hatırlatayım dedim!...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi