Bir dosttan gelen mektup

Kahramanmaraş’ın gelişmesi için var gücüyle çalışan, kendi imkanlarıyla da bunu tanıtmak için can hıraç mücadele eden bu kentin yiğit evlatlarından namı değer Ökkeş Usta’nın bana yolladığı bir elektronik postayı olduğu gibi yayınlıyor, takdiri kamuoyuna bırakıyorum.

“Merhaba Mehmet Abi

Ben Almanya’dan Ökkeş Usta, telefon görüşmesi sonrası hava ulaşım sorunu hakkında bazı bilgileri aktarmak istiyorum.Önce Kahramanlık payesini umursamayan ve zikretmeyen kişilere iki sözüm var.İki gün önce 7 Şubat 2012 Maraşın Kahramanlık payesini aldığı 39. Yıldönümüydü Bu ünvan bize 7 Şubat 1973 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinden verilmesine rağmen halen kullanmasını öğrenemedik, 39 yıldan beri birçok hemşehrimiz özellikle örnek olması gereken bazı yöneticilerimiz Kahramanmaraş yerine sadece Maraş kelimesini zikretmekte, bence bu durum atalarımıza yapılan büyük bir saygısızlıktır. 

 39 yıldan beri KAHRAMANMARAŞ demeyi öğrenemedik!

Ben bu durumdan utanıyorum,  Biz Maraşlı değil biz Kahramanmaraşlıyız...  Antebe Gaziantep diyorsanız Maraş’a da KAHRAMANMARAŞ demek zorundasınız!  Başkasını kabul etmiyoruz!

Neyse gelelim asıl gurbetçinin hava ulaşım sorununa.

Yurdışından Kahramanmaraşa uçmak isteyen “Türk Hava Yolları” yolcusunun çilesi!

Şuan yurtdışından bağlantılı gelen THY uçakları genellikle İstanbula inmekte.

Yaklaşık on yıl önce istanbul Havalimanında bulunan Freeshopların (gümrüksüz alışveriş mağazaları) isyanından sonra (ekonomik menfaatler)  aktarmalı gelen yolcuların pasaport kontrolları İstanbul havalimanında yapılmakta, Bagajlar ise son uçuş noktasına kadar transit iletilmektedir fakat bir şartla, son uçuş noktasında hava hudut kapısı (gümrük) olması gerekmektedir, yani pasaport girişi İstanbul ve bagaj gümrüğü ise son uçuş noktasında yapılmakta.

Kahramanmaraş havaalanında hava hudut kapısı (gümrük) yoktur dolayısıyla yurtdışından gelen herhangi bir yolcu bagajını hava hudut kapısı olan bir limandan almak zorundadır, bu limanlar etrafımızda olan şehirlerin hepsinde mevcut olup  sadece Kahramanmaraşta yoktur, dolayısıyla yurtdışından gelen Kahramanmaraşlı yolcular istanbuldaki bagaj indir bindir eziyetini çekmektense gümrük kapısı olan Adana, Kayseri, Antep veya Malatyaya inmeyi tercih ediyor.

İşte Gurbetçinin Kahramanmaraşa THY Yolculuğu:

Yurtdışından gelen Kahramanmaraş yolcusu istanbula indikten sonra pasaport kontrolünden geçer eğer son uçuş noktası Kahramanmaraş ise bütün bagajını alıp istanbulun gümrüğünden geçmesi zorundadır, çünkü Kahramanmaraşta gümrük kapısı yok. Bagajıyla beraber yaklaşık 300 metre yol yürüdükten sonra dış hatlardan iç hatlara geçer. Saatlerce Kahramanmaraş uçağını beklemeyi gözönünde bulundurarak tekrar bagajını Kahramanmaraş uçağına verir. Bu eziyete sadece genç veya  fazla bagajı olmayan kişiler katlanır, diğerleri ise bu eziyetleri yaşamamak için gümrüğü olan komşu şehirlerin alanlarına yönlenir biletlerini ona göre alırlar, gümrüğü olan şehirlerin uçakları ise kısa bir bekleyişten (1-2 saat) sonra kalkar.

 

İşte bu yüzden onbinlerce yurtdışı yolcusu kaybediyoruz, kimi Adana kimi Antep kimi Kayseri kimi Malatyaya iniyor ve benim memleketime hizmet eden Taksi, Dolmuş ve diğer hizmet sunan Kahramanmaraş şirketleri bu nimetlerden faydalanamıyor.

 

Not: Kahramanmaraştan yurtdışına uçmakta ise sorun yok, Ankara veya İstanbuldan bagajlar transit geçer ve yurtdışı uçağına aktarılır, sorun sadece Kahramanmaraşa geliştedir.

 

Not 2: Son uçuş noktası ile dönüş noktası farklı olursa bilet fiyatı en az %10 artar.

 

Şahsi araştırmalarım:

 

Komşu şehirlere inen ve oralardan gidip gelen (Adana,Antep,Malatya,Kayseri) Kahramanmaraşlı yolcu sayısı yıl ortalamasının %30’udur yani Kahramanmaraş havaalanının altyapı eksikliğinden ve bu eksikliklerden kaynaklanan dengesiz uçuş saatlerinden dolayı yıl ortalamasına göre günde en az geliş ve gidiş 600 kişilik uçak yolcusunu komşularımıza hediye etmektedir.

Kahramanmaraş günde en az 600 (gidiş geliş) uçak yolcusu kaybetmektedir,  mevcut Kahramanmaraştaki alandan gelen ve giden yolcumuzu sayarsak toplam gidiş ve geliş günde en az 900 yolcu demektir bu rakam 3 orta gövdeli (B737 veya A320) 150 kişilik uçak modellerine tekabül etmektedir.

 

Sayın Ulaştırma Bakanımızın memleketi olan Erzincanın merkez nüfusu 150 bindir, fakat çok modern ve yıllık 3 buçuk milyon yolcuya hizmet edecek uluslararası havalimanı yaptırmıştır (internetten bakabilirsiniz) fakat günde sadece iki uçak kalkmaktadır biri istanbul diğeri ise Ankaraya.

Sayın Ulaştırma bakanımız canlı yayında Kahramanmaraşa ikinci bir havaalanı israf olur demişti

Bence Erzincan gibi 150 bin nüfuslu küçük bir şehre yapılan bukadar büyük havaalanı israfın en büyük örneğidir.

 

Kahramanmaraşın merkez nüfusu ise yaklaşık 500 bindir fakat yıllık sadece 400 bin yolcuya hizmet edecek havaalanına sahiptir, üzülerek söylüyorum Ahır gibi bir havaalanımız vardır. Biz buna layık değiliz!

 

Bazı yöneticilerimize iki sözüm daha var:

 

Şehrimizin birçok sorunlarını ihmal eden saygı duymakta zorlandığım bazı yöneticilerimize seslenmek istiyorum, bizler yurtdışında yaşayan Kahramanmaraşlı gurbetçiler olarak Kahraman Şehrimizin değerini çok iyi bilmekteyiz, yıllık izinimizi ve memleket özlemimizi gidermek için kendi havaalanımız dururken sayenizde komşu şehirlere inmek zorunda kalmaktayız, akabinde binbir türlü rezillik çekmekteyiz bunun sorumlusu sizlersiniz, bizleri oralardan alacak kimse olmadığı için bazı sahtekar ve soyguncu ulaşım hizmeti sunan kişilerin ellerine düşmekteyiz.

 

Kahramanmaraş havaalanında hergün yüzlerce insanın hayatını riske atan petrol istasyonuna bir çözüm bulunamaması son derece vahimdir, sizmisiniz Kahramanmaraşımızı 2023’e taşıyacak?

Sizlerden şikayetimiz çok çünkü bizler yurtdışından şehrimizi daha geniş görmekteyiz.

Belki sizler farkında değilsiniz ama hızla gelişen Ülkemizin çok iyi iktidarı olduğuna inanıyoruz fakat en kötü yönetilen Şehir olarak çok üzülmekteyiz, Memleketimizin hava durumu bile milli kanallarımızda (TRT) sadece kısıtlı şekilde yayınlanmakta şayet Kahramanmaraş meteroloji müdürlüğünde bir eksiklik varsa derhal giderilmesi gerekmekte.  Büyükşehir adayı olan Memleketimiz halen tanınmıyor ve bu güzel Memleketi yönetmeye çalışanlara hiç yakışmıyor.

 

Sayın Mehmet Abi

Sana havaalanı konusunda yazacaktım ama sanırım ufkumu aştım, inan Memleketime olan duyarsız olan bazı yöneticiler karşısında uykum kaçırıyor.

 

Neyse istersen bu yazıyı kafana göre yayınlayabilirsin, Rahmetli babamın bir sözü vardı

“Utanmaz Adam Kral Gibi Yaşar” derdi,  belki birazda olsa utanmazlara hitab etmiş oldum.

 

12 Şubat Kurtuluş  Bayramımız Kutlu Olsun (değerini bilene)” diye noktayı koymuş.

 

Malum bu kahraman kentin kendi çabasıyla Dünya’da bir ilk olan şanlı Kurtuluş Mücadelesinin tam üzerinden 92 yıl geçti.

Çocukluk ve gençlik dönemimde bu haftanın önemi vardı. Şimdi etkinlikler bu kurtuluş ruhunu yansıtmıyor.

Ve son yıllarda yapılan bu etkinliklerden keyif almıyorum. Ne dersiniz bizim defter eskidi de ondan mı?

Devir değişti, şartlar değişti. Türkiye’de hızlı bir değişim yaşanıyor. Belki de bizim gibi eskiler statükocu oldu. Bir direniş içinde….

Her neyse, biz beğensek de, beğenmesek de yapılan bütün etkinliklerin iyi olduğunu düşünüyor, emeği geçenleri kutluyorum.

Ve bu duygular içinde bu şehrin kurtuluş mücadelesine katılan, şehit olan, gazi olan.. her yiğite Allah’tan rahmet diloyurum.

Yüce Allah bize bir daha bu destanı yaşatacak olaylar göstermesin…

Hayırlı olsun!....

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehmet TAŞ Arşivi