Bizim Farkımız Kültürümüz Oldu

Kahramanmaraş, ‘’ Şairler ve Yazarlar Başkenti’’ olarak bilinir. Nitekim de öyledir ama bu mahlası taşımak da ayrı bir sorumluluk gerektirir.   Bu sorumluluğu 2014 yılında ilk yapılan I.Kitap Fuarı ile birlikte taşımaya karar verdik. Taşıyabildik mi peki? Geçen yıl pekte iştah açıcı bir durum ortada yoktu. İlk olması münasebetiyle eksikliklerimiz oldukça fazla olmuştu.

II. Kitap ve Kültür Fuarı ise başlı başına bir BEYAN oldu…

I. ve II. Kitap ve Kültür fuarlarını kıyaslamak istemiyorum. Sadece farkını ortaya koyacak bir başarıdan söz etmek yerinde olacaktır.  Sayın Mehmet Fetih Yanardağ’ın her işle bizzat ilgilenmesi ve artı olarak bunca yoğun çalışmasına rağmen KİTAP ve Kültür Fuarı çalışmaları her an kontrol eden Belediye Başkanı Sayın Fatih Mehmet Erkoç’a gönülden teşekkür etmek gerekir. Biz teşekkür ederken de şu ayrıntıyı gözden kaçırmamak da fayda var; bu çalışma ekip ruhunu ortaya koymuştur. Ekip arkadaşlarına bizler ayrıca teşekkür ediyoruz.

Bu Fuar’ın neresinden tutup da neresi sizlere anlatmam gerekir diye düşünüyorum. Eleştirisel olarak tabii ki gözlemlediğimiz ayrıntılar vardır. Bir noktayı paylaşacağım sadece bu yazımızda. Bir başka yazımızda tabii ki sadece bizim görüşlerimiz değil; sohbet ettiğimiz yazarlarımızdan görüşlerini de sizlerle paylaşacağız. Özel röportajları sizlerle buluşturacağım inşallah. Hepsi ile özel olarak ilgilenmek ve sizlerle paylaşmak istediğimden; alelacele fuar zamanı paylaşmak istemedim. 

Bende ki etkisi;

Bazen tek bir cümle ile başlarsınız, içiniz de tuhaf bir mutluluğu dile getirmek ve anlatmak istersiniz. Bir nara atmak, garip bir konuşma olabilir. Bir arada olmak ya da tek kalmak onların haleti ruhiyesini anlatıyordu. Bir mutluluk ile başlayan kitap fuarında; kıraathane de sohbetlerini dinlediğim insanlarla bir olmak başka mutluluktu.  Kalıp şiirin seline, bent vurmak geliyordu içimden dilime. Tek tek selam verirken canı gönülden, kalemlerin sahiplerine, kitaplar bana gülümsüyordu kâğıt kokusu ile. Bir Kitap ve Kültür Fuarı neler katarmış insana, gördüm. Şiir gibi konuşmaya başlıyordu insanlar. Ruhlarında ki mayanın kabarması ve dışa vurum haliydi kitaplara uzanan eller. İşte Kitap fuarı bir insana neler katacağını gösterdi sayenizde.

II. Kitap ve Kültür Fuarında bakılması gerenken konularından bir tanesi ve başlıcası ise ‘’KÜLTÜR’’ dür. Kitap ve Kültür fuarı denmesinde ki amacı Sayın Mehmet Fetih Yanardağ çok güzel özetledi. ‘’ Kitap Fuarı demiş olsaydık eğer Şairler ve Yazarlar Başkentine yakışmazdı. Biz, Yazarlar ve Şairler Başkenti olarak Kültürümüzü de ortaya koymak zorundayız.’’

Dışarıya konulan kulübeler ile birlikte şehrimizin El sanatlarını ve tarhanasını tanıtmış olduk bir nevi…

Kitap ve Kültür Fuarının açılışını unutmak mümkün olmayacak. Bunun ilk ayağı sanırım Azerbaycan Milletvekili Sayın Ganire Paşayeva’nın duygu yüklü konuşması oldu. Gözyaşlarıma hakim olamadım, o kadar insanın içinde arkamı döndüm ağladım.

Ne demişti Paşayeva hanımefendi;

"Türkiye’nin gücü bizim, bizim gücümüz Türkiye’nin gücüdür. Türkiye’yi iyi koruyun, sahip olun çünkü Türkiye, devleti olmayan Türk Müslüman coğrafyalarında yaşayan insanların umududur. Oradaki insanlar (Azerbaycan'dan) 'Bize bir destek gelirse oradan (Türkiye'den) gelir' diyorlar. Türkiye ne kadar güçlü olursa oradaki zulme mazlum duruma düşen insanlarımızı da daha çok koruyabiliriz. Bir bakın coğrafyaya ne kadar insanımız ağlıyor, ne kadar insanımızın gözyaşı var. Onun için ne yapacağız. Daha güçlü olmamız gerekir"

İşte benim Vatanım diyen Paşayeva ile benimle birlikte birçok insanda gözyaşlarını tutamamıştır.

Sayın Abdurrahman Dilipak’ın konuşması ile yüreğimiz kabarmış ve işte ‘’TÜRK MİLLETİ’’ diyerek şahlanmıştır duygularımız.

II.si düzenlenen kitap fuarı duyguların akışına bırakıldığı hava da fuar alanı bir kardeşlik buluşmasına dönüştü.

Kahramanmaraş Valimiz Sayın Mustafa Hakan Güvençer, hemen hemen her gün fuar alanında bulundu. Tüm standları ziyaret etti. Bir ayrıntı dikkatimi çekti ki bunu paylaşmak istedim. Kitap ve Kültür Fuarı sabahın 8:00 ında halka kapısını açarken, bizlerde orada olmaya çalıştık. Her gün uğrayan Sayın Valimizi fuarın ilk saatlerinde ortalık sakinken kitap alışverişini sessizce yapması gözlemlediğim en güzel anlardan biriydi.

Bu şehir neden bu kadar küçük

Neden bu kadar sessiz ve sakin

Bir dua eşliğinde açılıyor kapılar

Dost yürekler birbirini selamlar

Açılış gününden son gününe kadar kitaplara ve yazarlara olan ilginin hiç eksilmeden devam etmesi, bu şehrin kendi kültürüne ne kadar sahip çıktığının ve bundan sonra da sahip çıkacağının en büyük göstergesi olmuştur.

Kahramanmaraşlı Şair ve Yazarlarımızın buluşması, kitaplarını masalarının üzerinde okuyucuları ile buluşturması ayrı bir güzelliktir. Dışarıda ki söyleşi çadırı ise başka bir güzelliktir. Yalnız düşündüm ki o çadır da tüm Kahramanmaraşlı yazarlar kendilerine yer bulabilmiş olsalardı daha güzel olacaklardı.

Kahramanmaraşlı yazarların ve şairlerin çıkardığı dergiler Belediyemiz tarafından kitap fuarına özel sayı ile çıkartılıp fuarı ziyaret eden herkes dağıtılmış olsaydı daha farklı olacaktı. İnşallah önümüzde ki Kitap ve Kültür Fuarında böyle bir çalışma gerçekleştirilir.

Bir şehir düşün ki Üstad’lar

İçerisinde şairler sessiz yaşarlar

Bir fuar açmış kapılarını şiir yüreklere

Ev sahipliğini yüreklerde karşılar 

Dolunay şiir şöleni ile şehrimizin yazarları şehrin mahlasını el üstünde tutmuştur.

II. Kitap ve Kültür Fuarı’nın en büyük eksikliği ise yeteri kadar tanıtımın olmamasıdır diyeceğim. Komşu illerimizde tanıtım çalışması yapılabilirdi. Bu gün en büyük Kitap Fuarı İstanbul için geçerlidir. Bundan sonra Kitap ve Kültür Fuarımız adından söz edilir hale gelecektir. Çünkü bunu YAZARLAR ve ŞARİLER BAŞKENTİ olarak hak ediyoruz.

Şairler ve Yazarlar ile gerçekleştirdiğimiz sohbetlerimizi marasgundem.com da sizlerle paylaşacağız. Bakalım yazarlarımız II. Kitap ve Kültür Fuarı hakkında neler söylemişler.

Bir şehir düşün,

Bir ülke kadar büyük ve derin.

Dokunsan şiir olacak konuşmalar,

Yedi Güzel adam’ın derdinden serin…

(Not: Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün sitesine bakıp da içi acımayan var mı? Kitap ve Kültür Fuarına gelen bir yazar’ın demesi sonucu açtım baktım, içler acısı…)

Muhabbetle Kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ALYAZ Arşivi