Abdulbaki GÜNIŞIĞI

Abdulbaki GÜNIŞIĞI

BÜYÜKŞEHİR VE İLÇE BELEDİYELERİMİZE TEŞEKKÜRLERİMİZ, TEKLİFLERİMİZ, RİCALARIMIZ

Başta Büyükşehir belediyemiz olmak üzere, merkez ilçe belediyelerimiz ve diğer ilçe belediyelerimizin hizmetlerini buraya yazmaya kalksam sahifeler yetmez.Birileri beni dalkavukluk ve yağcılık ile suçlayabilir. Tam elli yıldır Kahramanmaraş’ta yaşıyorum, burada evlendim ve evlatlarımı iftihar ile söyleyerek tam bir Maraşlı gibi yetiştirdim.1969 dan itibaren bir çok belediye seçimi ve başkanı gördüm, fakat aklımda büyük hizmetleri olan Hacı Ali Özal ve Ali Sezal bey kaldı. Mustafa Poyraz beyin başta yarım olarak alıp bitirdiği karasu projesi ise gerçekten büyük bir hizmet idi. Mustafa beyin son günlerindeki heykel merakı da Maraş'a epey bir yük getirmiştir. Fakat şu içinde bulunduğumuz zaman daki belediyelerin hizmetleri, normal belediyecilik hizmetlerini çok çok aştı ve tamamen farklı bir hale geldi. Hayatımızın her alanında artık belediyelerimizin bize hayatı kolaylaştıran hizmetleri ile karşılaşmaya başladık.

              Bu yazıyı yazmamın en büyük sebebi ise yerel gazetelerde sayın Mehmet Fatih Erkoç beyin bin dönümlük bir bahçeden söz etmesi oldu. Bu yazımı okuyanlar park ve rekreasyon kelimesinden, Türkçesi var iken ısrarla yabancı kelime kullanılmasından rahatsız olduğumu bilirler. Bu yazımın sonunda aynı nasihatlarımı tekrarlayacağım. Yaşım itibarı ile sayın Hanefi Mahçiçek hariç, diğer belediye başkanlarına nasihat etme hakkım var.öncelikle şunu belirteyim, son yapılan hizmetler insanımıza değmeye başladı. Elle tutulur, gözle görülür bu hizmetler aziz Maraşlıların hayatlarında büyük değişiklikler yapacak ve zaman bunu gösterecektir. Hayatında kar üzerinde hiç kaymamış birisinin kayak merkezinden bir şey anlamadığını biliyorum. O hizmet bitince onlarda yapılan bu hizmetin insana ne kadar güzel bir moral verdiğini ancak o zaman anlayacaktır. Kayak merkezi maraşımızın medar-ı iftiharı bir hizmet olacaktır. Düşünenlerden yapanlara kadar herkese teşekkürler.

              Bazı hizmetler var ki onlar için teşekkür etmeyi gerekli bulmuyorum. Bunların başında yollar ve kavşaklar gelir. Bu hizmetler belediyelerin yapmak zorunda olduğu hizmetler olup bunların sürekli gündemde tutulması yanlıştır. Bir babanın evine ekmek getirdiğini söylemesi gibi. Oysa bir baba araba alıp evine bunu söylediğinde, her zamanki vazifesinin dışına çıkmış, özel bir hizmet yapmış olur.Biz de belediyelerimizin diğer belediyeler gibi yapmak zorunda olduğu değil, yapmasa dahi hiç kimsenin aklına gelmeyecek hizmetleri yapması halinde bunlardan bahsedilmesi gerektiği kanaatındayız. Bu hizmetlerden bir diğeri de oldukça büyük ve kapsamlı şehir içi bahçeleridir. Bu yazıyı yazmama sebep olan hizmette bu büyük bahçedir. Bu bahçenin tamamının bin dönüm gibi bir büyüklükte olması, onun özel bir hizmet olduğunu gösterir.Büyük bir sabırsızlıkla bu bahçenin bitmesini bekliyoruz. Yeşil bir Maraş, aslına uygun bir Maraş olur.

             Sayın erkoç beyden bu bahçe için birkaç isteğimiz var. Aliya İzzetbegoviç bahçesinin şu andaki yürüyüş parkurunun genişliği en fazla üç metre civarında. Üç kişi yan yana yürüdüğünde insanlar birbirine giriyor. Yürüyüş yollarının daha geniş tutulmasını rica ediyoruz. Bu bahçe başlangıçta ikiyüz dönüm üzerine planlanmış olduğundan, şu anda yapılması gereken büyüklük ile uyumlu olmayacağı aşikardır. O bakımdan bu bahçenin yeniden bir bütün olarak ele alınıp ona göre tanzim edilmesi gerekir. Şu andaki kırk dönümlük kısma bir çok oyun ve dinlenme yerleri sıkıştırılmış bir vaziyette. Oraya giden herkes üst üste insanların sıkışık halini görebilir. Madem büyütmeye karar verildi, baştan ve daha geniş mekanlar ile yeniden tanzim edilmesinde yarar var.

             İkinci arzumuz bin dönümlük bu bahçede botanik bahçesi gibi çeşitli ağaç türlerini üstlerinde haklarında bilgiler yazılı olarak görmek istiyoruz. Bu büyük bahçede çeşit çeşit Maraş kuşlarını, özel yuvalarında görmek istiyoruz. Bu kuş çeşitlerinin ve onların isimlerinin neler olacağı hususunda, şu anda sosyal sigortalar müdürü olarak görev yapan sayın Hüseyin Görgel beyden yardım alınabileceğini söylemek isterim. Hüseyin bey çocukluğu bağlarda geçmiş ve hafızamda bütün kuş isimlerini tek tek söylediği canlı olarak duruyor. Bu bahçeyi gezenler hem ağaçları ve hem de kuşlarımızı görmeli, hem vücutları ve hem de zihinleri dinlenmelidir.

          Üçüncü ise bahçenin çeşitli yerlerine serpiştirilmiş küçük camiler ve abdesthaneler olmalıdır. Aziz Türk milleti müslümandır ve müslümana yakışan güzel ve temiz ibadethaneler ve abdesthaneler bu bahçeyi süslemelidir.

            Şu anda bahçenin girişinde araba parkı için lüzumlu yerler yoktur. Bu ihtiyaç ta göz önüne alınmalı ve arabalar için bekleme yerleri geniş tutulmalıdır.

            Bu bahçe içinde bir minyatür eserler kısmı olmalıdır. Bir zamanlar bu hizmeti vermek isteyip, belediyeden gerekli ilgiyi görmeyen birileri ile tanışmıştım. Büyükşehir belediyelerinin nerede ise hepsi, dünyanın ve bizim en önemli tarihi eserlerimizin küçük bir kopyasını yaparak oralara gidemeyen insanlarımıza bir nebze o binaları tanıma imkanını vermiş oldular. Bizimde bu hakkımızın olduğunu hatırlatmak istedim.

        Çocuklar için bilim ve müzik ve diğer aletler ile ilgili görme ve dokunma imkanı olan bir kısmında olması güzel olur du.Müzik ve güzel sanatlar ihmal edilmemeli.

        Çeşitli sporlar için bu bahçelerde yer yapan belediyelerin milli sporlarımız içinde buralarda yer yapmasını bekliyoruz. Okçuluk ve benzeri milli sporlar ile güreş için küçük küçük çim sahalar bu bahçe içinde olur ise güzel olur diye düşünüyorum.

           Bu büyük bahçemizin dışında, barajlarımızın kıyısına bir tatlı su hayvanat bahçesinin yapılması fikride var. Bu fikir maraşımızın genç sanayicilerinden sayın Alaeddin Devlet Eminer beyefendiye aittir. Bu yazıyı yazmayı düşündüğümde bana bunu hatırlattı ve eğer belediye ilgilenir ise onlara bu hususta yardımcı olacağını da eklememi istediler.

         Bu büyük bahçeler için olmaz ise olmazımız dan biriside emniyettir. Şu andaki giriş kısmında bu emniyetin sağlandığını görmek beni mutlu etti. Bir çok defalar bu emniyet için sayın Mustafa Poyraz beye müracaatım olduğu halde bizi ciddiye almadığını hatırlıyorum. Bu gün ise bu Aliya beyin bahçesinde güvenliği görmek bizi ümitlendirdi.

          Hiç kimsenin görmediği, fakat büyük bir hizmet olan atık su arıtma tesisinden bahsetmeden olmazdı. Bunu her kes bilmeyebilir. Fakat insana verdiği fayda bakımından bütün hizmetlerin üstünde bir değeri olduğunu bilenler bilir.

          Köylerimize kadar yapılan güzel, yollar ve köylerin içine yapılan güzel bahçeler  ile köylerimiz çok güzel olmaya başladı. Her dağın başında büyükşehir belediyesinin ve ilçe belediyelerinin hizmet elamanlarını görmek bizi çok mutlu ediyor ve bize verilen değerden dolayı kendilerine teşekkürü borç biliyorum.

            Maraşımızın olmaz ise olmazı Dondurmamız ve tarhanamız ile benzeri konularda belediyemizin hizmetleri devam ediyor. Yapmış oldukları aşıklar, ozanlar ve şairler gecesi inanın Maraşlıya çok dokundu. Bizler şair ve ozanı bol alan bir yeriz. Belediyemizin bu hizmeti katlanarak devam etmeli. Bu kültür hizmeti dolayısı ile emeği geçen herkese de teşekkürler.

           Maraşımızın silüetinde yerini alan, Maraşın kurtuluş azmini ve bağımsızlığa düşkünlüğünü simgeleyen, kalemizdeki al bayrağımızı dişleri ile tutan Bozkurt heykelimizin olması gereken yere dikilmesini önemle istirham ediyoruz.

          Gelelim her Maraşlının az çok bildiği bir milli spor olan güreşe. Karakucak güreşi Maraş ile anılan bir güreş dalıdır. Maraşlı her güreşi iyi yapmakla beraber karakucak güreşi dendimi en başta gelen iller arasındadır. Son zamanlarda, kıspeti olmayan köylünün, şalvarını kıvırarak yaptığı güreşin, sanki Maraşlının böyle bir güreşi varmış gibi yapıldığını görüyorum.Garip giyecekler ile baldır bacak açık yapılan bu güreşleri seyretmiyorum bile. Bizler Müslüman Türkler olarak binlerce yıldır, güreşi deri veya bez ile yapılan kıspet (kisve) ile yaparız. Dizden göbeğe kadar kapalı olan bu şalvar bizim milli kıyafetimizdir. Yağlı veya yağsız. Kısa şalvar diye uydurulup adına güreşler tertiplenen güreşin adını hiç duymadım. Fakat köylerde kıspeti olmayanların şalvarını toplayarak güreşmesini çok gördüm. İhtiyaçtan ortaya çıkan bu güreşe bir isim uydurarak güzelim karakucak güreşinin yanında ve onu zayıflatan bir durum ortaya çıkmaya başladı. Bütün emeğimizin karakucak güreşlerine verilerek, mindere da faydası olan bu güreşimize geri dönülmesi ve sonradan uydurulan güreş tiplerine yapılacak masraflarında karakucak için harcanarak ortaya daha güzel işler çıkması temin edilmelidir. Belediyemizin aldığı güzel bir karar var. Altın kemer. Bu altın kemer ödülü çok güzel bir ödül. Fakat yağlıda olduğu gibi sadece baş pehlivanlara verilmesi dolayısı ile alt kilolardaki güreşçilerin haklarının yendiğini söylemem gerekir. Onlarca kişiyi yenerek kilosunda birinci olan alt sıkletlerin verdiği emek, bir başpehlivanın verdiği emeğin en az on misli iken, aldığı ödülün küçük olması hakkaniyete uygun değildir. Her kilonun birincisine hiçbir ayırım yapılmadan, büyük ve aynı ödülün verilmesi en güzel bir adalet olur. Altın Kemer ise gene başpehlivana verilsin.

              Sayın Mahçiçek beyin kanal kenarında,yürüyüş ve okçuluk ve diğer dallar için yapmakta olduğu yeri merak ve heyecan ile beklemekteyiz. Sayın Osman Durmuş beyin Avasım hizmeti ve Türkoğlunda tek tip beyaz evler projesi anılmaya değer güzel bir hizmet. Türk milleti ak partili belediyeler sayesinde unuttuğu ata binmeye ve tekrar yay çekmeye başladı. Sayın Okay’ın devlet kurumlarını bir merkeze toplaması ise ancak bittiğinde ne kadar değerli olduğunu anlayacağımız büyük bir hizmet. Ayın zamanda bahçesi büyük olan apartmanlara belediyelerimizin verdiği spor aletlerini kullanan ev hanımlarının teşekkürünü de burada söylemek isterim.

                   K.Maraş aslında etrafı bağlar ve bahçeler ile çevrili, dağları ormanlar ile kaplı yeşil bir şehir olmasına rağmen, yapılan bütün şehir için bahçeleri de ayrıca şehrimizin çehresini değiştiriyor. Bağ ve bahçesi olmayanlar ile oralara kadar gidemeyenler için, şehrimize gelen misafirler için o kadar güzel bir hizmet ki ancak yaşayan anlar. Belediye başkanlarımızın vaat ettiği büyük hizmetlerini tek tek yaptıklarına şahit olmaktayız. Bizler ancak bunlar için kendilerini teşekkür ederek cevap verebiliriz.

                     Her yazımda hatırlattığım gibi, anamızın ak sütü gibi helal ve bize ait olan güzel Türkçemize sahip çıkmalarını ayrıca ve önemle rica ediyorum. Yaptıkları apartman ve sitelere, açtıkları işyerlerine yabancı isim veren insanlara izin verilmemesini rica ediyorum. Park ve rekreasyon gibi yabancı kökenli isimleri bizzat kendilerinin kullanması bizi fazlası ile üzüyor. Maraşın ilk parkının çocuk bahçesi ismini taşıdığını hatırlatmak isterim. Belediyelerimizin yaptıkları parklara bahçe ismini vermesini özellikle istirham ediyorum. Ecdadın kemiklerini sızlatan, eline silahı neden aldığını sorgulatan işyeri ve apartman isimleri bizi çok ama çok üzüyor. Bu gidişe dur demesi gereken belediyemizin ısrarla rekreasyon gibi İslam düşmanı milletlerin dilini kullanması ise bize bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu atasözümüzü hatırlatıyor.

 Başta büyükşehir belediyemiz olmak üzere ilçe belediyelerimizin güzel hizmetleri için tekrar teşekkür ediyorum. Rabbim yardımcıları olsun. Her şey Rabbimin rızası içindir. Vesselam.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulbaki GÜNIŞIĞI Arşivi