ÇEÇEN KOMUTANA SUİKAST

1994 yılında, Rusya, Çeçenistan’a askeri hareket başlattığında, halkına “Cihat” emri veren Çeçen komutan Cahar (Cevher) Dudayev, Çeçenistan’ı özgürlüğüne kavuşturan ve Sovyet tarihinde stratejik hava kuvvetlerinde tümen komutanı olmayı başaran ilk Müslüman’dır.

Sovyet hükümeti kendisine “12 Madalya” vermiştir ve akabinde, tümgeneralliğe yükselmiştir.

Cihat Emrine İtaat

Dudayev’in liderliğindeki Çeçen halkı, karşı saldırılara geçerek, bağımsızlık mücadelesi vermiştir.

Çocukluk Yılları

1944 yılında, Sibirya’ya sürgün edilenlerin arasına katıldığında, henüz annesinin kucağında, 15 günlük bir bebek olan Cahar’ın çocukluk yılları Sibirya bozkırlarında çok güç şartlar altında geçmiştir.

Eğitimi

Orta öğrenimini Sibirya’da tamamlayan Çeçen komutan, 1962 yılında, Tambov Askeri Pilot Yüksek Okulu’ndan ve 1966 yılında, Uzak Mesafe Uçakları Pilot ve Mühendis Yetiştirme Yüksek Okulu’ndan mezun olmuştur.

1974 yılında, Gagarin Hava Harp Akademisi’ni bitiren Çeçen komutan, 1. Sınıf Pilot ve Mühendis unvanını kazanmıştır.

“İsyancı General”

1989 yılında, Estonya’da stratejik hava kuvvetleri filoları komutanlığında görev yaparken Baltık Ülkeleri’nde başlayan bağımsızlık hareketlerinin kuvvet kullanılarak bastırılması için Moskova’dan emir alsa da o bu emri yerine getirmediğinden dolayı adı isyancı generale çıkmıştır.

İkinci Sürgün Edilişi

Çeçen komutanın bu itaatsizliğini hazmedemeyen Moskova, onu askeri birliğiyle birlikte Grozni’ye sürgüne göndermiştir. Kendisi de zaten 1990 yılında görevinden istifa etmiştir.

Adı daha sonra Çeçen Milli Kongresi’ne dönüşen Çeçen Halkı Kurultayı’na davet edilen Dudayev, bu halk meclisinin icra kurulu başkanlığına seçilmiştir.

19 – 21 Ağustos 1991 tarihleri arasında, Gorbaçov’a karşı girişilen başarısız darbe teşebbüsü boyunca darbecilerin karşısında yer alan Çeçen aktivist, daha sonra, darbecilerle işbirliği yapan Çeçen-İnguş Cumhuriyeti Hükümeti’ni düşürmek için başlatılan halk hareketinin başına geçmiştir.

Halkının % 85 Oyunu Alan Siyasetçi

Demokratik güçlerin, aydınların ve tüm Çeçen halkının desteklediği Dudayev, 27 Ekim 1991 tarihinde yapılan seçimlerde % 85 oranında oy alarak Çeçenistan Cumhurbaşkanlığı’na seçilmiştir.

Ne var ki; Çeçen komutan, 1996 yılında bir suikast sonucu hayatını kaybetmiştir.

“Milyon Birinci”

Ölümünün ardından Rus kökenli eşi Alla Dudayeva, Çeçen komutanın yaşam mücadelesini anlatan ve Türkçe’ye de tercüme edilen “Milyon Birinci” isminde bir kitap yazmıştır.

cevher-dudayev-1.jpgcevher-dudayev-milyon-birinci-1.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat BEŞER Arşivi