DİŞ BAKIMI VE DİŞ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?

DİŞ BAKIMI VE DİŞ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?
Etkileyici gülüşlerin simgesi olan sağlıklı dişlerin bakım ve temizliği hakkındaki tüm detaylar haberimizde.

Etkileyici gülüşlerin simgesi olan sağlıklı dişlerin bakım ve temizliği hakkındaki tüm detaylar haberimizde.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ

Diş bakımının yetersiz ve özensiz olması zaman içinde dişlerde deformasyona neden olarak çeşitli diş eti hastalıklarına ve diş çürümelerine neden olmaktadır. Sağlıksız beslenme ve kötü alışkanlıklar gibi faktörlerin de etkili olduğu diş çürümeleri en sık görülen diş sorunlarındandır.

Yetersiz diş bakımı ve temizliği nedeniyle yemek artıklarının ve ve bakterilerin dişlerde birikmesine neden olur ve bu birikmeler zamanla diş taşı oluşumunu ve diş çürümelerine sebebiyet verir. Diş temizliğine önem verilmesi ve her gün düzenli olarak dişlerin fırçalanması önerilmektedir.

Yetersiz bakım, sağlıksız beslenme ve kötü alışkanlıklardan dolayı meydana gelen diş çürümeleri çeşitli hastalıkların belirtisi olarakta meydana gelebilir. Örneğin; kalp ve damar hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve mide hastalıkları gibi sorunlar diş çürümelerine neden olabilir. Bu nedenle insan organizmanın aynası olarak kabul edilen dişler, vücut sağlığında önemli bir yere sahiptir.

 

Düzenli diş bakımı ve temizliğinin yanı sıra tüketilen besinlere özen gösterme, sigara ve alkol tüketiminden kaçınma, aşırı soğuk/sıcak gıdaları tüketmeme ve şeker oranı yüksek besinlerin tüketim miktarınında aşırıya kaçmamak gibi önlemlerle diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Tüm bu önlemlerin yanı sıra diş doktoruna gitmek için dişinizin ağrımasını beklemeyiniz. Düzenli olarak diş muayenesi olmanız olası sorunların erkenden önlenmesine yardımcı olacaktır.

DİŞ TEMİZLİĞİ NASIL OLUR?

Diş Fırçası İle Diş Temizliği

Diş temizliğinin başlıca unsuru şüphesiz ki düzenli olarak diş fırçalamadır. Ancak doğru fırça seçimi ve doğru tekniklerle fırçalandığında etkili sonuçlar alınabilen diş fırçalama uygulaması ile diş temizliğine başlayabilirsiniz.

Öncelikle doğru diş fırçası temin etmek oldukça önemlidir. Fazla sert olmayan ve ağız yapınıza uygun olan diş fırçasını seçmeden önce  diş doktorunuza danışabilirsiniz. Doğru diş fırçası seçiminde kafası çok büyük olmayan ve orta sertlikte diş fırçası seçmeye özen gösteriniz. Aksi alde büyük ve sert bir yapıya sahip diş fırçası kullanmanız durumunda diş etlerinizin tahriş olması ve aşınması söz konusu olabilir.

Diş fırçalamanın bir diğer önemli unsuru ise dairesel hareketlerle ve çok fazla bastırmadan fırçalamaktır. Genellikle ağız yapısına uygun olarak fırçalama esnasında ağızda hareketinin kolay olmasını sağlayacak yapıda üretilen diş fırçalarını tercih etmelisiniz. Uzmanlar dişlerin günde en az 2 kere fırçalanması konusunda uyarıyorlar. Aksi halde düzenli olarak fırçalanmayan ve bakımı yapılmayan dişlerde diş taşı ve plak oluşumunu arttarak diş eti hastalıklarına neden olabilir.

Fırçalamaya ön dişlerden başlanmalıdır. Ön dişlerden arka dişlere doğru dairesel ve yumuşak hareketlerle uygulanan fırçalama diş etlerinin hizasından başlayarak aşağı doğru ilerlemelidir. Ancak fırçalama esnasında sert darbedenlerden kaçınmalı ve yumuşak heraketlerle fırçalanmalıdır.

Diş fırçalardan ön yüzeylerin haricinde arka yüzeylerinde fırçalanmasına önem göstermelisiniz. Aksi halde arka yüzeyde zamanla plak oluşumları meydana gelir. Dişlerin arka yüzeyini fırçalanırken fırça eğik tutularak diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilmelidir. Son olarak ise dişlerin üst kısmı yani çiğneme yüzeyleri fırçanın dik tutulmasıyla birlikte ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır.

Kısa süreli fırçalamalar herhangi bir etki yaratmayacağı gibi dişlerinizin bakterilerden arınması için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle diş fırçalama için ortalama 4-5 dakikanızı ayırmalısınız. Böylece dişleriniz daha iyi temizlenecek ve bakterilerden arınacaktır.

Diş fırçanızı mutlaka 6 ayda bir değiştirmeli ve kesinlikle başkaları ile paylaşmamalısınız. Unutmamalısınız ki diş fırçası kişisel bakım ürünüdür ve başkaları ile paylaşılması birçok hastalığı beraberinde getirebilir.

Diş İpi İle Diş Temizliği

Diş fırçasının yanı sıra sıkça kullanılan bir diğer diş temizleme yöntemi ise diş ipidir. Genellikle yemek sonrasında diş aralarında kalan artıkların temizlenmesini sağlayan diş ipleri oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Uzmanlar büyük küçük demeden hemen hemen herkesin düzenli olarak diş fırçasının yanı sıra diş ipi kullanımı öğrenmesi ve uygulaması gerektiğini vurguluyorlar.

Yemek sonrasında dişlerin fırçalanmasından sonra çıkmayan yemek artıkları diş çürüklerinin başlıca nedenidir. Bu tip diş çürümelerini önlemek adına dişler fırçalandıktan sonra diş ipi kullanılır. Böylece yemek atartıkları temizlenerek çürük oluşumu önlenir.

Diş ipi uygulamasında yaklaşık 30 cm bir ipe ihtiyaç duyulur. Diş ipinin bir bölümü bir elin orta parmağına diğer ucu da diğer elin orta parmağına dolanır. İpin ortada kalan bölümü işaret parmağı ile ileri ve geri ittirilerek dişlerin arasına geçirilir.

Diş ipi kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur sert haraketlerden kaçınılmasıdır. Aksi takdirde diş etinin kesilmesi söz konusu olabilir. Bunu için yumuşak hareketlerle yukarıdan aşağıya doğru diş sıyrılacak şekilde bir indirilmelidir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise alt ve üst dişlerde aynı ipin kullanılmamasıdır.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN UNSURLAR

Günde en az iki kere sabah ve akşam olmak üzere dişlerinizi fırçalayınız.

Şekerli ve asitli yiyecek veya içeceklerden kaçınmalısınız.

Bol vitaminli besinleri tercih edin.

Dengeli beslenin.

Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan kaçının.

Havuç ve elma tüketimine özen gösterin. Bu besinler dişlerinizin hijyenini sağlarken aynı zamanda diş etleriniz için masaj niteliğindedir.

Şekersiz sakızları tercih edin.

Düzenli olarak diş kontrolü yaptırın. Doktora gitmek için dişinizin ağrımasını beklemeyin.

Sert kabuklu ve dişinizi zorlayacak yiyeceklerden kaçının.

Şeker, çikolata ve tatlı tüketiminden sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayınız veya gargara yapınız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.