DÖNGEL MAĞARALARI KURTULUR MU?

Uzun yıllar önceydi. Bana izciliği sevdiren öğretmen Sedat Pehlivan ile başlamak istiyorum konuya.

Sedat Pehlivan Kahramanmaraş Cumhuriyet Orta okulunda öğretmendi. Tanıştık. İzcilik ile ilgili bilgiler verdi. Ve Döngel köyünde Gençlik Spor Müdürlüğü tarafından yaptırılan kamp yerine gittik. O doğal güzelliğe hayran olmamak elde değildi. Sonraları ise tribün konuldu, doğal güzellikler bozuldu ve bu günkü görünüm çıktı ortaya.     
 
Doğayı tanıyan ve kentin tanıtımını yapabilmek için uğraş veren dostlarımızın Döngel Mağarasının kurtulması için bir süre önce yaptıkları açıklamayı ancak köşemde konu etme imkanı buldum.
Malum gündem yoğun olunca!..  
 
Açıklamada şu konular gündeme alınmış;
 
“Döngel Mağaraları ve Şelalelerinin ulusal ve uluslararası turizm, tanıtım ve organizasyonlarda hatırlanır ve öncelikli olarak tercih edilir hale getirilmesi zarureti ve bu hususta öncelikli olarak yapılması gerekenler, tarafımızca gündeme taşınacaktır.
Döngel Mağaraları ve Şelalelerinin ilimiz turizmi açısından üç boyutlu değerinin gün yüzüne çıkarılarak, bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesi, kanaatimizce bu hususta yapılacak olan şuurlu desteğin oluşturulması bakımından önemlidir.
Döngel Mağara ve Şelalelerinin bir turizm için gerekli üç kıymetli değeri içinde bulundurması hasebiyle:“Doğa pırlantamız Döngel olarak nitelendirdik. Çünkü Döngel Mağaraları ülkemizde az sayıda bulunan; tarih, kültür ve doğa turizmi olarak üç esası içinde bulundurmaktadır.
         Bu pırlantanın üç açıdan yansıyacak ışığını, ilimiz Kahramanmaraş’a kazandırmak için, bu doğa harikası mekanın kalbine başınızı yaslamanızı istiyoruz. Zira Döngel Mağaraları, Anadolu’da bilinen insanlık tarihinin başladığı ilk önemli mekanlardan birisidir. Taş Devri Paleolitik Dönem (M.Ö 10.000 - 40.000) özelliğini gösteren bir mağaradır. Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun iki yıldır kamp yeri olarak değerlendirdiği Döngel Mağaraları’nda bilimsel çalışmalar devam etmektedir.
         Şu an tarih ve kültür açısından kıymetli olan bu harika değerimizi boğan, doğal güzelliğin şiiri gibi inen şelalelerin aktarılmasını engelleyen ve mekanın özgün dokusunu bozan hidroelektrik santral çalışmasının kaldırılması ve mekanın asli hüvviyetiyle turizme kazandırılmasının uygun olacağı kanaatini taşıyoruz.
         Döngel Köyü’nün bundan sonraki yapılanmasında, köyün mimari ve kültürel dokusunun mağaraların barındırdığı tarihsel kültürle bütünleşik olarak gelişmesi gerektiği düşüncesindeyiz.
         Doğanın pırlantası, Döngel’in yeniden kazanımı için, tarafınızdan duyurulacak iki ana başlıkta yoğunlaşan kanaatimize kamuoyunun yüksek alaka ve desteğini bekliyoruz.
         Kahramanmaraşımız’a hak ettiği değerin kazandırılmasının ortak çabamız olduğunu vurguluyor, desteğiniz için şimdiden teşekkürlerimizi sunuyoruz.
 
         Doğa bizim ilgimize, biz doğanın sevgisine muhtacız. 
 
Mehmet TEMİZDEMİR K.Maraş Valiliği İl Turizm Birliği Başkanı KMTSO Turizm, Kültür ve Tanıtım Çalışma Komitesi Başkanı Fatih ADANIR K.Maraş Belediyesi İmar Müd. Yrd.
Prof. Dr. Mehmet ÖZKARCI K.Maraş Sütçü İmam Üniv.Öğretim Üyesi İnci OKUMUŞ
KMTSO Turizm, Kültür ve Tanıtım Çalışma Komitesi Üyesi KAGİK Başkan Yardımcısı”
 
Yüreği memleket sevgisiyle atan bu imzacılara destek vermemiz gerek.
 
Bu konuya ileriki günlerde yeniden değineceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi