Eğitim sisteminde devrim

Eğitim sisteminde devrim
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023 Eğitim Vizyon Belgesi açıklandı, eğitim-öğretimde devrim niteliğinde kararlar alındı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023 Eğitim Vizyon Belgesi açıklandı, eğitim-öğretimde devrim niteliğinde kararlar alındı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıkladığı yeni plana göre; okullarda artık esnek, modüler, daha az ders saati ve çeşidinin olduğu bir müfredat okutulacak. "Öğretmenlik meslek kanunu" çıkartılacak, sözleşmeli öğretmenlerin görev süresi kısaltılacak, maaşlarsa artırılacak. İlkokullarda notlu sistem yerine beceri temelli değerlendirme getirilecek, teneffüs süreleri uzatılacak. Liselerde ders saatleri yarı yarıya azaltılacak, alan seçimi 9. sınıfta başlayacak, çocukların ilgi alanı ve mizacına yönelik seçmeli dersler getirilecek. Ayrıca tüm okullarda tasarım ve beceri atölyeleri ile "okul mahalle spor kulüpleri" kurulacak.

Toplantıda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devrim niteliğindeki kararların hayırlı uğurlu olmasını diledi. Hükümete geldikleri günden beri eğitim-öğretimin önceliklerinin en başında yer aldığını, Milli Eğitim Bakanlığının bütçesini 7,5 milyar liradan 92,5 milyar liraya yükselttiklerini söyleyen Erdoğan, "16 yılda eğitimin fiziki alt yapısı geliştirmek, önceki dönemlerin yasakçı ve baskıcı zihniyetlerin izini silmek için çok çalıştık. Göreve geldiğimizde sırf milletimizin teveccüh gösterdiği kurumların önünü kesmek için uygulamaya konulmuş 8 yıllık kesintisiz eğitim gibi, kat sayı gibi ciddi sıkıntıları kucağımızda bulduk" diye konuştu.

AK Parti hükümetleri döneminde eğitimde yapılan hizmetleri anlatan Erdoğan, "İnşa ettiğimiz 290 bine yakın yeni derslikle kalabalık sınıfları tamamen, ikili eğitimi de büyük ölçüde ortadan kaldırdık. Atadığımız 607 bin yeni öğretmen ile toplam öğretmen sayımızı 920 binin üzerine çıkarttık. Böylece hiçbir eğitim kademesinde sınıfların boş kalmamasını, derslerin boş geçmemesini temin ettik. Aynı dönemde eğitimin içeriğinin geliştirilmesi konusunda da pek çok adım attık. Müfredattan sınav sistemlerine kadar çok sayıda farklı projeyi hayata geçirmiş olmamıza rağmen bu konuda arzu ettiğimiz ilerlemeyi kaydedemediğimizi bir öz eleştiri olarak her fırsatta ifade ediyorum. Önümüzdeki dönem bugün tanıtımını yapacağımız 2023 Eğitim-Öğretim Vizyonu ile eğitimde hedeflediğimiz seviyeye inşallah çıkacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

"EĞİTİM-ÖĞRETİM BİR YÖNÜ İLE ELBETTE MİLLİDİR, AMA ASLINDA CİHANŞÜMUL BİR SİSTEMDİR"

"Bizim gözümüzde eğitim-öğretim meselesi özünde bir insan meselesidir. İnsana dair olumlu ve olumsuz her şeyi eğitimin içinde bulmak mümkün" diyen Erdoğan, Kur'an-ı Kerim'den örnek verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğitim-öğretim bir yönü ile elbette millidir, ama aslında cihanşümul bir sistemdir. "İlim Çin'de bile olsa gidip alınız" tavsiyesi bir yönü ile eğitimin evrenselliğine işaret ediyor. Tarihimize baktığımızda ecdadımızın inşa ve ihya ettiği medeniyetimizin ışıltılı şehirlerine dünyanın her yerinden ilim insanlarını topladıklarını görüyoruz. Günümüzdeki gelişmiş ülkelerin başarılarının gerisindeki en önemli unsurlardan birisi de kurdukları güçlü eğitim sistemidir. Her mesele gibi eğitim de içinden çıktığı toplumun vasatını yansıtır. Küresel seviyede iddia ve donanım sahibi olmayan bir eğitimin millilik vasfı boş sözden ibarettir" ifadelerini kullandı.

"EĞİTİM VİZYONUNUN İŞE İNSANDAN BAŞLIYOR OLMASINI İSABETLİ BULDUĞUMU BELİRTMEK İSTERİM"

Türkiye'nin sorununun geçmişte uzun zaman eğitimin insanı geliştiren değil, insanı formatlayan, dikte edileni nesillere aktaran bir mekanizma olarak görülmüş olması olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu çarpık anlayış maalesef nesillerimizin heba edilmesine, potansiyelinin yeteneklerinin körelmesine yol açmıştır. Bu süreçte ne sınav sisteminin ne ders kitaplarının ne de eğitime dair neredeyse hiçbir şeyin kalıcı olmaması işin felsefesi konusundaki çarpıklığın neticesidir. Biz çocuklarımızın zihinlerini bilgi ile doldurarak diploma sahibi yapmanın peşinde koşarken, onların gönül dünyalarını doyurmayı ihmal ettik. Böyle olduğu için o diplomalar hep yetersiz kaldı. Çocuklarımızı iyi bir talimle hayata hazırlamak için imkanlarımızı seferber ederken, onların terbiyesini eksik bırakmakla ne büyük bir hata yaptığımızı attığımız her adımda daha iyi anlıyoruz. Talim ve terbiyeyi, eğitim ve öğretimi birlikte sağlamadan bu işin üstesinden gelemeyiz. Geçmişte FETÖ gibi terör örgütleri eğitim sistemimizin bu eksiğini kullanarak sinsince ülkemizi ve toplumumuzu ele geçirmeye çalışmıştır. Aynı şekilde PKK'nın insan gücünün kaynağı da eğitim sistemimizin boşlukları ve hatta yanlışlarıdır. Bunun itin 18 başlık altında sıralanan stratejik hedeflerden oluşan 2023 Eğitim Vizyonunun işe insandan başlıyor olmasını isabetli bulduğumu belirtmek isterim. Eğitimde bugüne kadar attığımız adımlardan istediğimiz sonuçları alamamış olmamızın muhasebesini kendi içimizde yaptık, yapıyoruz" dedi.

 

Eğitim sisteminde devrim

İlgili Haberler

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.