Aksu Tarım’dan Ceviz Atağı

Aksu Tarım’dan Ceviz Atağı
Aksu Tarım Maraş-18 ceviz türü ile Kahramanmaraş ve ülke tarımına katkı yapmaya başladı.

Kağıt Sanayinin grup şirketleri arasında olan Aksu Tarım Maraş-18 ceviz türü ile Kahramanmaraş ve ülke tarımına katkı yapmaya başladı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından geliştirilen 2 ceviz çeşidinin üretim hakkını alan Aksu Seracılık, 5 yılda 500 bin ceviz fidanı üretecek.Toplam 2 milyon 500 bin Tllik yatırım ile “MARAŞ-18” ve dünyanın tescilli en büyük Cevizi “SÜTYEMEZ1” in 20 Yıllık fidan üretim hakkını alan Aksu Tarım, iç kalitesi yüksek çeşitleri piyasaya sunmaya hazırlanıyor.

Kahramanmaraş Kağıt Sanayi AŞ’nin gurup şirketi olarak 2003 yılında kurulan Aksu Seracılık, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ciğer, son dönemlerde iç kalitesi yüksek ürünlere büyük bir talep oluştuğunu aktardı. Bu noktada tescilli ürünleri ile önemli bir katma değer yarattıklarını kaydeden Ciğer, “Biz Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde (KSÜ) geliştirilmiş bir ceviz çeşidinin ilk kez üretimini yapacağız. KSÜ’den hocamız Doç. Dr. Mehmet Sütyemez hocamızın uzuzn yıllar yaptığı çalışmalar sonucu ortaya çıkan ve üniversite adına tescil edilen Türkiye’nin en lezzetli adet fiyat ile satılan tek cevizi ‘MARAŞ-18 ile Dünyanın tescilli en büyük Cevizi SÜTYEMEZ1’in 20 yıllık fidan üretim hakkını aldık. Firma olarak 2012 yılında ‘MAVİ SERTİFİKA’ diye bilinen sertifikalı Ceviz fidanı üretimini KSÜ ile birlikte üreteceğiz.Bunun içinde 2 Milyon 500 bin liralık bir yatırım yaptık” bilgilerini verdi.

Ciğer, MARAŞ-18 Ceviz Çeşidinin tercih sebebinin yüksek iç kalitesi olduğunu kaydetti.Sektörde bu talebi karşılamak için yatırım yaptıklarını anlatan Ciğer, ürünün kabuklu ağırlığının 14-16 gram, iç ağırlığının ise 7-8,5 gram olduğunu açıkladı.Ciğer, bu yıl 100 binin üzerinde ceviz fidanı ile sektöre girdiklerini iletti.Ciğer, önümüzdeki yıl ceviz fidanı üretim hedeflerinin 250 bin adet olduğunu da kaydederek, önümüzdeki 5 yıl içerisinde yıllık yüzde 20 artışlarla 500 bin ceviz fidanı üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Türkiye de fidan sektörünün en büyük probleminin doğru olmayan fidan ticareti olduğunu kaydeden Çiğer şunları söyledi: “Ceviz Bahçesi kurulmasında aşısız fidanla veya tohumdan üretimle bahçe tesis edilmesi yanlış.Ceviz Bahçesi kurmak isteyenlerin ülkemizde ceviz konusunda çok yetkin olan üniversite hocalarımızın ve araştırma enstitülerinde  ısrarla üzerinde durduğu bir gerçeği kabul etmesi lazım: O da ‘aşısısz Ceviz fidanı olmaz. Bu şekilde kurulan bahçelerden ne çıkacağı belli olmaz’ sözünü unutmamalıdır.

Kiraz ve elma bahçelerinde üretim devam ediyor

Süs Bitkisi alanında yıllık 50 bin adet sarmaşık ve 250 bin adet Gül fidanı üretimi yaptıklarını kaydeden Ciğer, “2009 yılında Göksun ilçesinde bin 750 rakımda 300 dekar alanda geçici Kiraz Bahçeleri kurduk.Geçen yıl kendi iştirakimiz olan Göksu Fidancılık Limited Şirketi ile yine Göksun’da 250 dekar alanda kapama elma bahçesini kurduk. Burada üretime devam ediyoruz” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.