M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

EĞİTİMDE SULAR DURULDU MU?

Bilindiği gibi Milli Eğitim Sistemimizde yapılan 4+4+4 düzenlemesi öncesi ve sonrası fırtınalar kopmuştu. “En İyi İlaç zamandır” deniliyor ya gerçekten doğrudur. Şimdilerde kopan fırtınalardan eser kalmadı. Görülen o ki “taşlar yavaş yavaş yerine oturuyor.”

İlk olarak 30.3.2012 tarih ve 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Büyük Millet Meclisinden geçerek yasalaştı.

Bu kanun ile zorunlu eğitim süresi 8 yıldan 12 yıla çıkarılmış ve bazı yeni uygulamalar gündeme getirilmişti. Neydi bunlar?

  1. Zorunlu eğitimin 4 yıl süreli ilkokul, 4 yıl süreli ortaokul ve 4 yıl süreli lise eğitimini kapsayacak olması.
  2. Öğrencilerin öğrenim gördüğü birinci 4 yıl (1, 2, 3, 4. sınıflar) ilkokul, ikinci 4 yıl (5, 6, 7, 8. sınıflar) ortaokul ve üçüncü 4 yıl (9, 10, 11, 12. sınıflar) ise lise şeklinde isimlendirilecek olması.
  3. İlkokullar ile ortaokullara ilköğretim veya ilköğretim kurumları, liselere ise ortaöğretim veya ortaöğretim kurumları denilmeye devam edilecek olması.
  4. 2012–2013 eğitim ve öğretim yılı için, 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 66 ayını tamamlayan tüm çocukların okul kayıt işlemleri e-okul sistemi üzerinden merkezî olarak yapılacak olması. 60–66 ay arasındaki çocukların ise velisinin yazılı isteği ile gelişim yönünden hazır olduğu anlaşılanların ilkokula devamlarının sağlanması.
  5. 2011–2012 eğitim ve öğretim yılında ilköğretim 4. sınıfta okuyan ve bir üst sınıfa geçen öğrencilerin 2012–2013 eğitim ve öğretim yılında ortaokul 5. sınıfa kayıtlarının e-okul sistemi üzerinden yapılacak olması.
  6. 2012–2013 eğitim ve öğretim yılında eğitim öğretime başlayacak olan imam hatip ortaokullarına devam etmek isteyen 5. sınıf öğrencilerinin kayıtlarının bu okullara yapılabilecek olması
  7. İlköğretimi tamamlayan öğrencilere diploma verilmeyecek olması ve 12 yıllık zorunlu eğitim sonunda ortaöğretim diploması verilecek olması.
  8. 2011–2012 eğitim ve öğretim yılında 8. sınıfta okuyan öğrencilerden Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarına göre öğrenci alan ortaöğretim kurumlarından herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler ile bu sınava katılmayan öğrencilerin tamamının tercihleri doğrultusunda ortaöğretim kurumlarına kayıt yapmalarının sağlanacak olması

Bu değişikliklerin tamamı 17 Eylül 2012 günü başlayacak olan yeni Eğitim Öğretim döneminde uygulamaya konulacaktır.

SBS SONUÇLARI PERŞEMBE GÜNÜ AÇIKLANACAK

Bir değişiklik olmazsa 09 Haziran 2012 tarihinde ülke genelinde yapılan ve sonuçları merakla beklenen İlköğretim Okulu 8. Sınıf Öğrencilerinin katıldığı SBS sonuçları 12 Temmuz 2012 Perşembe günü açıklanacak. 2009 Yılına kadar SBS sonuçlarıyla birlikte illerin başarı sıralaması da açıklanırdı. Açıklanan sonuçlarla Türkiye genelinde kıyametler kopardı. Sonuçları kendilerine yakıştıramayan illerin başında Kahramanmaraş gelirdi. 2009 yılında son defa açıklanan il başarı sıralamasında Kahramanmaraş SBS’ de 63. Sırada yer alabilmişti. İl başarı sıralamalarının açıklanması birileri adına (Milletvekilleri, Milli Eğitim Müdürleri) çok kötüydü. Birileri adına( Hizmet bekleyen veliler) ise gerçekten çok yararlıydı. İnsanlar yaşadığı şehrin Eğitimde ki durumunu görüyor ve alınması gereken birtakım tedbirlerin alınması adına seslerini yükselte biliyorlardı. Son üç yıldan beri il başarı sıralamaları açıklanmıyor. Bu durumdan elbette Siyasiler ve Sayın Milletvekilleri çok memnunlar. SBS deki yerimizden kimsenin bilgisi yok…    

Sınava katılan bir milyon iki yüz bin civarındaki İlköğretim öğrencisi almış oldukları puanlarla arzu ettikleri Liselere (Fen, Anadolu, Genel ve Meslek Liseleri) girebilmek için tercih yapacaklar. Tercih yapmak çok önemli, bu yüzden tercih yapmadan mutlaka bir bilenle ( işin uzmanıyla) görüşmek çok yararlı olacaktır…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi