“ERKEN TEŞHİS VE ERKEN TEDAVİ, MEME KANSERİNE KARŞI MÜCADELEDE EN DOĞRU VE EN BAŞARILI YOL”

“ERKEN TEŞHİS VE ERKEN TEDAVİ, MEME KANSERİNE KARŞI MÜCADELEDE EN DOĞRU VE EN BAŞARILI YOL”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, erken teşhis ve erken tedavinin, meme kanserine karşı mücadelede en doğru ve en başarılı yol olduğunu söyledi.

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, erken teşhis ve erken tedavinin, meme kanserine karşı mücadelede en doğru ve en başarılı yol olduğunu söyledi.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde de görev yapan Prof. Dr. Maralcan, meme kanseri farkındalık ayı dolayısıyla “Meme Kanserinin Farkında Olmak” konulu bir açıklama yaptı.

Bir gün meme kanseri riskinin sekizde bir olasılıkla kişinin kendisine denk gelebileceğini bilmenin meme kanserinin farkında olmak anlamına geldiğine vurgu yapan Prof. Dr. Maralcan, “Her kadının, hekimden kendi memesini muayene etmeyi öğrenmesi ve bunun yanı sıra meme muayenesi için mutlaka genel cerrahi uzmanına başvurması gerektiğini bilmesi gerekir” dedi.

Meme kanseri tedavisinin var olduğunu ve tedavi sayesinde birçok meme kanseri hastasının yaşamlarının uzun yıllar hastalıksız olarak sürdüğünü, bir kısmının da tamamen hastalıktan kurtulduğunu anımsatan Prof. Dr. Maralcan, erken teşhis ve erken tedavinin, meme kanserine karşı mücadelede en doğru ve en başarılı yol olduğunun altını çizdi.

Meme kanserinin farkında olmanın bir başka göstergesinin de, meme kanseri erken teşhisi için kadınların düzenli olarak genel cerrahi uzmanı muayenesine gitmesi olduğu kaydeden Prof. Dr. Maralcan, şöyle devam etti:

“Meme kanserinin farkında olmak, 20-40 yaşları arasında 2-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren yılda 1 kez meme muayenesi olmak ve hekimin istediği tetkikleri yaptırmak demektir. Tarama amaçlı mamografi yapılmış olsa bile mutlaka genel cerrahi uzmanı muayenesi gerekmektedir. Meme kanseri tanı ve tedavisi; genel cerrahi uzmanı, medikal onkoloji uzmanı, radyoloji uzmanı, plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı ve radyasyon onkolojisi uzmanı başta olmak üzere birçok disiplinin birlikte yürüttüğü bir farkındalık konusudur.”

KİMLER DAHA DUYARLI OLMALI

Ailesinde özellikle de anne, kız kardeşler, anneanne, teyze, teyze kızı gibi bir veya birden fazla kadında meme kanseri görülen insanların bu konuda daha tedbirli olmalarının gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Maralcan, “Bu kişiler, hekime bir an önce muayene için başvurmalı ve ailesinde meme kanseri olanlar, genetik testler yaptırmalıdır” diye konuştu.

Prof. Dr. Maralcan, meme kanserinin farkında olmanın, bu kanserin sistemik bir hastalık olduğunu, bu nedenle vücudun herhangi bir yerine ulaşmış olabilecek kanser hücrelerini yok etmek amacıyla kemoterapi denen ilaç tedavisi protokollerinin de uygulanacağını bilmek anlamına geldiğini ifade etti.

Meme kanserinin bölgesel kontrolünü sağlamak için ameliyat ve bazen bunun üzerine de radyoterapinin gerekli olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Maralcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Meme kanserinin farkındalığını sağlamakta bilgilendirme, aydınlatma görevi sağlık çalışanlarına aittir. Ülkemizde meme kanseri ile ilgili her türlü tanı, tedavi ve takip prosedürleri uygulanmaktadır. Meme kanserinin başarılı yönetimi, erken tanı konması ve erken tedavi edilmesiyle sağlanabilir. Meme kanseri farkındalığı deyince erken tanı ve erken tedaviyi anlamak, genel cerrahi uzmanına muayene olmak ve istenilen tetkikleri yaptırmak en güvenli, gerçekçi yol olarak görünmektedir.”

Prof. Dr. Maralcan, meme ile ilgili şikayet olduğunda veya meme için kontrol yaptırılma istenildiğinde hekime başvurmaktan çekinilmemesi ve utanılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.