GÖLLÜLÜ YUSUF ÇAVUŞ KİMDİR?

GÖLLÜLÜ YUSUF ÇAVUŞ KİMDİR?
Şehid. Milli Mücadele Kahramanı. 1892'de Maraş'ın Göllü köyünde doğdu.

Şehid. Milli Mücadele Kahramanı. 1892'de Maraş'ın Göllü köyünde doğdu.Babası Topuz Mehmet Ağa, annesi Cennet Hanımdır. Ailesi Cerit aşiretinden olup Cerit'in Topuzlar koluna mensuptur. Seferberlik ilan edilince askere gitti. Birçok cephede savaştı. Arabistan çöllerinde İngilizlere esir düştü. Yıllarca Mısır'da esaret hayatı yaşadı.

Mübadele ile esaretten kurtularak Maraş'a döndü. Memleketini işgal altında görünce ''...memleketim düşman işgali altında iken ben bu elbiseyi çıkaramam. Arabistan'da düşmandan öcümü alamadım bari Maraş'ta doya doya alayım'' diyerek gönüllü jandarma yazıldı. İşgalci Fransız birliklerinin şehre girdikleri ilk günü vilayet kapısında dimdik duran ve Fransızlarla birlikte şımarık Ermenileri durduran o idi. Düşmana yardıma gelen Fransız birliklerini Bababurnu'nda durduran ve dağıtan çetelerin de arasında idi.

Geceli gündüzlü 21 gün sürecek olan çatışmaların en önünde yer aldı. Kısa boylu, gözünü daldan budaktan esirgemeyen fevkalade cesur bir asker idi.

Ekmekçi Mahallesindeki Ermeni evlerinin ve Şekerdere Kilisesi'nin ateşe verilerek bertaraf edilmesini sağladı. Teslim olmamak için direnen Tekke Kilisesi'nin muhasarası sırasında 5 Şubat 1920 Perşembe günü şehit oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum