Mesut Bilal Buğday

Mesut Bilal Buğday

HIZ VE HAZ ÇAĞINDA SAĞLIKLI YAŞAMAK

Eskiden insanlar doktor yüzü görmezdi. Rahatsız olanlarda mümkün mertebe doğal yollardan tedavi edilirdi. Günümüzde insanlar; stresli, sağlıksız hayat koşullarından olumsuz etkilenmektedir. Tabi derdi veren Allah şifayı da vermiştir.

 Günümüzde hastalıkların en temel sebebi stres ve dengesiz beslenmedir. Tabi asırlar önce peygamberimiz Tıbbı Nebevi’de, İbni Sina ve Lokman Hekim kitaplarında bahsetmiştir.

 Günümüzde en azından sağlığımızı koruyabilmek için yapmamız gerekenleri madde madde sıralayalım.

-Stres yapacak işlerden durabildiğiniz kadar uzak durun. Stres işinizin bir parçası ise işinizin zevkli yanlarını bulun.

-Yapay ve paketli ürünlerden uzak durun. Paketli ürünlerde bozulmasını engellemek ve raf ömrünün daha uzun olmasını sağlamak için çeşitli sağlıksız katkındılar kullanılmaktadır.

-Tatlı ihtiyacını şekerli ya da çikolatalı gıdalardan değil, doğal bal, pekmez, bastık, sucuk, samsa, şerbet ve çeşitli şıralardan sağlayın.

-Yediğiniz gıdaların organik olmasına dikkat edin. Hormonlu ve ilaçlı gıdalardan uzak durun.

-Alkol, sigara, uyuşturucu maddelerden uzak durun. Hem sağlınız zararlı maddeler yüzünden bozulmasın hem de evin helal parasını, nafakasını zayi etme.

-Kibirli davranmayın. Kibir strese sokar, psikolojik rahatsızlıklara ve ülsere yol açar. Kibir çeşitli takıntılara sebep olur. Kişiyi toplumdan uzaklaştırır.

-Sitelerde, apartmanlarda hapis hayatı yaşama. Biraz mahallede yürüyüş yap, mahalle sakinleri ve esnaflarla selamlaş ve muhabbet et.

-Mevsim geçişlerine dikkat edin. İnsanlar genelde mevsim geçişlerinde yoğun bir şekilde hasta olur. Çünkü mevsim geçişlerinde genelde yanlış kıyafet tercihlerinde bulunuruz. Ya üşütürüz, ya da terlemeye başlarız.

-Kapı eşiğine ve pencere kenarına oturmayın. Hava akımının olduğu ortamlarda ve hareket halindeki aracın açık penceresinin yanında durmayın.

  • Atalarımız “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” demiş. Bedenî sıhhat bozukluğu, zihinsel sağlık sorunlarına da yol açar. Sağlıklı yaşamak için bir diğer gereklilik spor yapmaktır. Sporu hem zinde kalmak hem de vücuttaki toksin atıkları atmak, yağ eritmek, vücut kaslarının gevşemesini sağlamak ve fazla kilolardan kurtulmak için yapmak zorundayız.

-Piknik yapın, seyahat edin. Yaz ve bahar mevsimlerinde özellikle kır gezilerine çıkın. Çiçeklerin güzelliğini seyredin, kuşların cıvıltısı ve doğanın sesini dinlemek rahatlatıcıdır.

-Kişilerle gereksiz münakaşalara girmeyin. Münakaşa ruh dengenizi, sağlınızı bozar. Özellikle münakaşa yapan kişiler problemi çözmek bir tarafa, daha da çözümsüz hale getirir.

-Çok zaruri ve kronik rahatsızlıklarınız olmadıkça ilaç kullanmayın. İlaçlar bir tarafı tedavi ederken diğer tarafta büyük rahatsızlıklara yol açar.

-Sıkıntı ve sevinçlerinizi paylaşacak dostlar edinin.  Sıkıntı paylaşıldıkça azalır. Sevinçler paylaşıldıkça artar.

-Çok dinleyin, az konuşun. Atalarımız söz gümüş ise sükût altındır” demiş.  Çok konuşan çok hata yapar. Hata neticesinde ruhsal anlamda rahatsız olabilir. Özellikle birçok yuvanın; çok konuşmaktan, dedikodudan yıkıldığını unutmamak gerekir.

-Buzdolabının sağlıklı olduğunu düşünmeyin. Birçok kişi buzdolabındaki ürünlerin sağlıklı olduğunu düşünür. Oysa buzdolabındaki soğuma kimyasaldır. Yiyeceklerin bozulmasını engellediği için sağlıklı görülebilir. Ancak çokta sağlıklı değildir. Bir düşünün… Bir yaylada çok soğuk kaynak suyundan içtiğinizde hasta olmazsınız, ancak buzdolabından içtiğiniz su sizi hasta yapabilir.

-Her şeye öfkelenmeyin. Ecdat “öfkeyle kalkan zararla oturur” demiş.  

-Zihnin açılması için bulmaca ve bilmece çözün. Hem fikri birikiminiz artacak. Hem de zihninizin daha sağlıklı olmasını sağlayacaksınız.  

-Sabahleyin erken kalkın. Mümkünse üstünüze güneş değmesin. Sabahleyin erken kalkanlar; hem zihnen, hem bedenen sağlıklı olur. Sabahleyin erken kalkanlar daha sağlıklı olduğu gibi, manen de evin ve iş yerlerinin bereketi artacaktır.

-Uykunuza dikkat edin. Uykusu düzensiz olanlar, hem bedenen sağlıksızdır. Hem de hırçın tavırlar sergiler. Uyku düzeni tüm vücut fonksiyonlarını etkiler.

  • Tebessüm edin. Tebessüm en önemli manevi ilaçlardandır. Tebessüm edenlerin ruhsal ve bedensel olarak daha az rahatsız oldukları çeşitli analizlerde ortaya çıkmıştır.

-Tozlu ve dumanlı ortamlardan uzak durun. Toz ve duman hassas vücutlarda çok çabuk rahatsızlıklara yol açabilir.

-Peygamberimizin sağlık öğütlerine kulak verin ve Tıbb-ı Nebevi’yi uygulayın.

Önemli maddeleri sıraladık. Uygulamanız temennisi ile

SAĞLICAKLA KALIN

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mesut Bilal Buğday Arşivi