Kabarcık üzümü tescillendi mi?

Kabarcık üzümü tescillendi mi?
Kahramanmaraş’ta Bertiz denilen şu anda 30 köyden oluşan bölgede yetişen Kabarcık Üzümü için coğrafi işaret alındı mı?

Kahramanmaraş’ta Bertiz denilen şu anda 30 köyden oluşan bölgede yetişen Kabarcık Üzümü için coğrafi işaret alındı mı?

Kahramanmaraş ve bölge halkının damak tadına hitap eden meşhur kabarcık üzümü, Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesi Bertiz Havzası özellikle üzüm çeşidinin bölgeye has tadı, kalite ve meyve özelliklerini oluşturan, genellikle 700 ila 1500m rakımları arasında yetiştirilen Bertiz Kabarcık üzümü için tescil ve coğrafi işaret başvurusu yapıldı mı?

Şehrimizde Bertiz kabarcık üzümü olarak bilinen Kabarcık üzümü, 15 Ağustos tarihinden itibaren market raflarında yerini aldı. Bertiz bölgelerinde ilk önce Sarıçukur ve menzelet barajı kenarlarında yeten bertiz kabarcığı bölgemiz için en önemli değerdir. 2 ile 3 tl arasında tarlada üreticiden alınan üzüm maraşda market raflarında 3,5 ile 5 tl arasında satılmaktadır.

 Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim han hazretleri Dulkadiroğlu devletini Osmanlı topraklarına katınca padişaha Bertiz üzümü ikram edilir. Padişah üzümün lezzetini çok beğenir ve sorar:

Bertiz kabarcık üzümünün lezzeti toprağından mı kaynaklanıyor yoksa havasından mı der

- orada bulunanalar padişahım bu üzümün lezzetini veren havasıdır der.

Padişah

- eğer toprağından deseydiniz der bu toprağı istanbul a taşırdım der.

Kabarcık üzümü Bertiz bölgesinin havasını sevmiş olup köylülerimiz için önemli bir gelir kalemidir. özellikle Budaklı, Kılağlı,Cobanlı,Sarıcukur,Baydemirli bölgesinin üzümlerinin tadı bir başkadır. kabarcık üzüm Elbistan, Sivas Tokat gibi şehirlerden gelen tüccarlar Bertiz kabarcığının değerini artırmaktadırlar. sofralık dışında kalan üzümler ise pekmez ve şıra ürünleri olarak piyasaya sürülmektedir.

kabarcik-uzumuu.jpg

Tarım ve Hayvancılığın Türkiye için büyük önem arz ettiği günümüzde dünya nüfusunun arttığı ve açlık sınırına doğru gidildiği şu süreçte Kahramanmaraş’ta tarım ve Hayvancılık için özel proje ve destekler verilmesi gerekmektedir.

Bertiz ve o bölgede yaşayan insanların sosyal ve ekonomik refahını artırmak için Kabarcık üzümü başta olmak üzere Ceviz, Kiraz gibi ürünler içinde bir çaba sarf edilmelidir.

Tanıtım, üretim ve satış için tescil ile coğrafi işaretleme de büyük önem arz etmektedir.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.