Kahramanmaraş; Değişiyor, Dönüşüyor

20 Nisan 2016 günü saat 10.00 ile 17.00 arasında tabiri caizse Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine çalıştık.

Değerli Başkan Fatih Mehmet Erkoç ve bazı bürokratları kentte görev yapan basın mensuplarının büyük çoğunluğu ile birlikte Kahramanmaraş’ta yapılan ve devam eden çalışmaları yerinde gördük, gözlemledik, sorularımızı sorduk.

Yaptığımız yedi saatlik gezi ve yapılan hizmetleri başlık başlık anlatmak ve gözlemlerimi yazmak istiyorum. Haydi başlayalım;

KONUT ÜRETİMİ VE KENTSEL DEĞİŞİM, DÖNÜŞÜM

Kahramanmaraş 1965 ile 2000 yılları arasında büyük göç aldı. Şehir adeta çepeçevre gecekondu ile doldu. Ve büyüme sürecinde ise gecekonduların dışında imarsız ve estetik yönü zayıf, dar cadde ve sokaklar etrafında apartmanlaşma başladı. Bunu sonucu ortaya çıkan görüntü ve bunun değişimi, dönüşümü kolay bir hadise değildir.

Gezimizde karşı karşıya oturduğumuz Sayın Erkoç’a aklıma takılan soruları sordum ve cevaplarını da aldım.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tek başına kentsel dönüşüm yapamayacağını biliyor.

Şehri çevreleyen gecekonduların yerine şehir estetiğine uygun, mahalle kültürünü yaşatacak. Ancak caddeleri geniş, parkları olan, sosyal donatı arsaları olan bir anlayışı özel sektör eliyle dönüştürme ve çabası içindedir.

Sayın Başkan diyor ki; şehir kimliğine uygun eski yerleşim yerleri başta olmak üzere gecekondu diye tabir edeceğimiz o eski yapılan yerine mahalle kültürünü yaşatan, komşuluk ilişkilerinin devam edeceği, sosyal dokuyu bozmadan gerçekleştirmek üzere çalışma yapıyoruz. İmar ve Şehircilik Bakanlığının belirlediği ölçüler ve Sayın Başbakanımız ile Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu kriterleri de göz önünde bulundurularak 6 kat ile 10 kat arasında değişen yapılaşmanın özel sektör eliyle olması için çalışıyoruz. Bu çalışmalarda sona yaklaştık. İlçe Belediyelerimizin bu konuda aldığı kararlar harmanlanacak ve ortaya güzel bir proje çıkacaktır. Kat ve yoğunluklar mahallelere göre değişiklik arz edecektir.

Bunun yanısıra Önsen ve o civarı ile ilgili de çalışmalar yapılmaktadır. Birkaç yıl sonra o bölgede 200 bin nüfusun yaşaylacağı yeni bir yaşam alanı ortaya çıkacaktır.

Konut üretimi, kentsel değişim ve dönüşüm noktasında çalışmalar son aşamaya geldi. Biz şehri bir bütün olarak ele alıyor ve ona göre projeler geliştiriyoruz.

KUZEY VE GÜNEY DİKEY BULVARLARLA TRAFİK YOĞUNLUĞU AZALTILACAKTIR

Hani bir söz vardır, bütün yollar Roma’ya çıkar diye bizde de neredeyse bütün yollar Trabzon caddesine çıkıyor. Bu sebepten dolayı da şehir merkezinde küçücük bir alanda trafik kilitlenmektedir. Bunun farkında olan Büyükşehir Belediyesi merkezdeki yoğunluğu azaltmak amacıyla Kuzey Çevre yolu ile Güney Çevre yolu arasında yeni yollar oluştururken bu iki yolu dikey bulvarlarla da birbirine bağlayarak şehir merkezindeki yoğunluğu azaltmayı hedeflemiş bulunmaktadır.

Bunun için Yeni Sanayi Sitesi civarından Doğukente yeni bir bulvar açarak bu yolu Kuzey Çevre yoluna bağlayarak Sanayiden Onikişubat bölgesine gitmek isteyenleri şehir içine girmeden kuzey çevre yolu ile geçişini hedeflemektedir.

Öte yandan Güney çevre yolunu kullanan ve yine Onikişubat bölgesine gitmek isteyen vatandaşlar için; Madalyalı kavşaktan itibaren birkaç tane yeni dikey bulvarlar oluşturmaktadır. Ağcalı, Sümbüllü, Boğaziçi, KSÜ olmak üzere mevcut yollar genişletilmekte ve yeni bulvarlar ile bu geçiş hedeflenmektedir.

Bunların dışında Uyuz Pınarı civarından Kanlıdere’ye tünel çalışması yapılmakta olup, bu proje ile de Şeyhadil caddesini kullanarak şehrin Batı tarafına gitmek isteyenler için yeni bir alternatif olmaktadır. Ayrıca Muhsin Yazıcıoğlu parkı ile Aslanbey parkı arasında bir tünel geçiş çalışmaları sona ermiştir. Bu proje hayata geçtiğinde Kuzey Çevre Yolu daha hızlı trafik akışına imkan verecektir.

Bir taraftan da kent merkezinde çalışmalar yapılmaktadır. Trafik akış yönleri gözden geçirilirken Trabzon caddesinin bir bölümü tek şeride düşürülerek bu cadde üzerinde yaya trafiği hedeflenirken trafik ışıklarının kaldırılması planlanmaktadır.

Şekerdere Bulvarı üzerinde Çukurova Elektrik dört yol bağlantısı ile Yatılı Bölge kavşağı ile ilgili projeler tamamlanmış olup yakın bir zamanda her iki proje de ihaleye çıkartılıyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi otopark sorununu da çözmek için Şazibey civarına 1000 araçlık otopark yapıyor. Ayrıca Uyuz Pınarı civarında tünel geçiş ile birlikte bu bölgeye de büyük bir otopark yapılması planlanmaktadır.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yukarıda izah edilen projelerin tamamlanmasıyla kent içinde trafik sorununu bitirmeyi hedefliyor.

ATIKSU VE ARITMA TESİSLERİ İLE CEYHAN IRMAĞI İLE BARAJLAR NEFES ALACAK

Gezi sırasında hepimizin en dikkatini çeken yatırımlardan bir tanesi de evsel atıkların temizleneceği atık su tesis inşaatı olmuştur.

Atık su konusunu bir bütün olarak gören Büyükşehir Belediyesi Afşin, Elbistan, Göksun ilçelerinde katı atık ve atık su projeleri yapmaktadır. Ceyhan ırmağını temizlerken bu ırmak üzerinde oluşan Baraj gölleri de temizlenecektir.

Öte yandan sanayi atık sularında getirilen renk parametresi ile birlikte Çevre Bakanlığı ile Sanayiciler ortak bir arıtma tesisi için çalışma başlatmış bulunmaktadırlar. Yakın zamanda bunun da neticelenmesi ile birlikte Aksu ırmağındaki renk kirliliğinin de sona erdirilmesi hedeflenmektedir.

Atık su ve Katı atık tesislerinin devreye girmesi Kahramanmaraş ve ilçelerinde daha temiz bir çevrenin oluşmasına büyük katkı yapacaktır.

MESİRE YERLERİ, YAPAY PLAJ VE YENİ YAŞAM ALANLARI OLUŞTURULUYOR

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Millet Bahçesi başta olmak üzere Ağcalı ve Sümbüllü vadilerini birleştirmek ve yaklaşık 1 milyon m2 lik bir yeşil sosyal yaşam alanı hayata geçirmeyi planlıyor. Dikey Bulvarların açılması ile birlikte kısmi kamulaştırmalar ile büyük bir yeşil alan hayata geçiriliyor.

Bunun yanı sıra Kılavuzlu bölgesine yeni bir su kaynağı ile yapay plaj yapılıyor. Projelerin bittiğini ve yakında ihale edileceği dile getirildi. Kılavuzlu bölgesinde çok büyük bir sosyal yaşam alanı oluşturulacağını mevcut kılavuzlu köprüsü dışında iki yaya köprüsü yapılacağını bölgenin her iki tarafında da sosyal donatılar yapılacağı ifade edildi. Öte yandan Menzelet Baraj gölünde çok büyük bir mesire alanı oluşturulmuş durumdadır.

Mescidi, tuvaletleri ve barbüküleri ile hizmete açılan mesire alanına büyük bir restoran inşaa ediliyor. Ayrıca iskele kurularak göl de gezinti yapılabilmesi için tekneler alınacağını ifade eden Belediye Başkanı Erkoç; Ali kayalarına şelale yapılacaktır. Ilıca yakınlarına da bir iskele kurulacağını ve tenke ile gezilerin yapılmasının mümkün olacağını dile getirdi.

Yaklaşık 7 saatlik gezide bir çırpıda aklımıza gelen önemli hizmetler ve başlıklar bu kadar değildir.

Ilıca içinde ciddi çalışmalar olacağını ifade eden Başkan Erkoç; Ilıca da yeni bir su kaynağı bulundu. Ayrıca Sülaymanlı yol kavşağında yeni bir sondaj yapılıyor. Bura da da sıcak su bulunması halinde bu bölgede 5 yıldızlı termal otellerin yapılmasının önünü açacaklarını ifade etti.

Şimdilik 7 saatlik geziden düşeceğimiz notlar bu kadardır. Bizler birlik ve beraberlik içinde olduğumuz sürece Kahramanmaraş kalkınmasını ve büyümesini daha hızlı ve çabuk yapacaktır. Ben buna inanıyorum. Birkaç yıl sonra Kahramanmaraş daha güzel bir çehreye kavuşacaktır.

Gezi sırasında bize her türlü kolaylığı gösteren Belediye personellerine de ayrıca teşekkür ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi