KANKİTOŞLAR’IN YAZARI ÖMER BURAK ÇINAR İLE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ

KANKİTOŞLAR’IN YAZARI ÖMER BURAK ÇINAR İLE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
Kahramanmaraş 4. Uluslar arası kitap fuarında Kankitoşlar çocuk kitapları ile büyük ilgi gören Ömer Burak Çınar ile özel röportaj…

Kahramanmaraş 4. Uluslar arası kitap fuarında Kankitoşlar çocuk kitapları ile büyük ilgi gören Ömer Burak Çınar ile özel röportaj…

Yediveren yayınları standında ‘Kankitoşlar’’ adlı çocuk kitaplarını imzalayan Ömer Burak Çınar ile çocuk kitapları nasıl olmalıdır sorusuna cevap aradık. Çınar,’’Kültürümüze, gelenek ve göreneklerimize uygun olup olmadığı çok önemli, bilinçaltı etkisi yarınlarını şekillendiriyor.’’ dedi.

Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarını nasıl buldunuz? 

Bu tür organizasyonlar bu tür aktiviteler bizim için yazarlar için çok değerli çok kıymetli. Eksiklikler her zaman olur, hayatımızın her zerresinde; kendi ailemizin içinde de arkadaş ortamımızda da işimizde de gücümüzde de her yerde eksiklikle olur muhakkak. Toplu bir şekilde değerlendirdiğimizde kitap fuarları, kitap üzerine yapılan bütün organizasyonlar bizim için çok değerli, bizlere ve okurlara değer kattığı için. Dördüncüsü değil de hani onuncusu, yirmincisi gibiydi. Organizasyon şekilde çok profesyoneldi. Okurlarımızla da güzel zamanlar geçirdik. Bol bol kitap imzaladık yeni kankitoşlarımızla tanıştık. Kahramanmaraş’ta bu ilginin olması bizi gerçekten onure etti.

Çocuklar kitap seçerken nelere dikkat etmeli?

-Şöyle bir örnek ile açıklayayım. Mesela siz mavi rengi çok seversiniz kırmızıyı sevmezsiniz. Bende kırmızıyı çok severim ama maviyi sevmem. Siz sevmediğiniz bir renk kıyafeti üzerinize giymek istemezisiniz. Bende öyleyim. Kitap okurken de hassasiyet göstermemiz gereken ince nokta bu. Çocuğa önce sormamız gerekiyor neyi seviyor. Maceramı seviyor, polisiyemi seviyor, aksiyon mu seviyor… Öncelikle bunu bilmemiz gerekiyor. Ve çocuğun seçmesine izin vermemiz gerekiyor. Ama çocuk seçmeden yazarıyla en azından kenarda bir konuşmak gerekiyor. Bu kitabın içerisinde, bizlere, geleneklerimize- göreneklerimize ya da çocuğumuzun bilinç altını etkileyecek şeyler var mı yok mu? Maalesef ülkemiz de basılan bazı kitaplarda bize uymayan bizim kültürümüze uymayan bizim sözlerimize uymayan ve çocuklarımızın bilinçaltına yanlış şeyler gönderen kitaplar ve bunlar çocuk kitapları olarak satılmaya devam ediyor. Bizler bu konuda çok hassassız. Onları bir maceranın içine sokuyoruz ve onlara onların dünyasından şeyler veriyoruz. Kendimizden de ödün vermiyoruz, onlara güzel şeyler anlatmaya çalışıyoruz.

Çocuk Kitapları Yazarı olmak nasıl bir duygu?

-Çocuk yazarı olmak duygusu öncelikle mükemmel bir duygu. Çünkü kendi yaşıtlarımızdan kendi sorumluluklarımızdan kendi streslerimizden hayat kaygımızdan belli bir oranda soyutluyor ve bize pozitif enerji veriyor. Sürekli çocuklarla hemhal oluyoruz onlarla iç içe oluyoruz. Bu bizim açımızdan çok müthiş bir duygu. Ve kendi gelenek ve göreneklerimiz dediniz ya, bunları da çocuklarımıza anlatmamız azlım. Gelecek gençlerin diyoruz ya aslında gelecek gençlerin değil. Bugün gençlerin gelecek çocuklarımızın. Biz onlara nasıl bir bilinç kazandırırsak onlarda bu dünyayı bu ülkeyi o şekilde dizayn edecekler. O yüzden çok önemli ve çok hassas olmamız gereken bir konu.

Kitap Fuarları için Yazar’ın önemi nedir?

Kitaplar Fuarları için yazarın önemi ve okuru da bir araya koyuyorum bunu. Hitap ettiği kitleyle tanışmak kaynaşmak ve sohbet etmek onlarla bir araya gelme şansı elde ediyor. Onun haricinde pek fazla bu imkanı bulamıyor.  Söyleşi ve imza olacak ki göz göze bakabilsin. Bu sinema mı tiyatro mu arasında verilen örneğe de benziyor aslında. Sinema ekrandan perdeden izleniyor. Ama tiyatro canlı canlı oyuncunun gözüne bakarak izleniyor. Bizim ki de o mevzu, uzaktan uzağa bir şeyler anlatmaktansa karşılıklı diyalog kurmak her zaman daha tatlı oluyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.