Kent Bilgi Sistemi, Poyraz ve Kadir Kurtul

Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş’ımızın medar-i iftiharı olarak gördüğüm Sanayici Kadir Kurtul, babası değerli insan İsmail Kurtul’un adını taşıyan ikinci okulunun temelini attılar.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi yönetiminin boykotlu gazetecisi olarak, ne temel atma törenine davet edildik, ne de haberimiz oldu. Tabii 10 Ocak Gazeteciler günü nedeniyle yapılan etkinliğe de davet edilmedik. Rektör ve ekibi bu gün var, yarın yoklar. Ama biz bu memlekette yolcu değil her zaman hancıyız.

Yönetime alkış tutmadığımız için, yalakalık yapmadığımız için davet edilmiyor olmamızdan gocunmuyoruz.  Rektör ve yönetiminin bize ambargo koyması, bizim gazetecilik yapmamızı engellemiyor.

KSÜ’de gördüğümüz yanlışlıkları, eksiklikleri yazacağız. Aynı zamanda da başarılarını, yaptıkları güzel etkinlikleri de yazacağız.  Bu bizim görevimizdir. Ve biz bu görevi, görev namusu içinde, kapris yapmadan, komplekse girmeden sürdüreceğiz.

Neyse gelelim esas gündem konularımıza;

**********************                     ***************                  **********

SANAYİCİNİN SOSYAL HAYATTA ROLÜ VE GÖREVLERİ

Kahramanmaraş 1990 sonrasında hızla tarım toplumundan sanayi toplumuna kaymaya başladı.

Bu şehirde yetişen, bu şehrin küçük ölçekli işletmeleri 20 yıl gibi bir süre içinde Holding, büyük gruplar halinde kendini göstermeye başladı.

1980-81 yıllarında Kahramanmaraş’ta 1000 civarında kahve ve çayhane vardı. İnsanlar yaz aşlarında birkaç ay çalışır, kalan sürede ise boş boş sağda solda ömür çürütürlerdi.

Oysa bu gün için nüfus 30 binden 400 bine çıkmıştır. Fakat aynı nüfus artışına parelel olarak kahve ve çayhane sayısı artmamış, bilakis düşmüştür. Bu gün Kahramanmaraş merkezinde insanların boş vaktini geçireceği hatta yemek bile yiyeceği işletmelerin sayısını toplasak ancak 500 ya olur ya da olmaz. Çünkü artık bu şehirde işsiz insan yok denecek kadar azalmıştır.

Şehrin ekonomik ve toplumsal refahına baktığımızda, neredeyse her iki insana bir araç düşecek kadar zenginleşmişizdir. İşte bu zenginliğin altında yatan gerçek, özel sektör tarafından yapılan bu fabrikalardır.

Ekonomik olarak belli bir güce ulaşan şehrimizin bu yiğit insanları, topluma kendini borçlu hissederek, sosyal alanda da yatırımlara giriştiler. Bu sosyal yatırımlar, özel okullar, vakıf hizmetleri ve devlete teslim etmek üzere yapılan yatırımlar kentimizi değiştiriyor.

Meseleye bu noktadan baktığımızda, şehrin dört bir tarafında işadamlarımızın yaptığı okul, camii v.s… görmemiz mümkündür.

İşsizliğin neredeyse hiç olmadığı ancak iş beğenmemenin yaşandığı şehrimizde güzel bir iç barış sağlanmıştır.

Bu iç barışın sağlanmasında emeği olan Hanifi Öksüz, Mehmet Baldık, Alişan Arıkan, Kadir Kurtul, Kemal Karaküçük, Eshabil Tanrıverdi, Mehmet Kambur, Metin Kıral, Ali Rıza Kısakürek, Şahin Balcıoğlu, Mahmut Arıkan gibi onlarca müteşebbis hayırsever isimleri sıralayabiliriz.

Bu şehrin ekonomik ve sosyal hayatına maddi ve manevi destek veren bütün insanlara teşekkür ederken, geçtiğimiz gün Rönesans İnşaat tarafından yaptırılan Kahramanmaraş AVM’nin temeli atıldı. Yaklaşık 2000 kişiye yeni iş imkanı oluşturan bu yatırımı yapan insanlara da yürekten teşekkür ediyorum.

Önemli olan; insana yatırımdır.

İnsanlara faydalı olan, onlara iş ve eğitim olanakları veren bütün kurum vu kuruluşlarımızdan Allah razı olsun…

************                                 **********                              **************

KENT BİLGİ SİSTEMİ

11 Ocak 2012 günü Kahramanmaraş Belediyesinde Kent Bilgi sistemi ile ilgili bilgilendirme toplantısına katıldım.

Kimileri bunu önemsemeyebilir. Kimileri bu yatırımı beğenmeyebilir. Kimileri de küçümseyebilir.

Ancak, ülkelerin geleceği bilgi üzerine olacaktır.

Güzel bir sunumla bunun ne olduğu izah edildi. Sayın Belediye Başkanı bir çok soru sordu, sunumu yapanlar anlattı. Bende bir iki konu dikkatimi çekti. Sordum, cevap verdiler.

Bu sisteme göre; tek bir tuşla şehrin neresinde ne var ise bilgi sahibi olabiliyorsunuz.

Yani Kahramanmaraş’ın kimliği gibi bir şey…

Şehrin geleceğinin hazırlanmasında sağlıklı bilgilerin elimizin altında olması,biz gazeteciler içinde büyük bir kolaylıktır.

Örneğin, İstiklal Mahallesi ile ilgili bir yazı yazmak istediğimizde,

Kaç kişi yaşıyor?

Kaç ev var?

Kaç apartman var?

Kaç hanede doğalgaz var?

Kaç hanede ev telefonu var?

Kaç hanede internet kullanılıyor?

Kaç araç var?

Kaç sokak var?

Kaç okul var?

Kaç eczane var?

Kısacası sorduğunuz bütün soruların cevabını bulabiliyorsunuz. Şimdi böylesi önemli bir sistem takdir edilmez mi?

Bunun küçük çaplısı mezarlığımızda uygulanıyor. Bir insanın mezar yerini bilmiyorsunuz, ismini verdiğinzde hemen nerede defin olduğu ortaya çıkıyor. Devir bilim devri. Devir bilişim ve teknoloji devri.

Belediye Başkanı Sayın Mustafa Poyraz zaman zaman eleştiriliyor. Bizlerde eleştiriyoruz. Ancak eleştiri yapılırken, kıyas ve karşılaştırma yapılırken, çevre şehirler ile değil. Kendi şehrimize bakmalıyız.

Dün ne vardı bu şehirde?

Bu gün neler yapılmış?

Yapılmayan neler var?

Kırk yıl önce şehri planlayanlar her önüne gelen yere imar izni verenler ve bunun ortaya çıkardığı sorunların sorumlusu bu günün Belediye Başkanı olamaz.

Bu gün yapılan yatırımlar, planlamalar 30-40 yıl sonrasına ihtiyaç verecek şekilde düzenleniyor mu ona bakmak gerek.

Bu şehir gelişiyor.

Bu gelişim istediğimiz ölçüde olmayabilir. Ancak Poyraz döneminde bu gelişim daha önceki Başkanlar döneminden de çok daha fazla gelişiyor…

Ve kent bilgi sistemi buna güzel bir örnek…

Ben bu başarıya alkış tutuyorum.

Bu yıl ortalarından itibaren yeni imar planı tamamlanmış olacak. Ondan sonra da Kahramanmaraş belediyesinin daha büyük projelere başlayacağını tahmin ediyorum.

Başarılar……

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi