Komşumuzla En Son Ne Zaman Helalleştik

Değerli kardeşlerim  yüce rabbimizin bizlere dikkatle üzerinde durmamızı istediği hususlardan biriside komşumuza karşı iyi davranmak, onların haklarını korumak ve onlara eziyet etmemektir. Dinimiz komşuların karşılıklı saygı ve sevgi içerisinde yaşamasını bizlerden istemektedir.

Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah, komşuların gözetilmesini, haklarının korunmasını emretmiştir:

“Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.” (Nisa 4/36)

Ayettende anlaşılacağı üzre yakın komşu din bakımından yakın olanlar. Akrabalık bakımından yakın olanlar. Uzak komşu akrabalık bağı olmayan komşulardır. İslam, gayr-i müslim dahi olsa komşu ile ilişkilerde  bulunmayı ilişkiyi kesmemeyi teşvik etmiştir.

Peygamber Efendimizde bakınız komşunun ne kadar değerli olduğunu bizlere şu şekilde bildirmiştir:

"Sizden biriniz nefsi için sevdiğini mü'min kardeşi veya komşusu için de sevmedikçe gerçek mü'min olamaz." (Ahmed b. Hanbel, Müsned)

Kimlerin komşu sayılıp sayılmayacağı hususundaki tespit örfe bırakılmıştır. Bununla ilgili olarak Rasûlullah (s.a.v) buyurmuştur:

“Komşunun hakkı, buradan, buradan, buradan, buradan sağlı sollu, önlü arkalı kırk hanedir. (Yani kırk haneye kadar komşu sayılır)” (Rüdani, Büyük Hadis Külliyatı, c.4, s.317)

İnsanın aile fertlerinden sonra en çok karşılaşacağı kimseler komşularıdır. Acısını.sevincini her anını paylaştığı kişilerdir komşular. Komşunun ne kadar önemli olduğu, haklarının korunması gerektiği efendimizin hadisinde şu şekilde dile getirilmiştir:

“Cebrail o derece sürekli komşuyu tavsiye etti ki, komşunun komşuya mirasçı olacağını zannettim.” (Buhari, Edep, 28)

“Vallahi mü’min olamaz! Vallahi mü’min olamaz! Vallahi mü’min olamaz!” buyurdu. Kendisine: “Ey Allah’ın Rasülü, kim mü’min olamaz?” denildi: “Zulüm ve şerrinden komşusu güven içerisinde olmayan kimse” buyurdu. (Buhari, Edeb, 29)

Yapacağı fenalıklardan komşusu güven içinde olmayan kimse cennete giremez” buyurdu. (Müslim, Îmân, 204

“Kim Allah’a ve âhiret gününe inanıyorsa komşusuna eziyet vermesin. Kim Allah’a ve âhiret gününe inanıyorsa, misafirine ikram etsin. Kim Allah’a ve âhiret gününe inanıyorsa, ya hayır söylesin yada sussun.” ( Buhari, Edeb, 31)

Peygamber Efendimizib hadislerinde de komşuluğun ne kadar önemli olduğunu.ne kadar çok dikkat etmememiz gerektiğini bizlere belirtmiştir.

Komşularımızla iyi geçinip onlara güzel sözler söylüyormuyuz:

Rasulullah (sav): “Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse, komşusuna iyi muamelede bulunsun (iyilik etsin)… (Müslim, İman, 21)

Hz. Peygamber (sav): “Allah katında arkadaşların hayırlısı, arkadaşına iyilik eden, Allah katında komşuların hayırlısı da komşularına iyilik edendir.” (Tirmizi, Birr, 28) buyuruyor. Böylece hayırlı bir komşu olmamız gerektiğine işaret ediyor.

Komşularımıza ikramda bulunup hediyeleşiyormuyuz:

Rasülullah (sav): “Allah’a ve âhiret gününe iman eden komşusuna ikramda bulunsun.” (Buhari, Edeb, 31) buyuruyor.

“Ey Ebu Zerr! Çorba yaptığın zaman suyunu çok koy, fazlası ile de komşularını gözet” (Müslim, Birr, Sıla ve Edeb, 42)

Rasülullah (sav): “Ey müslüman kadınlar! Koyun paçası bile olsa, sizden hiç kimse komşusuna yapacağı iyiliği küçük görmesin” (Buhârî, Hibe, 1) buyurarak, komşularımızın durumlarından haberdar olup açsa doyurmayı, aç değilse bile ikramda bulunmayı ve hediyeleşmeyi, iyilik yapmayı bizlere emretmiştir.

Çok küçük şeylerle de olsa komşularla hediyeleşmek, komşuluk  bağını güçlendirir, birbirlerini sevindirip mutlu eder.

Komşulara ikram yapmaya hangi komşudan başlanacağı konusunda sorulan bir soru üzerine Rasülullah (sav): “Hangisinin kapısı sana daha yakınsa onu gözet” buyurmuşlardır.

Komşularımızın ayıp ve kusurlarını örtüyormuyuz:

“Hz. Peygamber bir gazveye çıkacakları zaman: “Sizden komşusuna eziyet etmiş olanlar bugün bizimle birlikte gelmesinler!” buyurdular. Bir kişi çıkarak “Ben komşumun bahçe duvarına küçük taharetimi yaptım. Ne buyurursunuz; ben de gelmeyeyim mi?” diye sordu. Hz. Peygamber de ona: “Evet, sen de burada kal! Bizimle gelme!” dediler.

Komşumuza karşı kötülük yapıyormuyuz:

Rasülullah (sav): “Kim Allah’a ve âhiret gününe inanıyorsa komşusuna eziyet vermesin...” (Buhari, Edeb, 31) buyuruyor.

Hz. Peygamber (sav) bir diğer hadisinde ise şöyle buyuruyor: “Vallahi mü’min olamaz, vallahi mü’min olamaz, vallahi mü’min olamaz” buyurdu. Kendisine: “Ey Allah’ın Rasülü, kim mü’min olamaz?” denildi: “Zulum ve şerrinden komşusu güven içerisinde olmayan kimse” buyurdu.” (Buhari, Edeb, 29)

Rasûlullah (sav): “Hiç kimse komşusunun, kendi duvarına ağaç çakmasına mani olmasın” (Buhari, Mezalim, 20) buyurarak değil komşusuna eziyet vermeyi, onların menfaatine olan bir şeyi yapmasına izin vermeyi, onlara müsamahakar ve hoşgörülü davranmamız gerektiğine işaret etmektedir

Komşumuza yaptığımız eziyet başkasına yaptığımız eziyetten on kat daha ağırdır:

“Hz. Peygamber birgün sahabelerine: “Zina hakkında ne dersiniz?” diye sordular. Sahabeler: “Allah ve Rasülü’nün haram kılmış olduğu bir fiildir ve kıyamet gününe kadar da böyle kalacaktır” dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber: “Kişinin, komşusunun karsıyla zina etmesi on kadınla zina etmesinden daha ağır bir fiildir” buyurdular. Daha sonra da: “Peki, hırsızlık hakkında ne dersiniz?” dediler. Sahabeler de: “Bu da zina gibi, Allah ve Rasülü’nün haram kıldığı bir fiildir. Aynı şekilde kıyamet gününe kadar da haram kalacaktır” diye cevap verdiler. O zaman Hz. Peygamber şöyle buyurdular: “İnsanın on evde hırsızlık yapması komşusunun evinde hırsızlık yapmasından daha hafif kalır.” (Kandehlevi M. Yusuf, age, c.3, s.38-39)

Değerli kardeşlerim yüksek yüksek binalar dikildikçe maalesef komşuluk ilişkileride giderek köreliyor.Binada yan kapısında kim oturuyor bunu dahi bilmez hale geliyor.Komşumuzun cenazesi oluyor haberimizyok,düğünü oluyor haberimiz yok.Komşusunun yanından geçerken selam dahi vermeyen bir toplum haline geliyoruz.Atlarımızdan öğrendiğimiz”Ev alma komşu al””Komşu komşunun külüne muhtaçdır”sözleri böyle gidersek tarih olacak gibi duruyor.Rabbim bizleri iyi komşulardan etsin.Rabbim bizleri kendisine layık kul,Peygamberimize layık ümmet etsin:AMİN:

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Halit AYHAN Arşivi