KSÜ’DE DİYABET GÜNÜ FARKINDALIK ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

KSÜ’DE DİYABET GÜNÜ FARKINDALIK ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ
KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Eğitim Koordinatörlüğü, KSÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıkları Bilimdalı ve Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile “14 Kasım Dünya Diyabet Günü Farkındalık Etkinliği” düzenlendi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (KSÜ Tıp) Eğitim Koordinatörlüğü, KSÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıkları Bilimdalı ve Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile “14 Kasım Dünya Diyabet Günü Farkındalık Etkinliği” düzenlendi.

KSÜ Tıp Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlik kapsamında KSÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıkları Bilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayten Oğuz “Diyabetes Mellitus (Şeker Hastalığı)'nın Farkında mıyız?” başlıklı bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

Diyabetin, pankreas bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ayten Oğuz, diyabet sıklığının dünyada giderek arttığını, Uluslararası Diyabet Federasyonu 2015 verilerinde dünyada 415 milyon diyabetli olduğunu ve 2040 yılında bu sayının 642 milyon olacağının öngörüldüğünü söyledi.

“Türkiye'de diyabet sıklığı son 10 yılda %100'e yakın arttı. Diyabet artış hızında Avrupa birincisiyiz ve Türkiye'de son verilere göre her 5 kişiden biri diyabet.” diyen Doç. Dr. Oğuz, “Diyabet gelişimini ve ilerlemesini durdurmak için önleme, erken teşhis ve erken tedavi fark yaratabilir. Fazla kilolu veya obez olmaktan kaçınma, sağlıklı beslenme ve fiziksel olarak aktif olma, düzenli tıbbi kontrol yaptırma diyabet gelişiminin önlenmesi ve tedavisinde önemli basamaklardır.” şeklinde konuştu.

Diyetisyen Ebru Zeyrek ise diyabet tedavisinde doğru beslenmenin önemine ilişkin katılımcıları bilgilendirdi. Beslenme tedavisinin, diyabet tedavisinin temel taşı olduğunu vurgulayan Zeyrek, aç kalmadan yeterli ve ara öğünlerle beslenmenin diyabet tedavisinde önemli bir etken olduğunu belirtti.

Diyabet Eğitim Hemşiresi Eda Yaman da diyabet tedavisinde kullanılan ilaç ve iğneler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.


Diyabet Günü Farkındalık Etkinliğine, diyabet hastaları, hasta yakınları ve KSÜ Tıp çalışanları katıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.